İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Eyvah, eve Bisküvi geldi!

Eyvah, eve Bisküvi geldi!

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Karne hediyesi olarak yavru bir kedi ya da köpek almış olan arkadaşlar, size bir müjdem var. Küçük dostunuzla ilgili her tür sorunuza yanıt verecek iki rehber kitap çıktı. Bu kitaplar verdiği bilgilerle hayatınızı kolaylaştıracak, resimleriyle de içinizi ısıtacak.

Evet; karnelerimizi de aldık, artık tatilin tadını çıkarabiliriz arkadaşlar. Karnemin hepsi beş, ayıptır söylemesi. Annem çok mutlu oldu ve tahmin edin ne yaptı? Başarımı ödüllendirmek için bana bir köpek aldı. Çok mutluyum, çok! Güzel mi güzel bir köpecik; gerçi biraz yaramazdı ilk zamanlar, fakat benim daha büyük bir derdim vardı: “Ben bu köpeğe nasıl bakacağım? Köpekler hakkında hiçbir şey bilmem ki!” Bunu anneme söyleyince, annem beni kitapçıya götürdü ve çok işime
yarayacak bir rehber kitap aldık.

Çocuklar İçin Köpek Bakımı adlı bu müthiş kitap resmen hayatımı kurtardı. Çünkü içinde köpeklerle ilgili her şey var. Ne cins bir köpek almanız gerektiğinden
tutun da köpeği nasıl yıkayacağınıza kadar her şeyi anlatıyor. Bana en faydalı olan kısımlar, köpeğin nelere ihtiyacı olduğunu ve evimize nasıl alışacağını açıklayanlardı. Çünkü yavru köpeklerin yeni gittikleri ortama uyum sağlamaları biraz zor olabiliyormuş. Ama bu kitap sayesinde ben çok az sorun yaşayarak atlattım bütün bu süreçleri.

Bisküvi’yle (köpeğim) yaşadığım ikinci sorun ise durmadan kaşınıyor olmasıydı. Ben de ne yapacağımı bilemeden, çılgınlar gibi kaşınan köpeğe bakıyordum. Sonra kurtarıcı kitabımız yardıma koştu. Kitabı dikkatle bir daha okuyunca, neler olduğunu anladım: pireler! Zavallı köpekçiğimi hemen veterinere götürdüm, o da hayvancağızın ensesine bir damla damlatarak onu bu derdinden kurtardı.

Bir de hâlâ üstünde çalıştığım bir sorun var: Bisküvi, geldiği haftadan beri bütün eşyalarımı çiğneyerek evin içinde gezdiriyor. Bütün kitaplarımın kenarında küçük diş izleri var. Bunun çözümü için de kitaba başvurdum. Gerçi Bisküvi biraz inatçı bir köpek olduğu için işim azıcık zor, ama olsun. Ayrıca köpeği diğer konularda nasıl eğitebileceğimizi de anlatıyor kitap; oturma, komut alma gibi…

Bu arada, “Benim de köpeğim var, ama yaz geldi, tatile nasıl çıkacağım ben?” diyen arkadaşlar, kitap bu sorunumuzu da çözmüş. Bize hemen gerekli bilgileri veriyor. “Köpek pansiyonu” diye bir şey varmış, ona bırakabilirmişiz. Başka çözümler de var tabii. Köpek sever bir yakınımıza başvurmak gibi… Ama her durumda, köpeğimizin rahat etmesi için yapmamız gerekenler konusunda kitap bize yardımcı oluyor.

İNTERNET BAĞLANTILI
Bu arada, kedi sever arkadaşlara da bir haberim var. Bu kitabın kediler için olanı da çıkmış. Dayanamadım, kitapçıdan onu da aldım. O da aşağı yukarı aynı konulardan bahsediyor. Yerleşme, eğitim, sağlık… Sadece hepsini kedilere göre uyarlamışlar. Ayrıca bize ayrıntı gibi gelen ama aslında önemli olan bazı şeylerin yapımını da anlatıyor. Kediye yatak yapmak veya oyun evi hazırlamak gibi…

Uzun sözün kısası, ben bu iki kitabı da çok yararlı buldum; özellikle de, kendine küçük bir dost edinmek isteyenlerin, onları bekleyen sorumlulukları ve sorunları öğrenmesi açısından. Çok yönlüler, yani içlerinde ihtiyaç duyabileceğimiz her şey var. Resimler bir harika, hem anlatılanları kolay anlamamızı sağlıyor, hem de o güzel hayvancıkları gördükçe gözümüz gönlümüz açılıyor. Kitabın dili de çok basit. Yalnız benim sorun yaşadığım bir konu var. Kitapların kapağında “internet bağlantılı” yazıyordu. İlk başta anlamadım zaten bunun ne demek olduğunu. Sonra baktım ki aşağı yukarı her sayfanın üstünde bir internet adresi var. “Aaaaa, ne güzel!” dedim, hemen açtım bilgisayarı (annemle babam da hiçbir şey diyemedi, tatil artık). Sonra internet sayfasına girdim, ama baktım ki yazılar İngilizce. Moralim bozuldu tabii, çünkü İngilizceyi o siteyi anlayacak kadar iyi bilmiyorum henüz. Aynı şey Çocuklar İçin Kedi Bakımı için de geçerli. Fakat sonra moralim biraz düzeldi, çünkü kitabın en arkasında başka sitelerin adresleri de verilmiş, hem de onlar Türkçe. Böylece diğer eksikliğini kapatıyor kitap.

Bu kadar laf yeter, gerisi size kalmış. Ama benim kedi, köpek almış veya alacak arkadaşlara tavsiyem, bu kitaplardan hemen bir tane edinmeleri. Küçük dostunuzla geçirdiğiniz zamanı kolaylaştırıp iki taraf için de eğlenceli hale getirecek çünkü. Sorunlarınızı da çözüme ulaştıracak. Yani benim hayatımı kolaylaştırdı, sizinkini de kolaylaştırır diye umuyorum. Aaaaa, Bisküvi kucağıma çıkmaya çalışıp beni ısırıyor! “Yapma, seni küçük sala…” Neyse, sakin oluyorum (kitabın önerisi). Anlaşılan, bu konuyu da yüce kaynağıma danışacağım. Haydi, hepinize iyi ve bol hayvanlı tatiller!

Çocuklar İçin Kedi Bakımı
Çocuklar İçin Köpek Bakımı
Katherine Starke
Çeviren: Berna Biçen
İletişim Yayınevi / 38 sayfa

Show More