İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İçindeki çocuğu kaybetmeyen yazar…

İçindeki çocuğu kaybetmeyen yazar…

Sevengül SÖNMEZ

Yakın zaman önce, 96 yaşında hayata veda eden İsmet Kür, çocuk edebiyatında bir kuşağın da son temsilcilerindendi. Kür’ü çok yönlü kişiliği ve Coşkun’un Serüvenleri’yle birlikte ele alan yazıyı Sevengül Sönmez kaleme aldı.

İsmet Kür’ü bundan on yıl önce evinde ziyarete ettiğimde o kadar heyecanlıydım ki… Onunla sohbet etmek, zaman içinde uzun ve soluksuz bir yolculuk yapmak demekti benim için. Bir yandan da yaşını düşünüp onu yormamam gerektiğini düşünerek gittiğim evinden, enerjisine, heyecanına ve paylaşma isteğine hayranlığım artarak döndüm.

İsmet Kür geçirdiği yılları bir sayı olarak yaşamına eklerken, içindeki çocuğu hiç kaybetmemişti. Gözleri pırıl pırıl parlıyor, soruyor, anlatıyor ve dahası yeni şeyler yazmak için heyecanını hep diri tutuyordu. Ayrıca çok mütevaziydi, sahip olduklarıyla övünmek yerine, herkesin payına düşeni yapması gerektiğini, asıl mutluluğun bu olduğunu da anlatıyordu.

Onunla bir kitabının editörü olarak da çalışmıştım. Onuncu Sigara adlı romanında, ne denli yenilikçi bir kalem olduğunu, genç metinler yazdığını ve tüm süreçte eleştiri ve önerilere ne kadar açık olduğunu da görmüştüm.

ÇOK YÖNLÜ BİR İNSAN

Yıllar önce henüz üniversitedeyken, çocuk dergileri ile ilgili eşsiz çalışması Türkiye’de Süreli Çocuk Yayınları’yla tanımıştım İsmet Kür’ü. Dergilerin bu yöntemle incelenebileceğini de ilk kez bu kitapla öğrendim. Sonrasında benim hayatımdan dergiler hiç çıkmadı, bu kitap da… Üstelik hazırladığı tarihin kütüphane koşulları düşünüldüğünde, bu kitabın ne kadar kıymetli olduğunu sonradan daha iyi anladım.

Aynı zamanda edebiyat öğretmenliği de yapan İsmet Kür, Ankara Radyosu Çocuk Saati programını hazırlamış, çocuk kitapları yayımlamak üzere Kür Yayınevi’ni de kurmuştur. Bir yazar olarak eserlerinde yetişkin tavrıyla öğüt veren kişi olmamış, çocuklara olabildiğince yakınlaşarak onlara içerden bakmaya çalışmıştır. Çocuklar arasındaki eşitsizliğin altını çizdiği romanlar kaleme alırken, bu eşitsizliğin eğitimle çözüleceği mesajını hemen her kitabında verir. Çocukların kendi aralarında doğuştan var olan eşitlik onun romanlarının temel meselelerinden biridir.

DOĞAYLA İÇ İÇE

Can Çocuk Yayınları tarafından Coşkun’un Serüvenleri alt başlığıyla genişletilerek iki kitap halinde basılan Mutlu ve Zor Yıllar ile Bilinmeyene Yolculuk, ilk kez 1994’te YKY tarafından Coşkun’un Serüveni adıyla yayımlanmıştı.

Bartın ilinin defne ağaçlı, yeşille mavinin iç içe geçtiği otuz bir haneli Balkaya köyünde yaşayan Coşkun’un köye yapılan yeni evle değişen yaşamı anlatılıyor Mutlu ve Zor Yıllar’da. Coşkun daha çok küçükken babasız kalmış, annesi onun her şeyi olmuştur. Bir gün köylerine yeni bir ev yapılmaya başlanır. Bu eve zengin bir ailenin geleceği de kulaktan kulağa yayılır. Annesini çok küçük yaşta kaybettiği için çok mutsuz olan Özge’nin her isteğini yerine getirmeye çalışan babası, onu alıp bu köyde yaptırdığı yeni eve getirecektir. Bu ev, köydekilerin hayal bile edemeyeceği kadar büyüktür, içine çok güzel eşyalar yerleştirilir. Özge, babası ve bakıcısı Suna Hanım’la birlikte bu eve yerleşir. Köylülerin içinde onların gelişini uğursuzluk sayanlar vardır.

Özge yavaş yavaş köye ve çocuklara alışırken, babası da köyün temel ihtiyaçlarını gidermeye yardım eder, köye elektrik bağlanmasını sağlar. Suna Hanım, diğer çocuklarla da ilgilenmeye, onlara da öğretmenlik yapmaya başlar. Özge ile Coşkun’un arkadaşlığı dostluğa dönüşürken, köyde de imece yoluyla şenlikler düzenlenir, köy kadınları da çocuklarıyla birlikte okumaya, öğrenmeye başlar.

Coşkun’un Serüvenleri, İsmet Kür’ ün doğayla iç içe geçen ütopyası gibidir. Çocuklar sayesinde ortadan kalkan sınıflar, imece yoluyla paylaşılan yaşamlar ve işler… Çocukların dünyasını gerçek kılmak isteyen bir yazardı İsmet Kür. Çocuklar gibi ışıldayan gözleriyle, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle hem çocuklar için yazdı hem içindeki çocuğu yaşatmak isteyenler için… Çünkü o çocuk olmanın heyecanını hiç kaybetmedi.

Giderken de bize şöyle seslendi: “Hep dost kalalım, olur mu?”

Coşkun'un Serüvenleri 1 Mutlu ve Zor Yıllar İsmet Kür Resimleyen: Mustafa Delioğlu Can Çocuk Yayınları, 144 sayfa
Coşkun’un Serüvenleri 1 Mutlu ve Zor Yıllar İsmet Kür Resimleyen: Mustafa Delioğlu Can Çocuk Yayınları, 144 sayfa
Coşkun’un Serüvenleri 2 Bilinmeyene Yolculuk İsmet Kür Resimleyen: Mustafa Delioğlu Can Çocuk Yayınları, 168 sayfa
Coşkun’un Serüvenleri 2 Bilinmeyene Yolculuk İsmet Kür Resimleyen: Mustafa Delioğlu Can Çocuk Yayınları, 168 sayfa

 

Show More