İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tolkien Noel Baba’dan mektuplar

Tolkien Noel Baba’dan mektuplar

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi gibi ünü dört bir yanı tutmuş kitaplarıyla tanıdığımız Tolkien, bu sefer de Noel Baba’nın ağzından konuşuyor. Ünlü yazarın kendi çocuklarına her yıl Noel’de yazdığı mektuplardan oluşan kitap Tolkien’le tanışma yaşını küçültüyor.

Kış geldi sayılır. Havalar daha çabuk kararıyor, soğuklar arttı. Saat yediden sonra sokakta kalmak akıl kârı değil. Yeni yıla da az kaldı doğal olarak. Sizin evde de hazırlıklar başlamıştır herhalde. Heyecanlı çocuklar şimdiden ortalıkta koşuşturuyordur. Ayrıca çam ağaçları, süslemeler, kutlamalar, yemekler. Ve tabii hediyeler. Bu zor konuyla cebelleşirken, size bir tüyo vereyim. Günün anlam ve önemine uygun, küçük bir hediye tüyosu.

ŞENLİK, CURCUNA, KARGAŞA
Tolkien hepimizin bildiği bir isim, değil mi? Yüzüklerin Efendisi’nin 3 cildi hâlâ komodinimin üstünde duruyor. Peki, büyük ustanın çocuk kitapları hakkında bir bilginiz var mı? Eğer yok diyorsanız, lütfen iyi dinleyin. Tolkien’in çocukları için yazdığı Noel Baba hikâyeleri, tam da Noel öncesinde güzel bir sürpriz gerçekten. Başta gerçekten kendi çocuklarına yazdığı hikâyelerden oluşan kitap, yıllara ayrılmış bölümlerden meydana geliyor. Tolkien, Noel Baba’nın ağzından çocuklarına
mektuplar yazıyor. 3 çocuğuna da her yıl ayrı ayrı yazdığı mektupların derlemesi olan eser, aynı zamanda Tolkien’in kendi yazısıyla yazılmış mektupları ve mektuplardaki resimleri de barındırıyor.

Noel Baba’dan mektup almak her çocuğun hayali olsa gerek, değil mi?

Tolkien de büyülü, masalsı dünyasıyla işte bu hayali gerçek kılıyor. Başta sadece Kutup Ayısı ile yaşayan Noel Baba’cığımızın evi gitgide kalabalıklaşıyor. Tam da Noel (ya da “yılbaşı”; size hangisi uygun geliyorsa artık) ruhuna uygun bir şekilde evde şenlik havası esiyor. Ve bu kalabalık, akla gelebilecek en komik maceraları yaşıyor, sorunları atlatıyor. Erken atılan havai fişekler mi dersiniz, yıkılan evler mi, Ay’a takılıp Ay Dede’yi evsiz bırakan ayılar mı; orası size kalmış.

NOEL Mİ YILBAŞI MI?
Bütün bu eğlenceler olurken, Noel Baba Tolkien’in mektupları gittikçe farklılaşıyor. Kimi zaman Kutup Ayısı’nın okunaksız yazısıyla karşılaşıyoruz, kimi zaman Noel Baba’nın sekreterinin kendi dilinde yazdığı notlarla. Eh, bu karnavalı seyreylerken bir yandan da Tolkien’in kendi titrek yazısıyla yazdığı mektupları görmek insanı mutlu ediyor.

Noel zamanı ne de olsa, her yeri süslemek lazım mantığıyla hareket eden Tolkien, mektuplarını da kendi çizimleriyle süslemiş. Kendi evini, Kutup Ayısı’nı, evdeki kargaşayı gösteren resimler birbirinden renkli. Büyük ustanın bir de resim yeteneğinin olduğunu bu kadar net görmek ise hayret verici. Tam da Noel renklerini, yani kırmızı yeşil ve beyazı kullanarak yazdığı başlıklar da resimlerle uyum içinde.

Noel demişken, bir de “Noel” nedir ondan bahsedeyim. Aslında, Türk toplumunda Noel yerine yeni yıl ya da yılbaşı demek daha doğru olur. Çünkü Noel aslında Hıristiyanların yirmi beş Aralık’ta, İsa’nın doğumunu kutlamasına verilen ad. Tolkien İngiliz olduğu için onun ve ailesinin kutladığı bayram Noel. Ama bu kitabı başka kültürlerde yaşayan çocukların okumayacağı anlamına gelmiyor, tam tersine okuyup öğrenmeliyiz. Üstelik bunu çocuklara uygun bir dille anlatırsak, hem bir kafa karışıklığına yol açmayız hem de diğer toplumlara ve kültürlere daha açık olmalarını sağlarız.

Bence, Tolkien’in diğer yapıtlarını okuyamayacak yaştaki çocuklara verilebilecek en güzel Noel/yılbaşı hediyelerinden bu. Hem de günün anlamına uygun. Kendiniz bu hikâyeler için biraz büyümüş olabilirsiniz, çünkü mektuplar bir yerden sonra birbirine benzer olaylar döngüsü halini alıyor, ancak bu zevki çocuklarınızdan esirgemeyin. Onlara, karlı ve soğuk gecelerde sıcacık evlerinde battaniye altında okuyabilecekleri sempatik bir Tolkien kitabı hediye edin. Sizin de hepsini sevmenize gerek yok zaten. Ama böylece hem onları sevindirirsiniz hem de siz çocuğunuzun Tolkien okuduğunu bilerek rahat uyursunuz.

Noel Baba’dan Mektuplar
John Ronald Reuel Tolkien
Çeviren: Leyla Roksan Çağlar
Okuyan Us Yayınları
112 sayfa
Show More