İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çikolata mı dediniz?..

Siz hiç brüksel lahanasıyla ilgili bir kitap gördünüz mü? Sizi bilmem, ben görmedim. Ama çikolatayla
ilgili kitap derseniz, orada durun. Mavibulut Yayınları’ndan çıkan Çikolataya Bayılırım, bu nefis
yiyeceğe hakkını veriyor ve onu aklınıza bile gelmeyecek muziplikte anlatıyor.

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Evet, arkadaşlar, herkese okul ve alerji ayı olan eylülden selamlar! Biliyorum, şimdi kendinize soruyorsunuzdur, “Okulun ilk ayına nasıl bu kadar mutlu girdi bu yazar?” diye. Aman, boşverin, okul dediğiniz nedir ki, tek dişi kalmış canavar. Hem değişiklik olacak işte.

Neyse, daha okul başlamadan bu kadar çok ondan bahsetmenin gereği yok. Aslında şimdi anlayacaksınız neden bu kadar mutlu olduğumu. Fakat okumaya başlamadan önce gidip bir çikolata alın. Çünkü Mavibulut Yayınları’ndan çıkan Çikolataya Bayılırım adlı kitaptan bahsedeceğiz. Kim sevmez ki çikolatayı. Ben çok severim. Tam bir çikolata timsahıyımdır. Hani derler ya, “Denizden babam çıksa yerim!”, ben et yemem ama çikolatadan babam çıksa yerim! Geçen gün rüyamda bile çikolata yiyordum. Ah, bir dakika, ben bu çikolatanın bu kadar propagandasını yaptım ama aramızda kakao alerjisi olan arkadaşlar olabilir. Siz boşverin çikolatayı, riske girmeye değmez.

Kitabımıza gelince, onu anlatması biraz zor. Çünkü ne ansiklopedik bilgi içeriyor, ne de hikâye tarzında anlatıyor. Daha çok çikolataya farklı açılardan yaklaşıyor. Örneğin çikolata yemenin farklı yolları gibi… (Bence en güzeli, kıtlıktan çıkmış gibi hapur hupur, nam num diye sesler çıkararak yemek; ama dikkat, çevrenizdekiler çok hoşlanmayabilir bu durumdan). Ya da çikolatanın işlevlerinden bahsediliyor. (Bu kısım anne babalara özel, biz çocuklar zaten biliyoruz çikolatanın sağlığa, özellikle akıl sağlığına ne kadar iyi geldiğini.) İşlevler günlere göre ayrılmış. “Pazar, park yeri bulamayan babayı sakinleştirmek için,” diyor kitap mesela (tabii anne de olabilir bu). Kitaptan daha çok örnek verirdim ama zaten otuz iki sayfa ve çok resimli. Evet, o yüzden kitap gözünüzü değil, kalbinizi ve midenizi dolduruyor. Ama resimler çok sempatik. Her bakanın yüzüne bir gülümseme yayılır. Eğlencelik ve samimi bir kitap. Bir de iştah açıcı.

Benim en çok hoşuma giden kısım ise kitabın arkasındaki tarifler. Benden size tavsiye, o tarifleri portakal ya da limon kabuğuyla da uygulayabilirsiniz. Tarifler yeterince basit bu arada. Bu kısımda çikolatanın ve kakaonun nereden geldiğiyle ilgili bilgiler de var. Çikolatanın nasıl seçileceği de anlatılıyor. Ayrıca kitap bizi çok çikolata yememekle ilgili de uyarmayı unutmuyor. Ne de olsa herşeyin fazlası zarar. Sonra yazar sinirli ve tehlikeli ebeveynler tarafından dava edilebilir. Kimse bu riski göze alamaz (ben bile). Yani kıssadan hisse, siz siz olun, çikolata komasına girecek ya da derinizin kakao rengini almasını sağlayacak kadar çikolata yemeyin. Benim taktiğim şu: Her hafta bir ya da iki kere güzel, kaliteli ve değişik bir çikolata yiyorum. Ama biraz. Çok beğendiysem sonraki hafta da onu alıyorum. Rahat rahat yiyorum çikolatamı. Bu ay size bir jest yapayım dedim, çikolatayla ilgili ilginç ve birazcık da gereksiz bilgiler araştırdım. Sırf siz tembel çocuklar
beyninizi tatil boşluğundan kurtarın diye. Mesela, çikolatanın neredeyse ikibin beşyüz yıl önce ortaya çıktığını biliyor muydunuz? Ya da dünyada çikolatayla yapılmış en büyük şeyin iki ton ağırlığında bir Paskalya Yumurtası olduğunu? Napolyon da yanında hep çikolata taşırmış. Ne de olsa düşünmek için çikolata gerek (şaka yapıyorum, ama bunda doğruluk payı da yok değil). Ve yarım kilocuk çikolata yapmak için ikiyüz yetmiş tane kakao çekirdeği gerekliymiş.

İşte, çikolata o kadar güzel ki insanlar onunla ilgili kitap bile yazıyor. Siz hiç brüksel lahanası kitabı gördünüz mü? Bu kitap da çikolata gibi işte… O yüzden bence bir göz atmakta fayda var, yanında küçük bir naneli çikolatayla. Biliyorum, canınız o kadar çikolata istedi ki biraz daha konuşursam benim kolumu yiyeceksiniz. Sustum. Siz gidip KÜÇÜK BİR PARÇA çikolata
alın, ben de işlerime geri döneyim. Ne de olsa okul açılacak yakında. Ama unutmayın ki çikolata her zaman iyidir: “Pazartesi, okula iyi bir başlangıç yapmak için.” Herkese bol çikolatalı günler!

 

Show More