İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hem eğlendiren hem eğiten kitaplar

Pearson Yayınları, çocukla kitap arasında köprü kurmayı başaran bir yayın çizgisi izliyor. 2-4 yaş
aralığına hitap eden kuklalı kitaplar ile 3-6 yaş arasına hitap eden fenerli kitaplar çocuğun odaklanma
yeteneğini, hayal gücünü, el-göz koordinasyonunu geliştiriyor. Daha ne olsun!..

Elif ŞAHİN HAMİDİ

Çok küçük yaşlardan itibaren çocuk ve gençlere okuma sevgisi/alışkanlığı kazandırmak için öncelikle anne babalara, sonra öğretmenlere, daha sonra ise yazarlara, çizerlere ve elbette yayınevlerine büyük bir iş ve sorumluluk düşüyor. Çocukla kitap arasında sağlam bir bağ kurulmasında yayınevlerinin önemi yadsınamaz. Çünkü bir kitapta kullanılacak olan kâğıt, font ve puntoyu; tercih edilecek olan başarılı bir editörü ve usta bir çizeri, yayınevi belirler. Ve tüm bu seçimler çocuğu kitaba yaklaştırmak ve kitap sevgisi aşılamak açısından önemli unsurlardır. Keza çocuğun zihinsel, duygusal, fiziksel ve dilsel gelişiminde de rol oynarlar. Pearson Yayınları’nın kitapları da çocukla kitap arasında bir köprü kurmayı başaran türden. Yayınevinin oldukça eğlenceli, hareketli,
renkli, oyunlu- oyuncaklı kitapları gerçekten ilgi çekici ve bir o kadar da eğitici, öğretici, faydalı…

Kuklalı kitaplar serisinden çıkan Minik Kuzu ile Yavru Köpek, 2-4 yaş aralığına hitap ediyor. Anne baba ile çocuğun kaliteli vakit geçirmesine yardımcı olan kitaplar, interaktif bir eğlence sunuyor. Bu sevimli, eğlenceli, eğitici ve merak uyandıran kitaplarda birer el kuklası da var. Kitaba sabitlenmiş, ele geçirilen bu kuklalar sayesinde çocuklar, görsel yanı ağır basan, adeta canlı bir hikâyenin içinde buluyorlar kendilerini. Kuklalar ayrıca çocukların kitaba ve hikâyeye daha uzun süre odaklanmasını sağlıyor, hayal gücünün yanı sıra el-göz koordinasyonunun gelişimine yardımcı oluyor, duyu organlarının da aktif şekilde kullanılmasına olanak tanıyor. Ebeveynle çocuğun hoşça vakit geçirmesini sağlayan bu iki kitap, yeni hikâyeler üretebilmek için de oldukça elverişli. Kitaptaki hikâyeyle birlikte küçük kuklamız iştahla taptaze otlardan yiyor, tavşanı oyuna çağırmak için kapısını çalıyor ya da arkadaşlarıyla birlikte çukur kazıyor, sudan çıkınca silkelenerek tüylerini kurutuyor, ıslak burnuyla kitabın okurunu kokluyor. Çocuğunuz sizden bu kuklalarla, kitabın dışına taşan aktiviteler talep edebilir. Örneğin, kuzunun ve köpeğin kitabın resimleri dışına çıkıp etrafınızdaki farklı nesneleri koklamasını isteyebilir veya bu sevimli kuklalardan bir öpücük almak isteyebilir.

SİHİRLİ FENER
Yayınevinin Okyanus Hayvanları, Vahşi Hayvanlar, Kelimeler ve Sayılar, Renkler ve Şekiller olmak üzere dört kitaptan oluşan “Fenerli Kitaplar Serisi”ne eklediği Korsanlar – Kayıp Hazine ve Uzay – Kayıp Gezegen adlı iki yeni kitap, çocuklara farklı bir eğlence ve gizemli bir macera sunuyor. 3-6 yaş arası çocuklara yönelik bu kitaplardan, çocuk ruhunu kaybetmeyen anne babaların da keyif alacağı kesin.

Bu kitaplar bir hayli ilginç, çünkü kapkaranlık sayfalarla karşı karşıya kalıyorsunuz ilk etapta. Ama kitaba tutturulmuş “sihirli” fener sayesinde sayfalar aydınlanıyor ve rengârenk bir dünyanın içine dalıyorsunuz. Derken keşif başlıyor… Kitapların sol sayfaları, karanlık sağ sayfalarda sizi bekleyen macerayla ilgili bilgiler veriyor ve bir yol haritası çiziyor. Sol sayfada yer alan bilgiler doğrultusunda karanlık sayfalarda yol alıyor ve yine sol sayfada işaret edilen kişi, hayvan, bitki ya da çeşitli nesneleri, bulmaya çalışıyorsunuz. Bu keyifli aktivite sırasında çocuklar sihirli fenerle aradıkları şeyi bulmaya çalışırken, hem el-göz koordinasyonunu güçlendiriyorlar hem de dikkatlerini toplamayı öğreniyorlar. Ayrıca bir yandan renkleri, sayıları öğreniyor ve bazı yeni kavramlarla tanışmış oluyorlar.

Bahsettiğimiz dört kitapta da çocuklar için uygun malzemeler kullanılmış. Yani sağlık kontrollerinden geçirilmiş, Avrupa Birliği standartlarına uygun malzemelere yer verilmiş. Kitaplar, uygun görüldüğü yaş aralığındaki çocukların koparamayacağı ya da zarar vermeyeceği kalın bir kapağa sahip ve iç sayfalar da bir o kadar dayanıklı.

Uzay – Kayıp Gezegen
Kolektif
Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu
Pearson Yayınları, 10 sayfa
Kırlarda Oyun Zamanı: Minik Kuzu
Emma Goldhawk
Resimleyen: Jonathan Lambert
Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu
Pearson Yayınları, 10 sayfa
Show More