İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Uzaklardan gelen sesler…

Uzaklardan gelen  sesler…

Ayla KOŞAR

Birleşik Arap Emirlikleri menşeli Güzel Öyküler Dizisi, çocukların problemlerini tanımlayıp çözümlemelerine kılavuzluk etme amacıyla hazırlanmış 10 kitaptan oluşuyor. Kitapların anlattığı öykülerde pedagojik unsurlar gözetilirken yaratıcılıktan ödün verilmemiş.

Siz hiç dans eden harf gördünüz mü? Ya da kocaman bir güneş resmini cama asarak gece olmasını engellemeye çalıştınız mı? Şarkı söylemek güzeldir de, ya söyleyen bir eşekse hoşunuza gider miydi? Bu sorular da nereden mi çıktı? Tabii ki Güzel Öyküler Dizisi’nin kahramanlarının yaşadıkları sorunlardan. Erdem Yayınları bu defa alışkın olmadığımız bir coğrafyadan, 6-8 yaş grubu için hazırlanmış, ancak okul öncesi dönemdeki çocukların da ilgisini çekecek bir seriyi dilimize kazandırmış. Arap dünyasından ve Uzak Doğu’dan yazar ve çizerlerin eserlerinden oluşan 10 kitaplık bu dizi, farklı ve göz doyurucu illüstrasyonları ile cesaret, farklılıklara saygı, engellilik, özgüven, sorumluluk gibi temaları işliyor.

Biliriz ki her çocuk ayrı bir dünyadır ve o dünyada endişe duyduğu, çözümünü aradığı onlarca sorunu vardır. İşte kahramanlarımızdan Zeynep’in de üstesinden gelmeye çalıştığı bir derdi var: Gecenin karanlığı. Hepimiz karanlıktan ve karanlığın içinden çıkagelecek canavarlardan korkmuşuzdur. Gözlerimizi kocaman açıp kapatmamak için direnmişizdir. Sihirli Öpücük kitabının kahramanı Zeynep de direniyor. Fakat parlak, hem de çok parlak, hatta göz kamaştıracak kadar parlak bir fikri var. Daha önce hiç görmediği kadar büyük, fil kadar kocaman bir güneş resmi çizer. Böylece gece, evine giremeyecektir. Zeynep elinden geleni yapar ama yine de gecenin gelip çatmasına engel olamaz. Neyse ki annesi bu korkuya son verecek sihirli bir formül bulur. Şüphesiz karanlık, çocukluk döneminin başta gelen korkularındandır. Biraz da çevrenin yanlış tutum ve davranışlarının sonucu iyice pekişen bir durumdur. Kitap, çocukların korkularıyla yüzleşip üstesinden gelebilmeleri için bir pencere açıyor, yetişkinlere ise bu gibi durumlarda tutumlarının nasıl olacağı konusunda ipucu veriyor.

BENİM DÜNYAM

Bizden farklı birilerini gördüğümüzde onlar hakkında tahminler yürütürüz. Bu tahminlerimiz her zaman doğru değildir. Herkesin birbirinden farklı yönleri vardır. Hepimiz bazı şeyleri kolayca yapabilirken, bazı şeyleri yapmakta zorlanırız. Hatta bazen yardıma ihtiyaç duyarız. Bazı insanlar engellidir. Engelli insan, dış görünümüyle farklı görünse de duyguları herkes gibidir. Farklılıklara saygı, empati gibi temaların işlendiği dizinin bir başka kitabı ise Benim Dünyam.

“Benim dünyamda ne gürültü ne kargaşa var. Sessiz ve huzurlu bir dünya benimkisi…” diyen kahramanımız işitme engelli.  Hiç bir ses duyamıyor ama kitap onun duyduğu huzuru konu ediniyor. Engelli bir çocuğun gözünden dünyanın nasıl göründüğünü ise kitabın resimleri bize anlatıyor.

