İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Karşı koymak bazen iyidir!..

Karşı koymak bazen iyidir!..

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Tılsım serisinin 3. kitabı Bulutların Arasında çıktı nihayet. Kitabın hem yazarı hem çizeri olan Kazu Kibuishi macera dozunu hiç düşürmediği gibi, harika çizimlerle nefis bir dünya yaratmış gene. Gerçeği andıran bu nefis hayalhanede Emily’yle maceraya dalmaya hazır mısınız?

Okullar da başladı, çok yoruluyorum, çooook. O yüzden bu aya biraz daha hafif bir kitap seçtim. Üç kitaplık bir seri olan Tılsım; çizgi roman. Serinin 3. kitabı Bulutların Arasında nihayet çıktı da bu yazıyı yazmama vesile oldu. Müthiş etkileyici bir macera romanı, tahmin edebileceğiniz gibi. Hem de o kadar heyecanlı ki elinizden bırakamayacaksınız. Ben ilk iki kitabı önceden okumuştum, üçüncüsü çıkana kadar da neler olacak acaba diye kıvranıp durdum.

İlk iki kitap olan Taşmuhafızı ile Taşmuhafızı’nın Laneti’nde neler olup bittiğini kısaca özetleyeyim. Ana karakterimizin adı Emily. Bir de kardeşi var, adı Navin. Babaları bir araba kazasında ölünce, anneleriyle birlikte üçü büyükbabasının eski evine taşınıyorlar. Büyükbabası eskiden bu evde sırra kadem basmış. Yeni taşındıkları için temizlik yaparlarken, Emily tavanarasında bir taş buluyor ve taşı kolye gibi boynuna takıyor. Sonra, gece yatarlarken bodrumdan bir ses geliyor. Sese bakmaya gittiklerinde, bodrumdan bir yaratık çıkıyor ve Em’in (ailesi ona böyle diyor) annesini kaçırıyor. Anneyi kurtarmaya çalışırlarken, Em’in tılsımı ona direktifler veriyor. Böylece Em ve kardeşi fark etmeden, büyükbabanın kaybolduğunda gittiği ve yaşamını sürdürdüğü yeri buluyor. Ve maceraları burada, büyükbabalarının ölümüyle başlıyor.

Ama kitaplarda sadece tek bir hikâye var sanmayın. Bir de erkek karakterimiz var, başta kafanızı karıştıracak ama sonra anlayacaksınız neyin nesi kimin fesi olduğunu. Biraz ipucu vereyim; bu da Elf Kralı denen biraz kötü bir adamın oğlu. O da babası için tılsımın peşinde, bulamazsa öldürülecek İşte bu prens de zamanla ortaya çıkacak ve böylece hikâye doruk noktasına ulaşacak. Siz soluğunuzu tutmuş beklerken, işler sarpa saracak. Ve sonra üç kitap da bitecek, ama soluklarınızı bırakamayacaksınız. Eveeeet, çünkü üçüncü kitap serinin sonu değil.

Biraz da kitabın görsel özelliklerinden bahsedeyim. Kitap çizgi roman dedim, eskiden alışık olunan türdeki çizgi romanlar gibi değil. Animasyon gibi daha çok. İçindeki resimler sahiden çok güzel! Ama işin tuhafı, bütün resimler gerçekdışı denecek kadar güzel olmasına rağmen, aynı zamanda çok gerçekçi de. Kitabı okurken sanki olayın içinde yaşıyorsunuz.

Bir de, çizgi romanları okurken karşılaştığımız bazı zorluklar yok bu kitapta. Bazı çizgi romanlarda olur ya; her yerden baloncuklar çıkar, kim hangisini dedi hiç anlayamazsın. Ya da hangi kareden diğerine geçeceğinizi bilemezsiniz, hepsi üst üstedir. İşte hiç sorun olmuyor bunlar Tılsım’da. Okuması da anlaması da çok kolay. Hikâye sözcüklerden çok büyülü bir görsel dünyayla anlatılıyor çünkü.

“Ne bu ya, boş macera kitapları okumaktan bıktım!” diyen arkadaşlar varsa, bu paragraf sizlere. Merak etmeyin, aslında bu hikâyenin bize anlatmaya çalıştığı başka bir şey var. Yukarıda söyleyecektim, ama maceranın heyecanı kaçmasın diye ayrı bir paragrafa sakladım. Eğilin bakayım, diğerleri duymasın. Bu tılsım var ya, aslında bizim zavallı kahramanımız Em’e sahip olmak istiyor. Yani Em’in iradesini ele geçirmeye çalışıyor. Bu da hem Emily’yi hem de arkadaşlarını tehdit ediyor. Em tılsımı her kullandığında, tılsım Em’i kendine çağırıyor. Em’in de ona karşı koyması gerekiyor. Karşı koyabiliyor da, şimdilik tabii. Yaa, karşı koymak da bazen iyi bir şey olabilir, değil mi saygıdeğer ana baba topluluğu?

Yani, eğer okuldan çok yoruluyorsanız ve kafanızı dinlendirebileceğiniz bir kitap arıyorsanız, bunu seçin. Heyecanlı yerlerini hızla bitirmek için birkaç gece uykusuz kalabilirsiniz, gizlice tabii!..

Tılsım – Bulutların Arasında
Kazu Kibuishi
Çeviren: Ayda Akça Akkoç
Desen Yayınları, 208 sayfa
Show More