İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Esrarlı adadaki iki kahraman: Grk ile Tim

Esrarlı adadaki iki kahraman: Grk ile Tim

Nilay KAYA

İngiliz yazar Josh Lacey’nin kaleme aldığı GRK serisinin dördüncü kitabı GRK Kaplumbağa Operasyonu nihayet raflardaki yerini aldı. Bu macerada Tim ile onun cesur, cömert ve sersem köpeği Grk dev deniz kaplumbağalarını kurtarmak için kıyasıya bir mücadele veriyor.

On iki yaşındaki Timothy Malt ile adı cesur, cömert ve sersem anlamına gelen köpeği Grk’nin maceraları Grk Kaplumbağa Operasyonu adlı kitapla doludizgin devam ediyor. Josh Lacey’nin yazdığı serinin ilk üç kitabında, Grk’nin Tim’in yaşamına dâhil oluşuna ve dünyanın çeşitli ülkelerinde beraberce atıldıkları soluk kesici maceralara tanıklık etmiştik. Serinin GRK Adında Bir Köpek adlı ilk kitabında, Tim Londra sokaklarında sahipsiz kalmış Grk’yi bulduktan sonra kahraman ikilimiz, Albay Zinfandel’in diktatörlüğünde yönetilmeye başlanan Stanislavya’ya gidip Grk’nin sahipleri Raffifi kardeşleri bulmaya çalışmıştı. Serinin ikinci kitabı GRK ve Pelotti Çetesi’nde Brezilya’daki en azılı sokak çetelerinden birisiyle uğraşmış; Grk Sosisli Peşinde’de ise New York’ta çalınmış olan çok kıymetli bir sanat eserinin bulunması için en afili ajanlara taş çıkartırcasına seferber olmuşlardı.

Seriyi okurken kendinizi her an şu soruyu sorarken buluyorsunuz. “Bütün bu ‘kendi boyundan büyük’ meseleleri başına kim sarar ki?” Bir ipucu vereyim: Cevap bu yazının ilk cümlesinde geçen sıfatlarda saklı. Evet, olsa olsa cesur, cömert ve sersem birisi bu işlere kalkışabilir; bu özelliklere sahip bir köpek ve tıpkı köpeğine benzeyen sahibi. Birbirlerine benzeyen evcil hayvanlar ve sahipler teorisi Tim ve Grk örneğinde bir kez daha doğrulanıyor sanki. Eğer her ikisi de öyle olmasaydı serinin son kitabında tatil için gittikleri tropikal adanın keyfini çıkarıp, yaşıtları ve türdeşleri gibi şnorkelle denize dalar, serin bir gölgede lezzetli bir biftek yer, ardından şekerleme yaparlardı, ama onları bunu yapmaktan alıkoyan özellikleri olduğu artık onlarla ilgili unutmamamız gereken bir gerçek. Bu özellikler, yardımseverlik ve doğru olanın peşine düşmek.

Grk Kaplumbağa Operasyonu’nda Malt ailesi ve artık onlarla birlikte yaşayan Raffifi kardeşler, Hint Okyanusu’ndaki rüya gibi adalardan birine tatile gidiyorlar, ama anlaşılacağı üzere bu tatil başta Tim ve Grk olmak üzere kimse için tam anlamıyla rüya gibi bir tatil olamıyor. Sahildeki kayalıklara vuran, boğulmak üzere olan bir adamın yardım çağrısıyla Tim, Grk ile birlikte Kalipso Adası’na gidip kurtarılmayı bekleyen dev kaplumbağaların peşine düşüyor. Bu girişim Tim ile Grk’yi Kalipso Adası’nın sahibiyle, dünyanın en zengin insanlarından biri olan Edward Goliath’la karşı karşıya getiriyor. Dünyanın en kötücül hırslarına sahip birilerinin eline çok para geçerse bu durum trajik sonuçlar doğurabilir. Canlılar arasında en uzun süre yaşadığı bilinen dev bir kaplumbağa türünü kobay olarak kullanarak, adasını kaçık ve cani zekâ ürünü bir laboratuvara çeviren Edward Goliath da trajik sonuçlara yol açmak üzere olan bir zengin.

Serinin önceki kitaplarından farklı olarak bu maceraya bilimkurgu ve fantastik öğeler de eklenmiş durumda. Keza Edward Goliath’ın adası, H.G. Wells’in ünlü bilimkurgu romanı Dr. Moreau’nun Adası’na konu olan, hayvanlar üzerinde akıl almaz deneyler yaparak onlardan birer mutant yaratan çılgın bilim adamı Dr. Moreau’nun adasını andırıyor. Bu benzetmeyi belirtmekle yetinip, adanın gizemini açığa çıkarmamak adına daha fazla ayrıntı vermeyelim. Bu kadarı bile yazar Josh Lacey’nin paranın ve iktidarın bilimi kötüye kullanarak yol açtığı sorunları vurgulama isteğini bize gösteriyor. Ne var ki böyle “ciddi” bir meselenin, fazla
ciddi bir hikâyeleme biçimiyle anlatıldığını sanmayın. Başta Tim ve Grk olmak üzere kahramanlarımız, arada bir onları iyiden iyiye gülünçleştiren tanrı anlatıcının ve birbirleriyle olan çatışmalarının gerçekçiliği sayesinde, bütün zayıflıklarıyla, sersemlikleriyle, uç noktalardaki özelliklerinin vurgulanışıyla, her zamanki gibi sevimli ve komikler. Örneğin, düzen ve kural düşkünü anne Bayan Malt ile bazen 12 yaşındaki Tim’den daha çocuk olabilen baba Bay Malt’ın çatışmaları etrafımızda kolaylıkla görebileceğimiz ebeveyn çatışmalarından.

İyi Kitap’ın önceki sayılarından birinde yazar Josh Lacey, bu seri için esinlendiği başlıca kahramanların Tenten ve sadık köpeği Fındık olduğunu dile getirmişti. Bu esinlenmenin izlerini Tim ile Grk’nin ilişkilerinde bütün mizahi yönleriyle görmek mümkün. Grk Kaplumbağa Operasyonu’nda da Tim yer yer, maceranın en can alıcı yerinde uyuklayan, tembelliği baş tacı eder görünen Grk’nin sorumsuzluğundan dem vurup, onunla tatlı tatlı atışıyor. Ne var ki bu “saftirik” ve “tembel”
görünümlü arkadaşı her defasında, Tim’in aklına gelmeyecek dâhiyane yönlendirmelerle iplerin en çözülemez şekilde düğümlendiği anların kurtarıcısı oluveriyor. “Köpek insanın en kadim can dostudur,” türünden önermeler ve metinler arası etkileşimler, artık arkadaşlarımız haline gelen kanlı canlı karakterler, bir solukta okunan sağlamca örülmüş bir macera kurgusuyla Grk Kaplumbağa Operasyonu’na yeni dokunuşlar kazandırıyor. Bu durumda sıradaki Grk macerasını sabırsızlıkla beklememek imkânsız hale geliyor.

Grk Kaplumbağa Operasyonu
Josh Lacey
Çeviren: Zarife Biliz
Tudem Yayınları / 216 sayfa
Show More