İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Renkleriyle konuşan hayvanlar!

Renkleriyle konuşan hayvanlar!

Banu BOZDEMİR

Bilgin Adalı’nın Arkadaşım Papi adlı kitabı ile David Mckee’nin ünlü Elmer serisinin son kitabı Elmer ve Süperfil, güzel çizimleri dışında, dostluğa ve paylaşıma dair nahif ve farklı mesajlarıyla öne çıkıyor Kitaplar sevimli hayvan karakterleriyle hem gözlere hem kalplere hitap ediyor.

Dostluk, bilhassa okulöncesi kitapların vazgeçilmeyen temalarından. Yazarlar bu harika olguyu küçük okurlara çeşitli yönleriyle, farklı bağlamlar ve kurgular çerçevesinde anlatabilmek için yaratıcı öyküler, karakterler ortaya koyar. Bilgin Adalı’nın Arkadaşım Papi adlı kitabı ile David Mckee’nin ünlü “Elmer” serisinin son kitabı Elmer ve Süperfil de bu türün güzel örneklerinden. Kitaplar güzel çizimleri dışında dostluğa ve paylaşıma dair naif ve farklı mesajlarıyla öne çıkıyor!

İki yazar öncelikle renkleri ve çizimleriyle okuyucuyu kitaplarına bağlıyor. Mckee kitabında çok iyi tanıdığımız Elmer’a yeni bir macera yaşatırken, Adalı belki de yeni bir arkadaşlık macerasına imza atıyor!

Bilgin Adalı genelde uzun ve maceraya dayalı kitaplar yazar. Hedef kitlesi daha çok sekiz yaş üstü çocuklardır. Ama Adalı bu kez şaşırtıyor; çünkü neredeyse mini mini birler için bir öykü yazmış.

ÖZGÜRLÜK MÜ DOSTLUK MU?
Arkadaşım Papi, bir solukta okunan, arkadaşlık kurmanın en güzel yolunun iletişim ve güven olduğunu anlatan bir kitap. Hepimiz birilerinden hediye almayı severiz öyle değil mi? Hatta bayılırız. Ama hediye canlı bir şey olunca mutluluğun yanında ayrıca bir sorumluluk da üstleniriz. Kedi, köpek ya da bir papağan! Kitaba ismini veren Papi, çığlıklar atarak konuşan bir papağan. Sahibi Papi’ye yem veriyor, yani onu besliyor, bir papağan olduğu için ona basit kelimelerle konuşmayı öğretiyor. Tabii arada bir de kafesinden çıkartıp evin içinde özgürce uçmasına izin veriyor. Papi sahibini çok seviyor, hatta bir gün yanlışlıkla dışarı çıkıyor ama hemen geri dönüyor. Kuşlar özgürce uçması gereken hayvanlar, ama iyi bir dostluk, güven ve sevgi onları insanlara yakın tutabilir! Adalı bu kez uzaklardan gelen bir hayvan üzerinden kısa soluklu bir macera sunuyor, dostluğu tattırıyor ve özgür olmanın başka bir şeklini sunuyor minik okuyucularına!

MACERACI ELMER
Bir çocuk kitabı yazarı için en güzel şey, yazdıklarını resimleyebilmek olmalı! Resimli çocuk kitabı denilince akla gelen ilk isimlerden biri de David Mckee. Yazdıklarını kafasındakine uygun olarak resimleyebilmesi onu diğer yazarlardan ayrı bir yere koyuyor. 1945 doğumlu yazar hayatını bir süre karikatür ve resim çizerek kazanmış. İlk resimli çocuk kitabı Too can Toucan 1964 yılında basılmış ve Mckee o tarihten sonra bazıları dizi haline dönüşen bir dolu kitap yazmış. King Rollo (Kral Rollo), Mr Benn (Bay Benn) de seri olan kitaplarından, ama en çok sevileni Fil Elmer serisi. Elmer o kadar fazla macera yaşıyor ki saymakla bitmez.

Gökkuşağının renklerine boyanmı sevimli fil Elmer, Elmer ve Kelebek kitabında, küçük olduğu için dikkate almadığı kelebekten kocaman bir yardım görüyor ve hatasının farkına varıyor. Ama başka bir kitapta Elmer’i çok paylaşımcı görüyoruz. Elmer ve Gökkuşağı kitabında, renklerini kaybeden gökkuşağına kendi renklerini armağan ediyor. Serinin son kitabı Elmer ve Süperfil’de ise süper kahraman kostümü bir karaçalının saldırısıyla yırtılan Süperfil’e yardım ediyor. Kostümü Zelda teyze dikecek ama ona ulaşmak o kadar kolay değil. Çünkü Süperfil kimsenin kendisini yırtık bir kostüm içinde görmesini istemiyor. Elmer’in yardımıyla kimseye görünmeden Zelda teyzenin yanına ulaşıyorlar. Yani dere tepeler aşıp, yılandan hikâye dinleyen tavşanların ve tembel tembel suda bekleşen timsahların yanından sıvışıyorlar. Elmer’in çabaları, arkadaşlığın ve yardımlaşmanın anlamını ortaya koyan cinsten.

Elmer serisi o kadar sevilmiş ki yirmiden fazla dile çevrilmiş. Birçok çocuk böylece gökkuşağı renklerine bürünmüş Elmer’in maceralarında dostluğun, yardımlaşmanın ve paylaşmanın anlamını daha renkli ve içten öğrenmiş oluyor!

Neredeyse yaşıt ve 60’larını devirmiş bu iki büyük yazarın çocuk ruhuyla, renkli ve naif dünyalarıyla miniklerin dünyasına uzanması müthiş. Ve de kitapların hayvanlar dünyasına ait olması, onları daha yakından tanımak için güzel bir fırsat!

Arkadaşım Papi
Bilgin Adalı
Resimleyen: Ayşın Delibaş Eroğlu
Yapı Kredi Yayınları, 32 sayfa
Elmer ve Süper Fil
David McKee
Çeviren: Aslı Morchane
Kır Çiçeği Yayınları, 32 sayfa
Show More