İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dans etmeyi seven ağaçlar

Dans etmeyi seven ağaçlar

Şadiye NARİN

Ağaçlar Ülkesine Yolculuk, 1994 yılında, yaşayan en büyük Fransız yazar seçilen ve 2008 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Jean-Marie Gustave Le Clezio’nun Türkçeye çevrilen ilk çocuk kitabı. Çocukların bu büyük ustayla erkenden tanışması için nefis bir fırsat!

“Bir zamanlar, canı sıkılan bir çocuk varmış. Yolculuk etmek, gökyüzünü, denizi ya da ufkun ötesini görmek istermiş,” diye başlıyor Ağaçlar Ülkesine Yolculuk. Gezmeyi, yeni yerler görmeyi ve yeni şeyler tanımayı seven, meraklı bir oğlan çocuğunun masalı bu. Ama her yolculuk için mutlaka bir araca ihtiyacı vardır insanların, onunsa böyle bir aracı yok ne yazık ki. Tahmin edersiniz ki tek başına yolculuk etmek için de yaşı pek uygun değil. Bunu yetişkinlerden isteme olanağı varsa da, gene tahmin edebileceğiniz gibi, yetişkinler sürekli meşguldürler. Bütün bunlara rağmen yolculuğa çıkmaktan vazgeçmeyen kahramanımız ağaçlar ülkesine gitmeye karar veriyor, çünkü böyle bir yolculuk için kanat, yüzgeç veya bir yetişkine ihtiyacı yok.

Küçük kahramanımız zaten sık sık ormanda yürüyüşlere çıkıyor ve orman ahalisinin hayatını yakından takip ediyor. Üstelik bu yürüyüşler sırasında ağaçların aslında herkesin gördüğünden başka hayatları olduğunu da fark etmiş. Ona göre, pek çok insanın inandığının tersine, ağaçlar hareket ediyor ve kendi aralarında konuşuyorlar; üstelik gözleri de var. Bütün bunları görmesi için tek yapması gerekense ağaçların güvenini kazanmak.

HİVİT’İN MASALI
Ormanda yaptığı daha önceki yürüyüşlerde, çaldığı ıslığın ağaçların hoşuna gittiğini düşünen hayalperest gezginimiz, sessizce oturup ıslık çalıyor ve sabırla ağaçların çekingenliğini kırmasını bekliyor. Ağaçlar masal kahramanımızı daha fazla bekletmiyorlar ve onunla konuşmaya başlıyorlar. Böylece gerçek adını bilmediğimiz ve öğrenemeyeceğimiz bu oğlan çocuğunun ağaç dilindeki adının Hivit olduğunu öğreniyoruz. Ormandaki ağaçların Hivit diye seslendiği çocuk, ağaçlar konuşmaya başladığında hepsinin aynı olmadığını, adlarının ve özelliklerinin farklı farklı olduğunu anlıyor. Pek çok ağaçla tanışıyor; söğüt, meşe, kavak,
akağaç… Hepsiyle teker teker sohbet ediyor. Hivit’in ağaçlar hakkında öğrendiği diğer şeyler ise pek çoğunun aslında çok konuştuğu, dans etmeyi sevdikleri ve yaprakları kadar gözleri olduğu. Böylece ormanda olup biten her şeyden haberleri oluyor ve ormana yabancı biri yaklaştığında hepsi birden ölü taklidi yapıyor.

Bu geveze ağaçların renkli sohbetine Henri Galeron’un ilginç ve yaratıcı desenleri eşlik ediyor. Bu çizimler kadim ağaçların dünyasının daha bir renklenmesine ve görünenin arkasındakini göstermeye yardımcı oluyor.

KADİM AĞAÇLAR DÜNYASI
Çevremizde yeşilin ve ağaçların azaldığı, ev içlerinde, okullarda ve alışveriş merkezlerinde büyüyen çocuklarımızın doğayla ve ağaçlarla tanışma şansı bile bulamadığı günümüzde, dünyanın sadece beton duvarlar, ışıklı tabelalar, bilgisayar oyunlarından ibaret olmadığının ve gezegenimizde insandan başka türlerin de yaşadığının, onların da canlı birer varlık olduklarının altını çiziyor Ağaçlar Ülkesine Yolculuk.

Eskiden, yanımızda yöremizde birkaç ağaç, bunların adlarını bilen insanlar olurdu, şimdiki çocuklar bizim kadar bile şanslı değiller. Le Clezio, şimdilerde sadece haber bültenlerindeki çevreci eylemlerde varlığını hatırladığımız doğayı ve doğa sevgisini, gezmeyi seven Hivit’in masalıyla anlatıyor çocuklara.

İşlenmiş, paketlenmiş hazır bilginin, mutlak doğruların ve kuralların dayatıldığı, hayal gücünü sınırlayan bir dünyada yaşıyor çocuklarımız. Oysa biraz hayal gücü zihinsel gelişimlerine ve mutlu çocuklar olmalarına yardımcı olacaktır.

Ağaçlar Ülkesine Yolculuk, çocukları olup bitene kendi gözleriyle bakmaya, hayatla kuracakları ilişkide kendi deneyimlerini yaratmaya yüreklendiren bir masal. Kelimeleriyle, çocukların yetişkinlere göre henüz düzenlenmemiş ve kısıtlanmamış olan zihinlerine dokunuyor Le Clezio. Hayat keşfedilmeyi bekleyen pek çok
hikâyeyle dolu. Ağaçlar Ülkesine Yolculuk çocukların keşfetme içgüdüsünü kışkırtıyor. Onları henüz bozulmamış, ele geçirilmemiş olan bir dünyanın büyülü
atmosferine, kelimelerin dünyasına çekiyor. Ve çocuklar Le Clezio’nun kelimeleri ile yaptıkları yolculuklarla yeni dünyaları, dilleri, kokuları keşfetmeye çıkıyorlar.

Ağaçlar Ülkesine Yolculuk
Jean-Marie Gustave Le Clezio
Resimleyen: Henri Galeron
Çeviren: Orçun Türkay
Yapı Kredi Yayınları
40 sayfa
Show More