İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu cadı başka cadı…

Bu cadı başka cadı…

Melek Özlem SEZER

Çılgın, pasaklı, sakar ve özgür ruhlu bir cadı! Tüm dünyada 3 milyon çocuğun severek okuduğu Sakar Cadı Vini serisi her yaştan çocuğa eğlence vaat ediyor. Bu renkli, sıradışı ve eğlenceli cadıyla tanışmak çocukların çok hoşuna gidecek…

-Güzel mi?
-Iııh, hiç değil.
-Genç mi?
-Ehh, ninem kadar.
-Ninen gibi düzenli biri mi?
-Yok canım, pasaklının teki!
-Saçlarını tarıyor mu peki?
-Bulaşık tellerini açıp kafaya yapıştırmışsın, onlara da elektrik çarpmış gibi.
-Ya elbiseleri?
-Bir parmağı fırlamış çorabın deliğinden. Çorap gevşemiş, atmış hep iplikleri.
-Ya kedisi?
-Yeşil göz, turuncu burun, mavi kulak, haylaz bir kedi.
-Kim bu yahu?
-Kim olacak Sakar Cadı Vini! Neşeli, çılgın, eğlenceli!

Genç, güzel, düzenli, şık ve kusursuz olmak… Hep önemsenirdi ya, günümüz medyasının desteğiyle o kadar abartılmış bir istek haline geldi ki başka türlü olmaktan utandırıyor kişiyi. Dahası, böyle olmayanları dışlamaya kadar götürüyor işi. Kusursuzluk çemberine girmeyenler ne olacak peki? Bedeni yaşlandı diye dünyadan elini eteğini çekmiş bir ihtiyar olmayı kabul etmeyenler? Hâlâ çılgınca fikirlerle eğlenmek, gezmek, görmek, yeni maceralara atılmak, rengârenk giyinmek, kahkahalarıyla göğü sarsmak isteyenler?

TEKNOLOJİK CADI VİNİ
Neyse ki Cadı Vini takmıyor kimseyi. Canının çektiği gibi giyiniyor, kafasına estiği gibi yaşıyor. Bedenin yaşlanmasını kabulleniyor ama ruhunu ve zihnini yeniliklere alabildiğine açıyor. Bilgisayar kullanıyor, tatile giderken bir yığın kitap almayı da ihmal etmiyor. O doğal ve rahat biri; kılığı kıyafeti, beden dili, mimikleri, hatta kıllı bacakları hep bunun altını çiziyor. Kıllı bacaklardan rahatsız olmadığımı söyleyemem ama doğal bir durumu çocukluktan itibaren kabul etmek de kültürel algıya dayalı bir şey olsa gerek.

Vini’nin teknolojiyle olan barışıklığı ise o kadar içselleştirilerek, doğallıkla verilmiş ki daha ilk sayfada onu şezlonguna uzanmış, internette tatil seçeneklerini araştırırken görüyoruz. Bu da eski kuşakları teknoloji cahili olarak görüp, aralarında ister istemez bir duvar oluştuğunu düşünen çocuklar için olumlu bir imaj diye düşünüyorum.

Vini ve kedisi Vilbur kafalarına göre bir ada bulunca, süpürgelerine atlayıp yola çıkıyor. Süpürge de ne süpürge ama! Sopasının bir ucunda bisiklet tekeri, üstünde farlar; diğer ucunda ise kuşlar cümbüş yapıyor. Eşyalarına, uğursuz bellenip, sayılara dönük ırkçılığın tek kurbanı olan 13 rakamı işlenmiş.

KEDİ BALIK OLUYOR
Derken geliyorlar adaya ve eğlence başlıyor. Bizim cadı cumburlop atlıyor suya, denizaltındaki şenliğin tadını çıkarıyor. Vilbur eksik mi kalsın? Onu da çağırıyor ama Vilbur bir kedi olduğu için ıslanmaktan nefret ediyor, Vini’yi yalnız bırakıyor. Aman ne dert! Cadı değil mi Vini, büyülü sopasını sallayıp bağırıyor: Abrakadabra! Vilbur artık bir kedi değil ki! Yüzgeciyle, kuyruğuyla, o artık bir kedi balık. Minik balıklarla kovalamaca, ıstakozla saklambaç oynuyor şımarık.

Kedi balık Vilbur o kadar eğlenince, Vini de onun gibi balık olup eğlenmek istiyor. İyi de, balık olursa eli olmaz; eli olmazsa sihirli sopasını tutamaz akıllım! O da çokça eli olsun diye ahtapot olmayı seçiyor, ama şanssızlığa bak, sihirli sopasını düşürüyor. Bakalım sonra şu bizim sakar cadı işin içinden nasıl çıkıyor?

Biraz sıradışı, aklındakini sansürden geçirmeyen, standart kalıplarda giyinmeyenlere ya da bilmiş bilmiş konuşan çocuklara ne deniyordu? Cadı! Bundan mıdır nedir, dünya çocukları Cadı Vini’yi çok sevmiş olmalı ki seri bugüne kadar 3 milyon çocukla buluşmuş. Bir de armağanı var Vini’nin; 70 çıkartmayla, eğlenceli alıştırmaların sunulduğu bir çıkartma kitabı. Yani herkes cadılığın keyfini çıkarabilir.

Sakar Cadı Vini serisi, ülkemizde İş Kültür Yayınları’nca İngiltere baskısıyla aynı anda yayımlanmış. Bir de alışılmadık bir not var kitabın arkasında: Tüm sağlık kontrollerinden geçmiştir. Kullanılan boya ve kâğıt Avrupa Birliği standartlarına uygundur.

Umarım bu notu daha sık görürüz çocuk kitaplarında ve teşekkür ederiz selüloz cadılarına.

Sakar Cadı Vini Denizin Altında
Valerie Thomas
Resimleyen: Korky Paul
Çeviren: Bülent Doğan
İş Kültür Yayınları, 28 sayfa
Sakar Cadı Vini Eğlenceli Çıkartma Kitabı
Korky Paul, Lavra Oven
Çeviren: Bülent Doğan
İş Kültür Yayınları, 24 sayfa
Show More