İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sherlock Holmes’un gençlik maceraları

Sherlock Holmes’un gençlik maceraları

Nihan BORA

Sir Arthur Conan Doyle’un yarattığı ve tüm zamanların en iyi dedektifi olan Sherlock Holmes’u sevenlere müjdemiz var. İngiliz gazeteci-yazar Andrew Lane’in yazdığı Genç Sherlock Holmes serisi ünlü dedektifin gençlik maceralarını anlatıyor.

Sir Arthur Conan Doyle’un yarattığı ve tüm zamanların en iyi dedektifi olan Sherlock Holmes, şimdi yepyeni bir seri ile karşımızda: “Genç Sherlock Holmes”. Tudem Yayınları’ndan çıkan serinin ilk kitabı Genç Sherlock Holmes: Ölüm Bulutu, Sherlock’un gençlik maceralarını konu alıyor. İngiliz gazeteci-yazar Andrew Lane’in yazdığı kitabı Arif Cem Ünver’in başarılı çevirisiyle okuyoruz.

KARİZMATİK SHERLOCK

Sinema ve edebiyat dünyasının önemli karakterlerinden biri olan Sherlock Holmes, olayları gözlem yeteneği sayesinde çözen bir dedektif. Katilin saç telinden ayakkabı numarasını çıkarabilen bir dedektiften bahsediyoruz. Birçok kişi tarafından hayali bir kahraman olarak bilinse de Doyle, Sherlock Holmes’u Chevalier C. Auguste Dupin’den ilham aldığını itiraf etmiştir. Dünyanın en sürükleyici dedektiflik hikâyelerinin anlatıldığı bu kitaplar, sinema filmine dönüşmeden de olmazdı elbette. Nitekim Sherlock Holmes’u edebiyattan tanımayanlar ona beyazperdedeki maceralarından kesin aşinadırlar. Kıssadan hisse, dedektifliğin simgesi olmuş bu karakterin adını duymayan neredeyse yok gibidir.

Sinemada da en az edebiyattaki kadar ilgi gören Sherlock Holmes’un gençliğini merak eden yazar Andrew Lane, 2010 yılında İngiltere’de yayımlanan Young Sherlock Holmes Death Cloud kitabıyla dikkat çekti. Sherlock’un araştırmacı, şüpheci ve olayları çözümleyen yanı küçüklüğünde de kendini belli ediyor. Nitekim serinin ilk kitabı olan Genç Sherlock Holmes: Ölüm Bulutu’nda Sherlock yine çeşitli olayların peşine düşüyor. Olayların 1868 yılında geçtiği kitapta, bizim küçük dedektif adayı başlarda, sıradan bir okul ve ev hayatı yaşıyor. Hiç ummadığı bir anda, babasının göreve gitmesi ve annesinin rahatsızlanması sonucu yaz tatilini akrabalarının yanında geçirmek zorunda kalınca, gittiği yerde kendine yeni bir arkadaş ediniyor. Yeni arkadaşı Matthew sıradan bir çocuk değil, ailesi yok ve sokaklarda vakit geçiriyor. Sherlock, Matthew ile “Ölüm Bulutu” isimli gizemli bir bulutun peşine düşüyor ve ikili, türlü maceralara atılıyor. Sherlock daha o yaşlardan duygularını belli etmemeyi öğrenmiş; gizemli ve derin bir insan oluşu ailesi ve çevresi tarafından da fark ediliyor. Bu ilk kitapta Sherlock’un yaşadıkları bir dedektifin nasıl yetiştiğini kanıtlar nitelikte.

ACAR DEDEKTİF ADAYI

Kitabın en önemli özelliği, Andrew Lane’in, Arthur Conan Doyle’un eserinde arzı endam etmeden önce Sherlock’un nasıl bir genç olduğunu yansıtması. Bunu da çok iyi başarıyor. Doyle, Sherlock’un gençliği hakkında bize çok az bilgi verdi şimdiye kadar. Bu açığı da Lane’in kapattığını söy
lememiz mümkün. “Genç Sherlock Holmes” serisi sayesinde, Sherlock’un ünlü bir dedektif olmadan önceki hayatını öğrenmiş oluyoruz. Bu ilk kitapta 14 yaşındaki genç Sherlock’un ileride ne acar bir dedektif olacağının izlerini bulmak mümkün. Beş kitaptan oluşan serinin ilki, diğer kitapların da ne kadar heyecanlı olacağının habercisi âdeta.

Genç Sherlock Holmes: Ölüm Bulutu Andrew Lane Çeviren: Arif Cem Ünver Tudem Yayınları, 320 sayfa
Genç Sherlock Holmes: Ölüm Bulutu Andrew Lane Çeviren: Arif Cem Ünver Tudem Yayınları, 320 sayfa

 

Show More

1 Comment

Comments are closed