İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tanışma, çatışma, uzlaşma…

Tanışma,  çatışma, uzlaşma…

Yıldıray KARAKİYA

“Bay Porsuk ile Bayan Tilki” serisi, tilki ve porsuk gibi doğada aynı yuvayı paylaşmayan hayvan karakterler üzerinden uzlaşma, farklılıkları, farklı olanı kabul etme temalarını çocuklar ve de yetişkinler açısından ele alıyor. Dizinin üçüncü kitabı Ne Takım Ama! raflarda…

Bir arada yaşamak başlı başına bir iştir, çok emek ister. İster arkadaşlık, isterse kardeşlik ilişkisi olsun; birbirini tanıma ve keşfetme süreci, farklılıklarla yüzleşme ve egoların çarpışması, çatışmaları da beraberinde getirir. Önemli olan bu çatışmalardan uzlaşmayla çıkabilmek ve bir arada yaşayabilmektir. “Bay Porsuk ile Bayan Tilki”, bir arada yaşama meselesini alışılmadık bir açıdan ele alan, görsel nitelikleri yüksek bir çizgi roman dizisi.

Tanışma adlı ilk kitap, avcılardan kaçan tilki ailesinin porsuk yuvasına gelmesiyle başlıyor. Bay Porsuk ile üç oğlu −Uslu, Obur ve Bıdık− akşam yemeklerini yerlerken, Bayan Tilki ile kızı Zıpır kapıdan giriverir. Bay Porsuk, zor durumdaki Bayan Tilki ile kızını geri çevirmeyecektir. Bay Porsuk ile Bayan Tilki çok iyi anlaşırlar. Çocuklar, porsuklarla tilkilerin birlikte yaşamak için yaratılmadığını anne ve babalarına kanıtlamaya çalışsalar da planları ters teper. Sonunda tilki ailesi ile porsuk ailesi birleşir; yepyeni bir aile kurulur.

ALIŞMAK KOLAY DEĞİL ELBET

Taşınma Telaşı adlı ikinci kitapta, çocuklar bir yandan birbirlerine, diğer yandan yeni koşullara alışmaya çalışırlar. Örneğin Zıpır, Bay Porsuk’un otoritesini kabul etmeyi sindiremez bir türlü ve Bay Porsuk’un otoriter tavırlarını “sevilmemek” olarak algılar. Ayrıca annesini paylaşmaktan da hiç hoşlanmamaktadır. Derken bir gün Zıpır’ın gezgin babası çıkagelir. Çocuklar anne ve baba kavramlarını sorgularken, birbirlerine alışmanın ve birbirleriyle dayanışma içinde olmanın tadını alırlar.

Dizinin son yayımlanan üçüncü kitabı Ne Takım Ama!, birlikte yaşamayı kabullenmiş ama meselelerini henüz halledememiş çocukların çekişmesini anlatıyor. O gün Uslu ve Obur, arkadaşlarıyla birlikte atlama yarışması yapmaktadır. Zıpır gelir ve onları bir gemi inşa etmeye davet eder. Herkes bu fikre bayılır, Uslu hariç. O, atlama yarışmasına devam etmekten yanadır. Obur bile gemi yapmaya gitmek isteyince, Uslu da durumu kabullenmek zorunda kalır. Aletleri almak üzere eve giderler. Bay Porsuk, gemi inşa etme fikrinin Uslu’dan çıktığını zanneder.

Oysa bu sefer Uslu başkasının fikrine katılmak durumunda kalmıştır. Üstelik gemi inşa etmekten çok kavga edeceklerini düşünmektedir. Günün öğüdü Bay Porsuk’tan gelir: Kavga etmek için iki kişi gerektiğine göre, kavga etmek istemeyen kişinin yapması gereken tek şey kavga etmemektir.

Çocuklar nehir kıyısında inşa edecekleri gemiyi tartışmaya başlarlar. Zıpır bir yelkenli yapmak istemektedir. Uslu’ya göre bu kötü bir fikirdir. Tartışma başlar. Zıpır, Uslu’yu kendisine ait olmayan her fikrin kötü olduğunu düşünmekle suçlar. Uslu ise kötü bir fikrin zaten kötü olduğu kanaatindedir. Böylece herkesin kendi gemisini inşa edeceği bir yarışma fikri ortaya çıkar.

Kendi bildiğini okumaktan hoşlanan Zıpır ile Zıpır gelene kadar parlak fikirleriyle arkadaş grubunu yönlendiren Uslu’nun çatışması, kitabın sonunda tatlıya bağlanıyor. Kendileriyle ve kararlarının sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalan çocuklar, birbirlerini kabullenmek konusunda büyük bir adım atıyorlar. Öykü, takım çalışmasının önemine yapılan güçlü bir vurguyla bitiyor.

AYNI ÇATI ALTINDA YAŞAMAK

“Bay Porsuk ile Bayan Tilki” serisi, tilki ve porsuk gibi doğada aynı yuvayı paylaşmayan hayvan karakterler üzerinden uzlaşma, farklılıkları, farklı olanı kabul etme temalarını hem çocuklar hem de yetişkinler açısından ele alıyor. Yalın dili ve kurgusuyla dizi, bir başka yetişkini anne ya da baba olarak kabullenmek, tek çocuk olmak, tek çocukken bir anda kardeş sahibi oluvermek, üvey kardeş olmak, bir başkasının çocuğuna annelik ya da babalık etmek, bizden farklı biriyle aynı çatıyı paylaşmak gibi zor konuları gerçekçi bir yaklaşımla ele alıyor.

Bay Porsuk ile Bayan Tilki 3 Ne Takım Ama! Brigitte Luciani Resimleyen: Eve Tharlet Çeviren: Berfu Durukan Desen Yayınları, 32 sayfa
Bay Porsuk ile Bayan Tilki 3 Ne Takım Ama! Brigitte Luciani Resimleyen: Eve Tharlet Çeviren: Berfu Durukan Desen Yayınları, 32 sayfa
Show More