İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çağlar ve Elif ’le eğlenceli bir yaz…

Çağlar ve Elif ’le eğlenceli bir yaz…

Melisa Ceren HASMADEN

İş Kültür Yayınları’nın İlk Okuma Kitaplarım serisinden çıkan Çağlar ve Elif ’in maceralarıyla çocuklarınızla eğlenceli bir okuma provası yapabilirsiniz. Okulda ilk gün sorunu, dişçi ve doktor korkusu, arkadaşlarla mücadele gibi pek çok konunun çözümünü de Çağlar ile Elif ’e bırakabilirsiniz.

Çocuklara en çok sorulan sorulardan biri de büyüyünce ne olmak istedikleridir. Oysa meslekler sadece yapılabilecek işlerdir; mühendislik, doktorluk, bakkallık gibi işleri icra edebilirsiniz, ama bunlar tek başına sizin biri “olmanıza” yetmeyecektir. Mesleğiniz varoluşunuzu destekleyebilir, ama tek başlarına sizi var edemezler. “Bir şey” olmaktan söz etmiyorum bile, çünkü insan zaten başlı başına “bir şey”dir.

İş Kültür Yayınları’nın İlk Okuma Kitaplarım serisinden çıkan, Liane Schneider’ın kaleme alıp Eva Wenzel- Bürger’in resimlediği, Elif ’in maceraları elime geçtiğinde bunları düşündüm. Elif sarı, dağınık saçları, pembe yanakları ve kocaman gülümsemesiyle görenlerin kolayca kanının kaynayacağı bir çocuk. Elif Doktora Gidiyor’da, rutin sağlık kontrollerini yaptıran bu küçük kız, doktora gitmenin sandığı gibi korkunç bir deneyim olmadığını görüyor ve sonunda doktor olmaya karar veriyor. Elif Diş Doktoruna Gidiyor’da ise Elif ’i büyük, küçük pek çoğumuzun korkulu rüyası dişçi koltuğu bekliyor. Ama dişçinin bir öcü, dişçi aletlerinin de korkunç makineler olmadığını görünce bu kez de dişçiliğe merak sarıyor küçük arkadaşımız. İşte çocuk olmanın en güzel yanı bu sanıyorum. Her gün yeni bir keşfin, her keşif ise yeni bir merakın ve isteğin kapılarını aralıyor.

Elif ’in maceraları bunlarla bitmiyor. Elif Müzisyen’de sesleri ve eşyalardan/ aletlerden sesler çıkartabileceğini keşfediyor. Elif ’in içindeki eğitimsiz, ancak tutkulu müzisyene yeniliyor ailesi. Böylece kendi akıl sağlıklarını koruyabilmek için kızlarını bir müzik okuluna yazdırıyorlar. Elif burada enstrümanlar, sesler ve notalarla bir hayli sıkı fıkı oluyor. Sonunda da kendi bestesiyle bir konserde sahne alıyor. Bu kez ne bir başkasını taklit ediyor ne de bir şey olmaya karar veriyor. Ama belki de “kendi olma” yolculuğundaki ilk gerçek adımını atıyor.

Bu serinin belki de en önemli kitaplarından biri ise Elif Okula Başlıyor. Her ne kadar günümüz çocukları kreşler ve ana sınıfları sayesinde, okula gitme fikrine talimli olsalar da, okulun ilk günü pek çok çocuk için karanlık bir gündür. Bu kitap, çocuğu okul korkusu yaşayan anne babalara bir hayli yardımcı olabilir. Elif ’in okula kaydından alışverişe, okul hazırlıklarından sınıfa ilk girişe kadar “ilk gün” macerası tüm detaylarıyla anlatılmış. Bu hikâyeyle çocuğunuza bir “ilk gün” provası yaşatabilir, korkusunu hafifletmesinde yardımcı olabilirsiniz.

BÜYÜKLER İŞE KARIŞMIYOR
Aynı seriden çıkan bir diğer dizi de Christian Tielmann’ın kaleme alıp Sabine Kraushaar’ın resimlediği Çağlar’ın maceraları. Doğrusu, özellikle Batı ülkelerinde üretilen bazı çocuk kitaplarındaki karakterlerin hayatı imrenilmeyecek gibi değil. Her ne kadar birer kurgu olduklarını ve hayatın hiçbir yerde bu kadar tozpembe olmadığını bilsem de, bir yetişkin olarak bu çocukların meraklarının peşinden koşmaktaki özgürlüklerinde, yaratıcılıklarını kullanmak için sahip oldukları alanlarda ve en çok da bu davranışlarının ebeveynleri tarafından çokça desteklenmesinde benim bile gözüm kalıyor hani. Çağlar Korsan Gemisi Yapıyor’a bakalım mesela. Çağlar ve Pelin korsancılık oynarken, bir arkadaşlarının sataşmasıyla başlayan iddialaşma şahane bir “korsan gemisi”nin inşasıyla sonuçlanıyor. Üstelik tüm işi Çağlar ve Pelin üstlenip tasarımından uygulamasına tek başlarına tamamlıyorlar. Elbette tehlikeli aletleri kullanmak için büyüklerden yardım almak koşuluyla. Ama burada yetişkinler yönlendirici, planlayıcı değil, sadece ihtiyaç anında yardım edecek kişiler olarak bulunuyorlar. Bu nedenle, hakkıyla korsancılık oynayabilmek için girişilen ve hiç de kolay olmayan gemi inşası bir maceraya, oyunun kendisine dönüşüyor.

Çağlar’ın maceraları bununla bitmiyor. Çağlar Dünya Şampiyonu’nda Pelin ve Çağlar, önce maça hazırlanıp sonra kupa için rakip takımla çekişiyor; Çağlar’ın Süt Dişi’nde her çocuğun başına gelen, dişlerin düşmeye başlamasıyla büyüme süreci tescilleniyor; Çağlar Tanımadığı İnsanlarla Bir Yere Gitmez de ise kitabın adından da anlaşılacağı üzere, Çağlar çocuklara tanımadığı kişilerle bir yere gitmemenin önemini anlatıyor.

Çağlar ve Elif çocuklara önemli şeyler anlatıyor bu kitaplarda. Ama bu ders ya da öğüt vermekten çok, çocuklar arası deneyimlerin paylaşılmasına benziyor. İşte bu nedenle hiç sıkıcı değiller.

Bu kitaplarla sonbaharda okula başlayacak çocuklarınızla eğlenceli bir okuma provası yapabilirsiniz; bu arada okulda ilk gün sorunu, dişçi ve doktor korkusu, arkadaşlarla mücadele gibi pek çok çetrefil konunun çözümünü de Çağlar ve Elif ’e bırakabilirsiniz.

Elif Müzisyen
Liane Schneider
Resimleyen: Eva Wenzel-Bürger
Çeviren: Necdet Neydim
İş Kültür Yayınları / 24 sayfa
Çağlar Dünya Şampiyonu
Christian Tielmann
Resimleyen: Sabine Kraushaar
Çeviren: Necdet Neydim
İş Kültür Yayınları / 24 sayfa
Show More