ŞARKI SÖYLEYEN EŞEK

Mutlu olduğunuz zaman şarkı mırıldanır mısınız? Sizi bilmem ama Sadun mutlu olduğunda hep şarkı söyler. Elbette şarkı söylemek güzeldir ama söyleyen ya bir eşekse?.. Büyükbabanın eşeği Sadun hiç durmadan şarkı söyler. Çiftlikteki diğer hayvanlar ise bu durumdan hiç mi hiç memnun değillerdir. Kulaklarına hoş gelmeyen bir sesi de hoş göremezler. Birden bire Sadun şarkı söylemeyi keser.  Büyükbabanın eşeğinin sesi kesilince bir gerçek ortaya çıkar… Hoşgörünün, birlikte yaşayabilmenin en önemli şartı olduğunu ele alan ve serinin altıncı kitabı olan Büyükbabamın Eşeği, Mart 2012’de  Arab Thought Foundation’ın Arabi 21 adlı ödülünü kazanmış.

GÖRÜNÜŞE ALDANMA

Çiftçi amcanın ektiği lahana tohumu önce kök salar ve sonra filizlenir. Bu filizden tıpkı çiçek gibi bir lahana çıkar. Minik lahana gözünü açar açmaz karşısında uzun kanatlı, upuzun elbisesi olan bir kız görür. “Güzel kız! Gelip yapraklarıma konarsan çok mutlu olurum!” der ve kahramanımız lahananın başına ne gelirse bundan sonra gelir. Her yanını bir kaşıntı tutar, yapraklarını minik kurtlar sarar. Yedikçe daha çok yerler lahanayı. Bu hastalığı tedavi edecek tek bir kişi vardır: Doktor Tuhaf Görünüşlü. Aslında tuhaf olan bizim lahanadır. Çünkü dış görünüşe o kadar aldanır ki burun kıvırır doktora, tedavi etmesini istemez. Hikâyenin sonunda iyileşen ve o güzel kızın aslında bir parazit olduğunu öğrenen lahana, bir daha kimseyi dış görünüşüyle yargılamamaya karar verir. İnsanlar önyargılarını sosyalleşme süreci içinde öğrenirler. İşte bu sürecin daha başında olan çocuklarımızın bakış açılarını ve farklı düşünme becerilerini geliştirmek adına başarılı bir hikâye Tuhaf Görünüşlü Doktor.

Dizi bununla kalmıyor; Dans Eden Harfler bir çocuğun yaşadıklarını konu alarak nasıl gördüğümüze, yani göz sağlığına da değiniyor. Kozasından çıkmaya çalışan kurtçuğun azmi, yuvasından ayrılan tohumun cesareti, küçük kızın herkesi mutlu etme çabası ve dahası Güzel Öyküler Dizisi’nde bir araya gelmiş. Yayınevi bu diziye, çocukları öykünün içine çekmeye yönelik, anlama ve düşünme becerilerini geliştirmek, edindikleri kazanımları pekiştirmek, davranış eğitimi ve duyguların kontrolünü sağlamak amacıyla bir de etkinlik kitabı hazırlamış.

10 kitaptan oluşan ve eğlenceli bir dille kaleme alınan bu öyküler, çocukların problemlerini tanımlamalarında ve çözümlemelerinde kılavuzluk edecek nitelikte. Korkuları, heyecanları, sorunları olan kahramanlar, çocukların onlarla özdeşim kurmalarına, yalnız olmadıklarını anlamalarına ve kendilerini ifade etmelerine kolaylık sağlayacak.

Benim Dünyam Kifan Bou Ali Resimleyen: Batania Zacarias Çeviren: Rabia Kesik Erdem Yayınları, 24 sayfa
Benim Dünyam Kifan Bou Ali Resimleyen: Batania Zacarias Çeviren: Rabia Kesik Erdem Yayınları, 24 sayfa
Büyükbabamın Eşeği Fatima Sharafeddine Resimleyen: : Hassan Zehreddine Çeviren: Rabia Kesik Erdem Yayınları, 28 sayfa
Büyükbabamın Eşeği Fatima Sharafeddine Resimleyen: : Hassan Zehreddine Çeviren: Rabia Kesik Erdem Yayınları, 28 sayfa
Tuhaf Görünüşlü Doktor Kolektif Çeviren: Rabia Kesik Erdem Yayınları, 28 sayfa
Tuhaf Görünüşlü Doktor Kolektif Çeviren: Rabia Kesik Erdem Yayınları, 28 sayfa
Sihirli Öpücük Salma Koraytem Resimleyen: Maya Majdalani Çeviren: Rabia Kesik Erdem Yayınları, 24 sayfa
Sihirli Öpücük Salma Koraytem Resimleyen: Maya Majdalani Çeviren: Rabia Kesik Erdem Yayınları, 24 sayfa

 

Show More