İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çocukluklarında neler çekmişler?..

Çocukluklarında neler çekmişler?..

İnci ÖZGÜR

Çocuk yazarımız bu ay, Meşhur Olan Fakir Çocuklar’ı yazdı. Dostoyevski’den Ahmet Mithat’a, Beethoven’dan Abraham Lincoln’e pek çok ünlü simanın çocukluğunda yaşadığı zorlukları anlatan kitap hepimize hayata dair cesaret ve ilham veriyor.

Veli toplantısından sonra kaçacak delik arayan zavallı arkadaşlarım; sizlere sesleniyorum! Hepimizi kurtaracak bahaneyi buldum! “Fakat anneciğim, ampulü icat eden Thomas Alva Edison’un öğretmenleri bile onun tam bir salak olduğunu düşünüyormuş. Ama bak, herkesin evinde onun icadı var şimdi.”

Bu müthiş mazeret nereden aklına geldi durup dururken diyeceksiniz. Tabii ki bu ay okuduğum Meşhur Olan Fakir Çocuklar’dan. İçinde tarihte önemli şeyler yapmış insanların biyografileri var. “Aman sen de, biyografi mi okuyorsun boş zamanlarında?” dediğinizi duyar gibiyim. Ama yanılıyorsunuz, kitap o kadar eğlenceli anlatıyor ki bütün bunları. Hem, bu kitabı okuduktan sonra, annemlerin konuşmalarında isimleri geçen insanların kim olduğunu da öğrenmiş oldum. Mesela Dostoyevski! Rus edebiyatının en önemli isimlerinden olan bu yazar, evde eğitim alırmış ve yaptığı her yanlış için bir saat ayakta durmak zorundaymış. Charles Dickens denen beyefendi ise çok önemli bir yazarmış ve daha çocukken babasının borçlarını ödeyebilmek için ayakkabı boyası üreten bir fabrikada çalışmak zorunda kalmış.

Sadece yabancılar değil, iki Türk de var kitabın içinde. Biri Ahmet Mithat, diğeri de Mehmet Akif Ersoy. Mehmet Akif ’i biliyordum tabii, ama dört tane dil bildiğini ve iyi bir yağlı güreş pehlivanı olduğunu hiç duymamıştım. Ahmet Mithat’ı ise −kimselere söylemeyin− hiç duymamıştım. Ünlü bir yazar ve gazeteci olan Ahmet Mithat, iş yaşamına baharatçı çırağı olarak başlamış.

“Ama hepsi yazar bunların, başka kimse yok mu bu kitapta?” demeyin. Çünkü klasik müziğin dehalarından olan Beethoven da var kitapta. Zavallı adamcağızın çocukluğu fakirlik içinde geçmiş. Kariyerinin başlarında insanlar onun kötü bir besteci olduğunu düşünüyorlarmış. Bütün bunlar yetmemiş; kırk yaşları civarında tamamen sağır olmuş. Ne sefalet!

Ünlü bir politikacıya da değinmeden duramamış yazarımız; Abraham Lincoln’ün de hayatını anlatmış bize. Ben aslında bu beyi de pek tanımıyordum, ama önemli olan öğrenmiş olmam. Abrahamlar çok fakirmiş. Oturdukları ev kütükten yapılmaymış ve her yağmur yağdığında su basarmış evlerini. 20 yaşına gelene kadar hem annesini hem de ablasını kaybetmiş. Fakat Abraham bütün bunların üstesinden gelmiş ve ABD’nin en önemli başkanlarından biri olmuş.

Ayrıca, günümüzde çok kullandığımız paratoner ve buhar motorunun mucitleri de var kitapta. Paratonerin mucidi olan Benjamin Franklin, çok yönlü bir adammış. Aynı zamanda politikacı, düşünür, bilgin ve devlet adamıymış. Kısaca Ben denen Benjamin, okula sadece iki yıl gitmesine rağmen okumayı, yazmayı çok severmiş. İlk yazılarını ise “Silence Dogood” (Sessizlik İyidir) takma adıyla 15 yaşında yayımlamış.

Buhar motorunun mucidi olan James Watt ise çok çıtkırıldım bir çocukmuş; okula düzenli gidemezmiş, okumayı annesinden öğrenmiş. 17 yaşındayken bulaşıkçılık yapıyormuş. Sonra lokomotiflerin ve buharlı gemilerin çalışmasını sağlayan buhar motorunu icat etmiş.

Neyse, çok uzatıp bütün kitabı anlattım neredeyse. Bence çok yararlı bir kitap bu (özellikle de genel kültür seviyesini azıcık arttırmaya ihtiyaç duyan arkadaşlar için). Hem eğlendirip hem öğretmeyi başarıyor; kaçırmamak lazım yani. Ama size küçük bir tüyo vereyim; bu kitabı anne babanıza göstermeyin. Çünkü benim annem bu kitabı görünce hemen başladı öğütlerine: “Bak kızım, insanlar ne koşullarda dünyayı etkileyen işler yapıyor, senin bütün isteklerin oluyor ama şu hale
bir bak!” Ne yapalım anneciğim, senin de bana hep söylediğin gibi, hayatta her zaman bütün isteklerimiz gerçekleşemez, değil mi? Yine yazıya ailevi sorunlarımızı sokmadan edemedim; en iyisi, siz bu eğlenceli kitabı okuyun. Ben de kitabın içinden işime yarayacak birkaç bilgi daha bulayım.

Meşhur Olan Fakir Çocuklar
Recep Şükrü Apuhan
Timaş Yayınları / 160 sayfa
Show More