İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bahçede dinozor, okulda uzaylılar…

Bahçede dinozor, okulda uzaylılar…

Sedef PEKİN

Sıradan şeyleri olağanüstü hale getirmekte çocukların üstüne yoktur. Ed Eaves ile Caryl Hart belli ki derslerini iyi çalışmışlar. Sıkıcı tohum ekme ve okula gitme işini bu kadar eğlenceli hale getirebildiklerine göre… Bakın, tohumlardan dinozor çıkıyor, okul da uzaya uçuveriyor.

Bu yazıyı Eminönü yakınlarından yazıyorum. Bitirir bitirmez de çıkıp kalabalığa karışacağım; istikametim, rengârenk çiçeklerin, yeşilinden kırmızısına yaprakların, mis gibi kokuların sarıp sarmaladığı Mısır Çarşısı. Alışveriş listemi yaptım, ah bunları bir bulursam, maceradan maceraya koşacağım. İşte listem: Karışık dinozor tohumu, kolay yetişen T-Rex, balta girmemiş orman ve uzay tohumu! Bu çılgın tohumlardan nasıl haberdar oldum dersiniz: Pearson’ın yayımladığı, Ektiğim Tohumdan Dinozor Çıktı ve Ama Bu Okulda Uzaylılar Var adlı kitapların kahramanı Baybars sayesinde tabii ki!.

KAÇ BAYBARS, KAAAÇ!

Baybars’ın ilk macerası olan Ektiğim Tohumdan Dinozor Çıktı’da, Baybars güneşli bir bahar sabahına uyanır. Çok neşelidir, fakat oyuncaklarını alıp bahçeye çıkınca hesapta olmayan bir sürprizle karşılaşır: Annesi elinde bahçe malzemeleri ve tohum paketleriyle onu beklemektedir. Baybars bu işten hiç hoşlanmaz. Oyun oynamak varken, sebze ekmek olacak şey midir şimdi? Öfleye pöfleye çalışır. Annesi, “Bakalım bu tohumlardan ne yetişecek,” diyerek heyecanını gösterse de Baybars için heyecanlı bir yanı yoktur bu işin, hepi topu sebze çıkacaktır işte, başka ne olsun?.. Bütün gün uğraşır, ekimi bitirirler. Ertesi sabah Baybars uyanınca odasının camından dışarı bir bakar ki ne görsün: Bahçeleri muhteşem bir ormana dönüşmüştür. Gözlerine inanamaz. Koşarak bahçeye çıkar ama adımını atar atmaz kocaman bir çukura düşer. Sanki dev bir hayvanın ayak izidir bu çukur. Yoksa, yoksa… Evet, Baybars tahmininde yanılmamıştır. Bu orman dinozorlarla doludur! İşte böylece Baybars’ın maceralı günü başlar. Ama ne macera! Düşünsenize, balta girmemiş bir ormanda çeşit çeşit, renk renk, boy boy dinozor. Önce kükreye kükreye üzerine yürüyen bir T-Rex’le burun buruna gelir Baybars. Üstelik bu T-Rex’in karnı açtır! Kaç Baybars, kaaaç!

SEN BİR DODO LOLO MUSUN?

Baybars’ın dinozorlu macerasının sonunda ikinci bir maceranın kapısı aralanır. Hadi biraz da ona bakalım. Ama Bu Okulda Uzaylılar Var adlı bu kitapta, annesi Baybars’ı okula götürürken arabaları rokete dönüşür, havalanır havalanır, bulutların arasından geçip yıldızlara uzanır ve sonunda Baybars kendini Uzay Okulu’nun kapısında bulur. Uzayın derinliklerindeki yolculuk heyecanlı geçmiştir geçmesine, ama annesi iyi dersler dileyip el sallayarak uzaklaşınca, Baybars’ı alır bir telaş. Annesine seslenip geri dönmek istese de artık çok geçtir. Baybars uzayın ortasında, rengârenk, türlü türlü uzaylının arasında yapayalnızdır. Yanına yaklaşan mor tüylü, yeşil benekli bir yaratığa, “Lütfen beni yeme,” deyince bu devasa uzaylıdan aldığı cevap yüreğine su serper: “Ben asla arkadaşlarımı yemem!”

İşte böylece Baybars’ın uzay okulu macerası başlamış olur. Tek gözlü, üç gözlü, çok gözlü sınıf arkadaşlarının arasında yerini alır. Herkes ona bakmaktadır. Onun “ne olduğunu” anlamaya çalışırlar: Bir dodo lolo mu acaba? Ya da holo hopo? Öğretmenleri altı kollu Bay Uzunkol işin doğrusunu açıklar: “O bir Dünyalı. Merak etmeyin, kesinlikle saldırgan değildir!” Böylece Baybars sınıfın en farklı öğrencisi olarak bir okul gününe başlar. Derslerde, yemek vaktinde (payına düşen, bir tabak solucanlı makarnadır!), teneffüslerde epey zorlanır ama tatlı mı tatlı uzaylı arkadaşları sayesinde harika bir gün geçirir.

Baybars’ın maceralarını çocuğunuza okurken yapacağınız seslendirmeler bu eğlenceli serüvenlere renk katacaktır. Bir de resimlerindeki detayları, renkleri, formları keşfe çıkmak… Çünkü resimli kitaplara asıl büyüsünü veren illüstrasyonlar bu dizinin de en can alıcı noktası. Kocaman figürler ve kompozisyonların arasına gizlenmiş keşfetmelik pek çok detayla Ed Eaves, çocuklara renkli bir hayal âlemi tasarlamış. Yemyeşil bir ormanda ihtişamlı dinozorlar, dikkatli okurlar/izleyiciler için köstebekler, arılar, kuşlar, desen desen çiçekler, rengârenk hayvanlar, yeşilin binbir tonu… Öykülerin heyecanına heyecan katan bu göz alıcı resimlere uzun uzun bakmanızı öneririm. Onların dilini, öyküsünü keşfetmeden bu kitapların tadı çıkmaz diyor, cangılımı ve dinozorlarımı ekmek, küçük bahçemde büyük maceralara atılmak için müsaadenizi istiyorum. Baybars kadar şanslıysam tabii…

Ektiğim Tohumdan Dinozor Çıktı! Ed Eaves Resimleyen: Caryl Hart Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 32 sayfa
Ektiğim Tohumdan Dinozor Çıktı! Ed Eaves Resimleyen: Caryl Hart Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 32 sayfa
Ama Bu Okulda Uzaylılar Var!!! Ed Eaves Resimleyen: Caryl Hart Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 32 sayfa
Ama Bu Okulda Uzaylılar Var!!! Ed Eaves Resimleyen: Caryl Hart Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 32 sayfa
Show More