İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu kitaplar bi acayip!

Türkçede pek bilinmese de yayımlanmış bir sürü “komik” kitabı olan Amerikalı yazar Dan
Gutman’ın kaleme aldığı “Bizim Okul Bi’Acayip” serisini kaçırmayın. “Okuldan nefret ediyorum,”
diyecek kadar açık yürekli A. J.’nin okul maceraları gerçekten komik ve yaratıcı.

Nazan ÖZCAN

Sizi bilmem ama kazık kadar kadın ya da adam olduktan sonra bile üniversiteyi, olmadı liseyi, daha da fenası ilkokulu, yani toplamda öğrenci olmayı özleyenleri biraz tuhaf bulurum. Hatta biraz ürpertici! Sanki dünyanın en güzel günlerini ve vakitlerini orada geçirmişler gibi, bir de “Ahhh ah, keşke okulda olsaydım şimdi!” diye ah vah ettiklerini gördükçe, içlerindeki çocuğu öldürmeleri için yakarasım gelir. Tahmin ettiniz ama ben de itirafımı yapıp kurtulayım: Okuldan ve derslerden nefret ediyorum! Bir kez daha öğrenci olmak mı, bırrr evlerden uzak!

Tektipleştirilmek, ezberlemek, iyi ve örnek öğrenci olmak için az mı zapturapt altına alınmaya çalıştık? Takıntılı, kendilerini en iyi gören öğretmenler tarafından disipline edilmek için az mı uğraşıldık! İlgi alanımız olmayan ya da sevmediğimiz abuk subuk ne kadar ders varsa öğretilmeye çalışılmadı mı? İşte tam da bu yüzden okulu sevmem. Tıpkı bizim A. J. gibi… Aaa, tabii siz A.
J.’yi tanımıyorsunuz, sorun değil, şimdi tanışırsınız. A. J., Dan Gutman’ın “Bizim Okul Bi’Acayip” kitaplarının en baş kahramanı. Kendisi minik ama aklı kocaman. Güzel güzel sorular soruyor.
Bir de okulu sevmiyor. Kitabın ilk cümlesinden çok net anlaşılıyor: “Adım A. J. ve okuldan nefret ediyorum.” Ne kadar akıllı ve açık sözlü bir çocuk değil mi? İkinci cümlesi şöyle devam ediyor: “Bana sorarsanız, okulda çocuklara okuma ve yazma öğretmemeliler. Matematik de öğretmemeliler. Bence bisiklet üzerinde numaralar yapmayı öğretmeleri gerek. Ben bunu öğrenmek istiyorum. Ama öğretmenim Bayan Daisy nedense okuma, yazma ve matematiğin çok önemli olduğunu düşünüyor.” Aynı bizim öğretmenler!

EĞLENCELİ ÖĞRETMENLER Mİ?..
Ama doğruya doğru, A. J. bizden daha şanslı bir çocuk. Öncelikle çok komik ve eğlenceli arkadaşları var. Gerçi çok bilmiş Andrea ve her bir şeye ağlayan Emily onu sinir ediyor ama onlar olmasa kitabın, pardon okulun da pek tadı olmaz doğrusu. A. J.’nin bizden çok ama çok şanslı olduğu bir konu daha var: İnanmayacaksınız ama öğretmenleri! Öğretmenler hakkında pek iyi şöyler söylemek istemem ama bunlar gerçekten hoş! Mesela bir tane kütüphaneci Bayan Roopy var. “Bizim Okul Bi’Acayip”in ilk kitabı Dersimiz Şamata’nın da kahramanlarından.

BİNBİR SURAT BAYAN ROOPY
Bayan Roopy enteresan bir kadın. Kütüphaneye gidince her seferinde başka biri çıkıyor karşınıza. Mesela Bayan Roopy’ye benzeyen bir George Washington ya da yine Bayan Roopy’ye benzeyen bir Neil Armstrong. Bayan Roopy inkâr ediyor elbette bunların kılığına girdiğini, ama bizim acar beşli yer mi? Fakat sonuçta ne oluyor biliyor musunuz? Bizim, derslerden ve kitaplardan nefret eden
A. J., kütüphaneden bisiklet kitapları alıyor! Bu yazar pek akıllı canım!

Sonra kitabın ikinci bölümünde başka bir öğretmenle tanışıyoruz. Resim öğretmeni Bayan Hannah. Bayan Hannah, internetten satın aldığı tencere tutacaklarından yaptığı elbiseyi giyip gezecek kadar normal, öyle diyelim. Bütün her şeyi biriktiriyor ve bir şeyleri çöpe atmak bir yana, çöpleri toplayıp sanat eserine dönüştürüyor. Tabii ki de A. J. ondan hiç ama hiç hoşlanmıyor. Bir dakika, A. J.’nin her şeyden nefret ettiğini nereden çıkardınız ki?! Bakın, ne diyor çocuk: “Örneğin futboldan nefret etmiyorum. Kaykaydan nefret etmiyorum. Canavar filmlerinden nefret etmiyorum. Özellikle canavarlar arabaları filan ezdiğinde.” Bayan Hannah nasıl bir yol buluyor dersiniz?

Dan Gutman, küçük numaralarla çocukların yaratıcılıklarının nasıl ortaya çıkarılabileceğini, her çocuğun kendine özgü olduğunu ve o kendine özgülükle çok daha yaratıcı olabileceğini son derece eğlenceli bir dille ortaya koyuyor. Tabii ki Jim Paillot’un çok sevimli çizgileriyle birlikte. 21 tane kitabı olan “Bizim Okul Bi’Acayip” serisinin Türkiye’de şimdilik ikisi yayında. Gerisini de hevesle bekliyoruz…

Bizim Okul Bi’Acayip – Dersimiz Şamata
Dan Gutman
Resimleyen: Jim Paillot
Çeviren: Andaç Oral
Epsilon Yayınları, 152 sayfa
Show More