İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Süper çocuk Jimmy Coates

Süper çocuk Jimmy Coates

Yankı ENKİ

İngiliz yazar Joe Craig’in Jimmy Coates serisinin dördüncü kitabı Sabotaj raflarda. Jimmy bu kitapta da gene maceradan maceraya koşarak büyük bir savaşın çıkmasını engellemeye çalışırken, bir yandan da insan olup olmama, katil içgüdülerine yenilip yenilmeme mücadelesi veriyor.

Sabotaj, İngiliz yazar Joe Craig’in Jimmy Coates serisinin dördüncü kitabı. Serinin ilk kitabı ile İngiltere’de Bolton Çocuk Kitabı Ödülü’nü alan yazar, sadece çocuk kitaplarının değil, günümüzün en ilginç kurgu kahramanlarından biri olan Jimmy Coates’un maceralarına kaldığı yerden devam ediyor.

Olağanüstü güçlerinin ve özelliklerinin yanı sıra kırılgan ve sorunlu yanlarıyla çizgi romanlardaki diğer süper kahramanlardan ayrılan Jimmy Coates, Meksika’ya doğru bir kaçak ya da sürgün olarak başlıyor bu macerasına. Nefes nefese başlayan kitap, hem hızlı okunan hem de okurun hayal gücünü kısıtlamayan bir aksiyon filmi gibi ilerliyor sayfalar boyunca.

Ölü numarası yapıp peşindeki kötü insanlardan saklanan bir kahramandan, suikastçılardan ve savaştan bahseden, olayların karanlık bir dünyada geçtiği ve birbirlerine uzak kalan aile üyelerinin hüznünü yansıtan bu roman, konusuna uzaktan bakıldığında, çocuk kahramanların rol aldığı bir yetişkin romanına benzeyebilir. Ancak yakından bakıldığında, neden ödüllü bir çocuk kitabı olduğunu görmek mümkün.

Öncelikle, kahramanımız her ne kadar tam anlamıyla bir insan olmasa da, insani yönlerini zaman zaman ortaya çıkaran, zaman zaman da bastıran biri. Askeri istihbarat servisi NJ-7 tarafından tasarlanan ve aşağı yukarı üçte biri insan olan Jimmy, artık kendini yaratan bu gizli servisten kaçmak zorunda. Bir yandan insan olup olmama, katil içgüdülerine yenilip yenilmeme mücadelesi vermesi ve peşindeki insanlardan canını kurtarmaya çalışması yetmiyormuş gibi; diğer yandan, iki büyük devletin arasındaki savaşı durdurmaya çalışıyor. Bu savaşı durdurma macerasındaki en büyük etken ise annesi ile kız kardeşinin yaşamlarını kurtarma arzusu. Jimmy Coates bir çocuk olmasına rağmen, bu uğurda canını tehlikeye atarak heyecan verici bir serüvenin içinde buluyor kendini.
Bu kadar dertle aynı anda baş etmeye çalışan bir kahramanın öyküsü, kaçınılmaz olarak, okuru nefessiz bırakacak bir macerayı beraberinde getiriyor.

ERGENLİK METAFORU
Sadece çocukların ya da Jimmy Coates’un yaşıtlarının okuyabileceği bir roman değil Sabotaj. Gençlerin, hatta yetişkinlerin de okurken kendilerini kaptırabileceği, üstelik çocukluklarındaki kahraman olma hayallerini tekrar yaşayabilecekleri bir roman yazmış Joe Craig. Belki de “Yetişkinler neden çocuk kitabı yazar?” sorusunun yanıtını burada aramak gerekiyor. Belli ki Craig hayal dünyasında tıpkı kahramanı gibi maceradan maceraya koşuyor, dünyanın kaderini değiştiriyor ve kötülerle mücadele ediyor. Sonuçta, bu romanın iyi bir çocuk kitabı olmasının nedeni de, yüzeysel bir aksiyona sahne olmaması ve insan olmanın, aldığımız kararların, duygu ve düşüncelerimizin kökenine dair tartışmalı bir metin ortaya çıkarması. Yazar bu tartışmaları bilimkurgu edebiyatı geleneklerinin izinden giderek sunuyor bize.

Jimmy’nin yaşadığı iç çatışma; insani yanının korkaklığı ve kararsızlığı ile teknolojik yanının soğukkanlılığı ve deyim yerindeyse “robot” gibi programlanmış davranışlarının karşı karşıya gelmesi, büyümekte olan bir çocuğun deneyimlediği süreçlerin bir yansımasını andırıyor. Yeni birine dönüşmeye ve içindeki bazı hislerin diğerlerine baskın gelmeye başladığını fark ettiği süreçte Jimmy’nin başına gelenler, ergenlikte gerçek yaşamda karşılaşılan durumların, Joe Craig tarafından metafora dönüştürülmüş hali gibi gözüküyor. Üstelik bu ergenlik metaforunun yanına bir de, Jimmy Coates’un babası sandığı kişiyle olan karşıtlığını koyabiliriz. Jimmy’nin babası, kahramanımızın başlamasını engellemeye çalıştığı savaşın perde arkasında yer alan, “Savaş, iktidarımızın ömrünü uzatacaktır,” diyen bir başbakan. Kısacası Jimmy babası ile de bir kapışma halinde.

CASUS ROMANI
İnsanüstü bir dayanaklılığı ve gücü olan dokuz canlı kahramanımızın düşmanları da bekleneceği üzere onunla aynı kaderi paylaşan, tıpkı Jimmy gibi bir tasarım harikası olan suikastçı çocuklar ve onların yanlarındaki gizemli ajanlar. Yine de Jimmy’nin en çok mücadele ettiği kişi, kendisinden başkası değil aslında.

Tüm bu kapışmaların sonunda ortaya bir casus romanının olmazsa olmaz tablosu çıkıyor: Hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Jimmy, uğruna mücadele ettiği değerlerin aslında bir aldatmaca olduğunu, kendisiyle aynı saflarda yer aldığını sandığı kişilerin gizli çıkarları olan ve onu piyon gibi kullanan insanlar olduğunu öğreniyor. Bunların hesabının nasıl sorulacağı ise Jimmy Coates serisinin sıradaki romanında gizli.

Sabotaj – Jimmy Coates
Joe Craig
Çeviren: Tonguç Çulhaöz
Tudem Yayınları / 288 sayfa
Show More