İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Minik yönetmenlerin ilk teori kitabı

Minik yönetmenlerin ilk teori kitabı

Ecem Nida DİNÇTÜRK

Sinema yazıları ve çocuk kitaplarıyla tanıdığımız Banu Bozdemir, sinema aşkını çocuklara da aşılayabilmek ya da zaten çoktan bu aşka düşmüş miniklere yol gösterebilmek için rehber niteliğinde, keyifli bir işe imza atmış: Küçük Sinemacılar.

İnsan ruhu sanata hep ihtiyaç duymuştur. Bana kalırsa, ruhun gıdası sadece müzik değildir. Müzik kadar edebiyatın, tiyatronun ve diğer tüm sanatların bu doyumda hakkı vardır. Fakat sinema bence başı çeker. Çünkü ortaya çıktığı ilk yıllardan beri her kesimden insana hitap etmiştir ve insanlar kimi zaman bir öykü, kimi zaman bir karakter, kimi zamansa bir oyuncu sayesinde sinemayla illaki bir bağ kurmuşlardır. Son yıllarda sektör iyice büyüyünce artık sokaklarda film setleriyle karşılaşmak bile olağan hale geldi. Durum böyle olunca sinema bir meslek olarak da ilgi görmeye başladı.

Banu Bozdemir de tüm bu koşulların farkına varmış olacak ki sinemaya heves eden ve henüz yolun çok başında olan çocuklara onları nelerin beklediğini görebilmeleri için bu kitabı hazırlamış. İncelikli bir çalışma olunca tüm detaylar da ortaya saçılmış ama bu kaosun çocukların gözünü korkutmaktansa heveslerini canlı tutması için onları yüreklendirmiş Bozdemir. Hatta kendi ilk filmlerini yapabilmeleri için araya önemli ipuçları sıkıştırmış.

OYUNCULUKTAN MAKYÖZLÜĞE

49. Altın Portakal Film Festivali kapsamında hazırlanan ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın önsözüyle yayımlanan kitap için hem mesleki bir rehber hem de ufak çaplı bir sinema ansiklopedisi demek mümkün. Kitap, içerdiği 16 bölümde sinemanın kamera önü ve arkasına dair tüm detaylara değiniyor; oyunculuktan makyözlüğe, film formatlarından sinema akımlarına, sinema dünyasının “ilk”lerinden rekorlarına kadar pek çok konuyu ele alıyor Öte yandan birçok sinema terimini mümkün olduğunca anlaşılır bir dille açıklayarak işin teorisine de katkıda bulunuyor.

Eh tabii, sinema büyük bir dünya. Bunca detayı tek bir kitaba, üstelik çocuklara yönelik hazırlanmış bir kitaba sığdırmak pek mümkün değil. Bu yüzden bilgiler kısaca geçiliyor. Ayrıca konular sade bir dille anlatılıyor olsa da teknik terimler ve teorik bilgiler, tek bir kerede okunduğunda, kitabın hitap ettiği yaş kitlesine sıkıcı gelme ihtimalini barındırıyor. Bu yüzden Küçük Sinemacılar’a baştan sona soluksuz okunacak bir kitap yerine, ihtiyaç duyuldukça başvurulacak ya da çocuğun ilgisini çeken bölümlere göz atacağı bir kaynak olarak bakmak daha sağlıklı.

Kitapta sinemanın tekniğine dair birçok bilginin yanısıra pratiğine ve tarihine ilişkin de pek çok faydalı ve eğlenceli bilgi mevcut. Örneğin sinema tarihinde en çok canlandırılan karakter ya da oyunculuk rekorunu kimin elinde bulundurduğu gibi birçok ilginç bilgi kitabın sürprizlerinden.

SİNEMACI OLMAK İSTİYORUM

Küçük Sinemacılar, okuyucusuna sinemanın tüm alanları ve altyapısı hakkında bilgi verdikten sonra, bu alanlarda ne şekilde yer alabilecekleri, bunun için neler yapmaları gerektiği ve kendilerini bekleyen aşamaları anlatıyor. Bu anlamda konuya daha iyi vakıf olabilmeleri için akıllıca bir yönteme başvurulmuş: Değinilen her konuda mutlaka o işin uzmanı sayılan bir isimden destek niteliğinde yorumlar alınmış. Örneğin senaryo yazmanın inceliklerinin anlatıldığı bölümde ünlü senarist Doğu Yücel, sinemada senaryo ve senaristin değerini kendi dilinden aktarıyor. Böylece çocuklar doğrudan bir “bilirkişi”den akıl almış oluyorlar ve sinemanın neresinde durmak istediklerine daha sağlıklı karar verebiliyorlar.

Tüm bu anlatılanlar ışığında genç okur hatırı sayılır düzeyde sinema bilgisi ediniyor ve işin içine girmeden neyin ne olduğunu az çok öğreniyor. Küçük Sinemacılar bu anlamda meslek seçimi adına hazırlanmış bir yaratıcı fikir ürünü. Umarız ki yakın zamanda diğer meslek kolları için de benzer çalışmalar görmemiz için bir öncü ve küçük yönetmenlerin ilk filmleri için iyi bir destek kuvvet olur.

Küçük Sinemacılar Banu Bozdemir Kelime Yayınları, 96 sayfa
Küçük Sinemacılar Banu Bozdemir Kelime Yayınları, 96 sayfa

 

Show More