İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu kitabın sonunu çocuklar yazıyor

Bu kitabın sonunu çocuklar yazıyor

Özlem KONUR USTA

Thilo’nun, çocukları kitabı okurken aktif rol almaya teşvik eden, “Bu Macerada Kahraman Sensin” adlı serisinin ikinci kitabı Dinozorlar Devrinde Tehlike raflarda… Çocuklar bu kitaplarla hem eğleniyor hem de bir kitabın içinden binbir macera çıkararak yaratıcılığın keyfini sürüyor.

Dinozorlar devrinde maceraya hazır mısın? Üstelik bu maceranın kahramanı sensin. Görevin gergedanların atası sayılabilecek bir Triceratops yumurtasını annesine geri götürmek. Bu görevde göze alacağın yol elbette bir gül bahçesi değil. Tarihin gelmiş geçmiş en büyük yırtıcı hayvanı Tyrannosaurus rex’le bir ölüm kalım mücadelesi verecek; yeni patlayan bir yanardağın lavlarından, 21 metre boyunda dev bir kuş olan Quetzalcoatlus’un sırtına binerek kurtulacaksın. Denizde de karada da güvende değilsin. Bakalım bu maceradan alnının akıyla çıkmayı başarabilecek misin?

Görevin bir şövalye eldiveninin içindeki parşömen kâğıdında yazılı. Şövalye eldiveni nerede mi? Tabii ki müzede. Bu görevi, her zaman birbirinin zıttı kararlar veren Hektor ve Theo’yla birlikte yerine getireceksin. İşte görevin: “65 milyon yıl önce bir Triceratops dişisi, bir Tyrannosaurus rex’ten panik içinde kaçarken, yumurtasını yuvasına bırakmak yerine ormanın ortasına bıraktı ve yüzeye yakın gömdü. Yumurta taşlaştı ve ilk kez 1975’te bulunup müzeye getirildi. Yumurtayı annesine geri götür!”

OYUN GİBİ KİTAP
Thilo, dizinin birinci kitabı Korsan Gemisinde Tehlike’den sonra ikinci kitapta da çocuklara heyecan dolu anlar yaşatıyor. Dinozorlar Devrinde Tehlike’de oyunla kitap bir arada. Kitabın sonunu çocuklar belirliyor. Her bölümde iki seçenek var. Verilen sayfa numaralarından birini seçip yola devam. Aman dikkat, yanlış tercihte bulunmak tonlarca ağırlıktaki bir dinozorun altından ezilmek, bir bataklığın içinde milyonlarca yıl sonra bulunmak üzere fosile dönüşmek, kızgın lavlardan kaçamayıp kül olmak anlamına gelebilir.

KURTULDUM DİYE SEVİNME
İşte bir örnek; ağzının suları akan dinozor tam karşında. Seni iyi göremiyor ama kokundan hâlâ oralarda bir yerde olduğunu anlıyor. Dinozoru şaşırtmak için bir sopayı diğer tarafa doğru atıyorsun. İşte başardın. Tam kurtuldum diye sevinmeye başladığın anda, sopayı attığın yönde arkadaşlarının olduğunu fark ediyorsun. Dinozor bu kez onların peşinde. Arkadaşlarından birini yakalamak üzere pençesini havaya kaldırdı. Ne yapacaksın? İşte sana iki seçenek; sıra sana gelmeden önce kaçabilirsin ya da kendini ateşe atmak pahasına arkadaşını kurtarabilirsin. Acele etmelisin; iki saniye sonra arkadaşın dinozorun midesine inecek.

90. sayfayı okurken birden 22. sayfaya dönmek ya da 30. sayfadan birden 95. sayfaya geçmek Monopoly oyununu andırıyor. Ancak burada zarlar yok. Seçenekler tamamen okurun elinde. Bütün seçenekleri ayrı ayrı deneyerek farklı kitaplar yaratabilir, istediğin sona ulaşana kadar yeniden başlayabilirsin. Sürükleyici hikâye sizi bir çırpıda sonuca götürüyor. Dinozorlar Devrinde Tehlike kitaplarla arası pek de iyi olmayan küçük okurlar için biçilmiş kaftan.

TEBEŞİR DÖNEMİ
Dinozorlar Devrinde Tehlike’yi okurken, çocuklar nasıl olduğunu anlamadan Tebeşir Dönemi’yle ilgili pek çok bilgiye sahip oluyor. Kanatlı dinozorlar, gagalılar, devekuşuna benzeyenler, su dinozorları… Ayrıca günümüzde de yaşamını sürdüren pek çok hayvan…

Maceranın kahramanları her konuda birbirleriyle zıt fikirde olsalar da çok sıkı dostlar. Öyle ki bedeli bir dinozorun dişleri arasında kalmak da olsa arkadaşlarına
asla sırtlarını dönmüyorlar. Bir de tabii kahramanlarımız büyüklüğün zafer garantisi anlamına gelmediğini çok iyi biliyor. Yoksa koca koca dinozorlarla nasıl başa çıkarlardı.

Kitabın tek eksiği dinozorların resimleri. Hikâye dinozor resimlerini de gösteren renkli bir baskıyla çok daha ilgi çekici hale gelebilirdi. Kim bilir belki de yayınevi çocukların dinozor türlerini merak etmesini ve araştırarak resimlerine ulaşmalarını istemiş olabilir. Açıkçası, ben okurken sık sık kitapta adı geçen dinozor türlerinin neye benzediğini anlamak için internete başvurdum.

Doğrusu, ömrünün ilk yirmi yılını ailesine ait bir kitapçıda geçiren yazarımız Thilo, çocukların dilini çözmeyi ve hayal gücüne dayalı eğlenceli mi eğlenceli, öğretici bir eser yaratmayı başarmış. Size de oturduğunuz yerden soluk soluğa bir macera yaşamak kalmış.

Dinozorlar Devrinde Tehlike
Thilo
Çeviren: Yeşim Harcanoğlu
Hayykitap
104 sayfa
Show More