İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Vur deyince öldürmeyen kitaplar

“Vur deyince öldürmeyen kitaplar”

Irmak ZİLELİ

Derin Kitap’ın yayımladığı Fare Fındık serisi, bir kitabın yapması gereken en önemli işi yapıyor ve mesajını, öğreticiliğe kaçmadan vermeyi, dolayısıyla da gerçekçi olmayı başarıyor. 10 kitaplık seride pek çok konu gayet eğlenceli bir tarzda ele alınıyor.

Bazı çocuk kitapları vardır, vur deyince öldürür. Bunlar aynı zamanda kaş yapayım derken göz çıkartmış olurlar. Mesajını gözümüze sokarcasına veren kitaplar, bu iki deyime de uygun kitaplardır. Her hikâyenin söyleyeceği bir sözünün olması iyidir, güzeldir ama bunu abartmak, mesajı edebi tat bırakmadan “lönk diye” orta yere koyuvermek, olsa olsa hikâyenin “ölümüyle” sonuçlanır. Bu tip kitaplar için, “kaş yapayım derken göz çıkarmak” deyimi de son derece uygundur kanımca. Nihayetinde ortada ne kaş kalır ne de göz.

İşte, Derin Kitap tarafından yayımlanan ve Fare Fındık’ın maceralarından oluşan kitaplar, kaşın nasıl yapılacağını gösteriyor ve hikâyenin ölümüne sebebiyet vermeden “dert anlatmanın” nasıl mümkün olduğunun örneğini sunuyor. Fare Fındık Televizyon Seyrediyor adlı kitabı ele alalım. Çocuklara çok fazla televizyon
seyretmenin o kadar da matah bir şey olmadığını anlatmak için yazılmış bir sürü kitap sayabilirim size. Ama bunu, Fare Fındık gibi hem eğlendirerek hem okuma zevki vererek yapan “bir sürü” kitap sayamam. Ya da yalan söylemenin hiç de hoş sonuçlar doğurmayabileceğini böyle keyifli şekilde anlatan o kadar da fazla kitap olmadığına bahse girebilirim.

BÜYÜK PEYNİR DELİĞİ
Bu söylediklerim Fare Fındık’ın bir yönü yalnızca. Belirtmeliyim ki her kitap “çıkarılacak dersler” içermiyor. İçermesi de gerekmiyor. Bazıları sırf eğlence olsun diye, çocukları güldürmek için yazılmış. İyi ki de yazılmış. Sözgelimi, Fare Fındık’ın doğum gününün anlatıldığı kitabı okurken çok eğlendiğimi söylemeliyim. Hele, sürekli didiştiği arkadaşı Cesur’un ona içinde hiçbir şey olmayan bir hediye kutusu verdiği sahnede gülmekten kırıldım. Cesur’un espri yeteneğine hayran kaldım. Meğer bizim Cesur, Fare Fındık’a kocaman bir delik hediye etmiş. Ne deliği mi? Tabii ki “büyük bir peynir deliği”! Cesur ile Fare Fındık arasındaki ilk vukuat değil bu. Onlar oldum olası böyle çekişirler. Hele pikniğe gittikleri bir gün olanlara inanamazsınız. Fare Fındık Piknikte isimli kitapta anlatıldığına göre, bu iki yaramazdan korkulur! Birbirlerine oynadıkları oyunların arkasında hep bir zekâ pırıltısı olduğunu söylemeliyim. Kimi yerde acımasızca bulsam da, şapka çıkartıyorum ister istemez. İtiraf etmeliyim ki bizler çocukluğumuzda bu kadar muzır değildik. Belli ki boynuzlar kulakları çoktan geçti. Günümüz çocuklarının Fare Fındık ile Cesur’dan geri kalır yanı olmadığından eminim. O yüzden, Fare Fındık’ın muzipliklerinin onlara ilham olacağını düşünüyorum. Yeni fikirler uyandıracak, yaratıcılıklarını kamçılayacak… Çocuklarımızın aklını niye bu yönlere çekelim, deli miyiz biz, dediğinizi duyar gibiyim. Ama sorarım size, muzırlık, muziplik, haylazlık yapmadan çocuk olmanın tadına varılabilir mi?

Kaldı ki Fare Fındık’ın maceraları bu kadarla bitmiyor. O yeri geldiğinde bir girişimci, yeri geldiğinde tenisçi ve sıkı durun, yeri geldiğinde bir yazar olabiliyor. Yararlı işler yapan bir yeşil fare mi aramıştınız? İşte o Fare Fındık’tan başkası değil. Çocuğunuza girişimci ruhu aşılamak istiyorsanız, buyrun size Fare Fındık ve Tavşanlar kitabı. Yoksa “sağlıklı kafa sağlıklı vücutta bulunur” felsefesiyle mi yetiştireceksiniz çocuğunuzu: Fare Fındık Tenis Şampiyonu kitabına ne dersiniz?

Ama ne yalan söyleyeyim, ben hepsinden çok Fare Fındık’ın yazarlığa soyunduğu kitabı öneririm. Sonu hüsranla bitse bile… Aslında bu saydığımız kitapların hiçbiri idealize edilmiş bir sona sahip değil; aynen Fare Fındık’ın kitap yazmaya niyetlendiği hikâyede olduğu gibi. Fare Fındık, tenis şampiyonu olduğu gibi, kitabı asla yayımlanamayan bir yazar adayı olarak da çıkabiliyor karşımıza. Ee, öyle ya hayatta yenilmek de var. O bir Süpermen değil. Hataları da var, iyi huyları da. Arkadaşlarıyla kavga da ediyor, onlara yardım ettiği de oluyor. Bazen yalan söylüyor, bazen gerçekten dürüst davranıyor. Belki de bu yüzden kitapların okura söylediği her söz inandırıcı. Öğretici olayım derken göz çıkartmadığı gibi, hikâye sapasağlam ayakta kalıyor.

Fare Fındık Çiftlikte
Jeanine ve Jean Guion
Resimleyen: Olivier Vogel
Derin Kitap / 63 sayfa
Show More