İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Zaman da bol, eğlence de…

Zaman da bol, eğlence de…

Sema ASLAN

Önümüz yaz, tatil geliyor. Bahçeler, kırlar, deniz kıyıları bizleri bekliyor. Güneşin tepede olduğu saatlerde çocuğunuzla sakin sakin vakit geçirebileceğiniz, onun hem el becerisini hem de hayal gücünü geliştirecek kitapları tatil çantasına koymayı ihmal etmeyin.

Çocukken, okula giden yol üzerindeki bir kırtasiyeden aldığımız çıkartma kitapları vardı. Bu kitapların özelliği, kitabın bedava verilmesi, çıkartmalardan ilkinin de kitabın içinden çıkmasıydı. Kalan çıkartmaları sonradan parayla almak gerekirdi. Çocuklar pratik zekâlı olurlar, malum. Biz de öyleydik. Parayla çıkartma satın alacağımıza, her defasında yeni bir “bedava çıkartma kitabı” ister, içindeki çıkartmayı alıp kitabı kırtasiye dükkânının yakınlarındaki bir çöpe atardık. Fakat
işler böyle yürüyüp gitmedi; “asıl” kitabımızda bir dolu boş sayfa varken hâlâ, kırtasiye dükkânındaki adam artık kitapların da parayla satıldığını söyledi. Ya çöpe atılan kitapları fark etmişti ya da hemen her gün kendisinden yeni bir kitap isteyişimizden işkillenmişti.

Fakat işte çocukların çıkartma tutkusunun önüne hiçbir şey geçemiyor, geçemez. Bir tür koleksiyoncu titizliğiyle toplanıyor o çıkartmalar, uygun yerlere yapıştırılıyor, en sonunda da el yapımı bir esermişçesine sergileniyor, arkadaşlara gösteriliyor. Neden severdik bunu yapmayı, çocuklar niçin hoşlanır bunu yapmaktan; doğrusu, şimdi pek anlayamıyorum. Sadece tanıdık bir duyguya yaslanarak kızıma da o kitaplardan alıyorum.

Tatil dönemi geliyor. Yapılacak çok şey var; gezilecek yerler, oynanacak oyunlar, deniz, bahçe vs. Fakat ne kadar renkli bir programınız olsa da, çantada çocuk için kitap ve kırtasiye malzemesine yer ayırıyorsunuz. Bizim özel bir çantamız olur hatta. Boyama kitapları, çeşit çeşit boyalar, hikâye kitapları, karton maketler falan. Güneşin o en tepede olduğu saatlerde çardağımızın gölgesi altında faaliyet yapmak için ne gerekiyorsa artık.

Bu yaz çantaya üç yeni çıkartmalı kitap konacak, ikisi İş Kültür Yayınları’ndan, diğeri Desen’den.

300 çıkartmalı Çıkartmalı Gezi Kitabım, tatil gündemine de pekâlâ uygun. Kuzey Afrika çöllerinden Amerika steplerine, Kuzey kutbu macerasından Avusturya karavan kampına, dünyanın en merak edilen noktalarına gidip, oralarda iz bırakmak kesinlikle eğlenceli olacak. Sayfalar büyük boşluklarla hazırlanmış; kurgusu çocuğa bırakılmış. Mesela balona mı binmiş bir kediyle bir köpek, o büyük boşluğu çocuğunuz çıkartmalarla süsleyerek gökyüzünde bir festival görüntüsü oluşturabiliyor. Turistik bir kentte yolcuğa çıkmış tur otobüsünün olduğu sayfayı, yine çıkartmaların yardımıyla kendisi yaratabiliyor çocuğunuz. Özetle, Çıkartmalı Gezi Kitabım hem çıkartmaları seven çocuklara eğlence oluyor hem de hayal gücünü geliştiriyor.

Kitapların bile kız çocuk/oğlan çocuk diye sınıflandırılmasına üzülsem de böyle bir gerçek var; kızlar Çıkartmalı Kıyafetleriyle Sporcu Kızlar kitabına kesin bayılacaklar. Vicky Arrowsmith’in resimleyip Fiona Watt’ın yazdığı kitap, jimnastik, sörf, tenis, binicilik, basketbol, atletizm, tekvando, yüzme, buz hokeyi, buz pateni gibi farklı spor dallarında çalışan öğrencileri gösteriyor. Her spor dalı için birer paragraflık bir metin bulunuyor; o sporun hangi koşullarda ve nasıl yapıldığına dair ipuçları veriliyor. Sörf yapacaksanız rüzgârın yönü ve şiddetinin önemli olduğunu unutmamanız gerekir; tenis için backhand vuruşunu ve servisleri geliştirmekte fayda vardır vb. Çocuk böylelikle hem kitabın içindeki çıkartmalar sayesinde sporcu kızlarını giydiriyor, hem hangi spor için hangi kıyafetin giyilmesi gerektiğini öğreniyor, hem de spor dalları hakkında fikir sahibi olabiliyor.

Jessie Eckel imzalı Çiziktir Boya Giydir, klasik bir tarza sahip. Biri esmer diğeri sarışın iki kız çocuğunu kitaptan kesip giydiriyor; tasarladığı kıyafetleri asabilmek için yine kitaptaki yönlendirmeleri takip ederek bir gardırop tasarlayabiliyor çocuk. Kıyafetleri boyuyor, hatta kendi kıyafetlerini tasarlıyor. Kalınca bir kitap; uzun uzun başında oturabilir, yaz dönemini onunla geçirebilir çocuğunuz.

Son olarak, bu çıkartmalı kitaplar bir işe daha yarıyor: Çocuğunuz kitabının başında çalışırken siz de onunla birlikte boyayabiliyor ya da kendi kitabınızı okuyabiliyorsunuz. Her iki durum için de anne babaya fırsat yaratıyor yani. İyi tatiller!

Çiziktir Boya Giydir
Jessie Eckel
Çeviren: Yaprak Önen
Desen Yayınları / 160 sayfa
Çıkartmalı Kıyafetleriyle Sporcu Kızlar
Fiona Watt
Çeviren: Gamze Varım
İş Kültür Yayınları / 24 sayfa
Show More