İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Narın bereketi var bu kitapta

“Narın bereketi var bu kitapta”

Sema ASLAN

Ali Yalkın İlköğretim Okulu 3A sınıfı öğrencilerinin yazdığı ve öğretmenleri Mithat Zorlu’nun derlediği kısa öykülerden oluşuyor Nar Taneleri. Üstelik kitabın geliri, “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasına aktarılarak, başka çocukların da okumasına katkıda bulunuyor.

İlham verici bir kitap var şu sıra raflarda: Nar Taneleri. Ali Yalkın İlköğretim Okulu 3A sınıfı öğrencileri tarafından yazılan öyküler, öğretmenleri Mithat Zorlu tarafından bir araya getirilmiş. Kendi öykülerini aynı zamanda resimlemeyi de ihmal etmeyen öğrenciler, hem çocukluklarına çok yakışan hayallerini ve “çılgın” fikirlerini yazıya dökmüş, hem de bu üretimleriyle başka çocukların eğitimine destek olma imkânına kavuşmuş. Nasıl mı? Öğrencilerinin çalışmalarını sene sonunda atmaya kıyamayan Mithat Zorlu, Kelime Yayınları ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin katkılarıyla “Nar Taneleri” projesini ortaya çıkarmış. Zorlu, bu çabasıyla hem çocukların birlikte bir şey yaratmanın tadına varmasını sağlamış, hem de başka bir açıdan örnek bir çalışmaya imza atmış. Zira kitabın geliri, “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasına aktarılacak.

SAHİCİ ÖYKÜLER
Ama benim size tavsiyem, önce sadece bir okur olarak yaklaşın bu kitaba. Hatta çocuklar tarafından kaleme alındığını unutarak belki… Sonraki adımda, onun çocuklar tarafından yazıldığını tekrar anımsayın… Her okumada, eminim farklı bir gözle bakacaksınız yazılanlara. Çok sahici öyküler bunlar. Çoğu ancak bir sayfa uzunluğunda olsa da, taşıdıkları ideal
hacimlerini çok aşıyor. Söz gelimi pek çoğunda, “birlikte yaşamak” ve “kötülüklere karşı örgütlü durmak” gibi çok temel bir meseleden söz ediliyor.
İnsan, 9 yaşındaki bir çocuğun, yazı gibi kişinin kendisiyle baş başa kaldığı
o çok değerli anlardan birinde barış özlemi hissettiğini görünce açıkçası
umutlanıyor.

Öykülerdeki bir diğer odak da insanın kendiyle hesaplaşması. Çocuklar,
muhtemelen yaşamlarının bir döneminde bizzat sergilemiş oldukları davranışları, özeleştiri verir bir tutumla hikâyelemişler. Öfke, kıskançlık gibi
duygular bunlar… Sonunda, kendilerine zarar veren durumları anlatarak
kıssadan hisse çıkarmışlar. Empati kurabilen, kendine karşı nesnel bir tavır
geliştirebilen çocukların öyküleri bunlar aynı zamanda.

Öykülerde kullanılan sembollere bakarak farklı bir okuma yapmak da mümkün. Çocuklar, sıklıkla orman imgesini kullanmış; ormanda mutlu mesut yaşayan hayvanlar, orman kanunları, ormanın güçlü ve acımasız
hayvanlarıyla zayıf olanlar arasındaki mücadele, ormanda hayatta kalabilmenin sırları vs. Çocuklar kötülüğü ayılara ve aslanlara yakıştırmış genelde. Tavşanlar ise akıllı ve vicdanlı hayvanlar olarak belirmiş gözlerinde.
Fakat sonunda hep iyiler kazanmış. Çok güçlü ve acımasız olan hayvanlar, burunlarının önünü göremeyecek kadar bencil olduklarından, kaybetmeye
mahkûm olmuşlar. Zayıf ve güçsüz görünenlerin kaybetmeye yazgılı olmadığını, cüssesinin büyüklüğü nedeniyle bir başkasından korkmanın anlamsızlığını gösteren masallar bunlar. Ali Yalkın İlköğretim Okulu 3A sınıfı öğrencileri, kıvrak zekânın ve sükûnetin, dev bir cüsseyi ve çığırtkanlığı alt edebileceğini öğrenmişler yani.

İLHAM VEREN KİTAP
Nar Taneleri, neresinden bakarsanız bakın bir ilham kaynağı, demiştik ta en başta. Üç buçuk yaşındaki kızım bu kitabı görünce çok şaşırdı mesela. Okuduğumuz kitapların bir de yazarları olduğunu anlatıyorum bir süredir ona… Her defasında yazarların isimlerini anıyorum. Eğer bir kitabı sevdiyse, onun yazdığı diğer kitapları indirip raftan, “Bak, bunların da yazarı o,” diyorum. Şimdi Nar Taneleri’ni kendinden çok da büyük olmayan Ahmet’in, Deniz’in, Yusuf ’un, Umut’un, Görkem’in yazdığını öğrenmek sürpriz oldu onun için. Bir de resimler var tabii gene çocukların yaptığı. Yineliyorum, gerçekten ilham verici çalışma böyle olur; hafta sonu faaliyeti de kendiliğinden ortaya çıktı bu kitapla. O bir hikâye anlatacak, ben onun için yazacağım, hikâye bitince resimlenecek ve en sonunda da kâğıtlar ikiye katlanıp dikilerek bir kitap oluşturulacak!

Nar Taneleri
Derleyen: Mithat Zorlu
Kelime Yayınları / 112 sayfa
Show More