İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu kitap gerçekten uçuyor…

Bu kitap gerçekten  uçuyor…

Simla SUNAY

Bay Morris Lessmore’un Uçan Kitapları ilk önce animasyon filmi olarak doğmuş. Pek çok festivalde ödül aldıktan sonra 2012 yılında En İyi Kısa Animasyon Filmi dalında Oscar kazanmış. E-kitap ve i-kitap formatları da bulunan eserin tüm biçimleri, bize aslolanın “hikâye” olduğunu kanıtlıyor.

Bu dergide buluştuğumuza göre kitapları seviyoruz, öyle değil mi? Peki ya kitaplar bir hikâye kahramanı olsalar? Canlılar gibi hareket etseler, yürüseler, hatta uçsalar? Her kitabın bir insanmışçasına kendine has karakteri, rengi, hayat öyküsü olsa! Yani kitaplar da bizler gibi olsa, arkadaş gibi… Muhteşem olmaz mıydı?

William Edward Joyce son yılların en ilgi çeken sanatçılarından… Elliden fazla çocuk kitabı yazıp resimlemiş, kısa filmler, animasyonlar yaratmış. Bay Morris Lessmore’un Uçan Kitapları ilk önce bir animasyon filmi olarak doğmuş. Pek çok festivalde ödül aldıktan sonra en son 2012 yılında En İyi Kısa Animasyon Filmi dalında Oscar almış. Kitaplaşması daha sonra gerçekleşen Bay Morris Lessmore’un Uçan Kitapları, Pearson Yayınları kanalıyla Türkçe olarak raflarımızda yerini aldı. Kitabın ayrıca iPad uygulaması da epey ilgi çekici; iPad’i olan okurlarımıza ısrarla tavsiye ederiz (kusurlu bir Türkçesi var ama). Eser aynı zamanda, kitap, e-kitap, i-kitap ya da animasyon filmi, hangi biçimde üretilirse üretilsin, aslolanın “hikâye” olduğunu kanıtlıyor.

HAYATIM ROMAN Bay Morris Lessmore’un hüzünlü bir yaşam öyküsü var aslında. Yalnız bir adam… Kelimeleri, hikâyeleri, en çok da kitapları seviyor. Kitabın ilk sayfasında, “Hayatı kendi el yazısıyla yazdığı bir kitaptı. Her sabah hayat kitabını açar, içine üzüntülerini, sevinçlerini, öğrendiklerini ve en önemlisi umutlarını yazardı,” ifadesi bize daha baştan, “hayatım bir roman” deyişini hatırlatıyor.

Ömründe büyük olaylar, çileler, zorluklar yaşayanların sıkça söylediği bir sözdür bu. Ne var ki Bay Lessmore’un yaşamına bütünüyle bakamıyoruz kitapta. Büyük bir fırtına sonucu her şeyini, evini bile kaybetmesinden sonra çıktığı yalnız yolculuğunu ve sonraki hayat kesitine odaklanıyoruz.

Lessmore, fırtınanın ardından ne yapacağını bilmez bir halde yürürken gökyüzünde uçan güzel bir bayana rastlıyor. Güzel bayanın uçmasını sağlayansa iplerin ucuna balon gibi dizilmiş kitaplar… Uçan kitaplar… Güzel bayan da görüyor bizim çaresiz Lessmore’u ve güzel bir hikâyeye ihtiyacı olduğunu anlıyor. Ona en sevdiği kitabını gönderiyor. Kitap da Lessmore’a “İzle beni!” diye sesleniyor. Elbette ki kitapları seven Bay Morris Lessmore hiç tereddüt etmeden uçan kitabı takip ediyor. Güzel bayansa gökyüzünde kaybolup gidiyor. Kitap, Lessmore’u terk edilmiş bir binaya getiriyor. Onların ardı sıra pek çok uçan kitap, tıpkı yuvalarına dönen kuşlar gibi bu binaya giriyor. Bu sahneler muhteşem resmedilmiş. Eski ve unutulmuş bu kütüphane Lessmore’un hayatını değiştirecek!

KİTAPLARLA ÇOĞALAN HAYATLAR

Lessmore’un kitaplar içindeki yeni, yalnız ama hayli kalabalık hayatı başlayınca, sayfalar da renkleniyor. Bay Morris Lessmore kütüphaneye can veriyor ve ziyaretçiler artıyor. Uçan kitaplar arasında uzun ve mutlu bir ömür sürüyor. Kahramanımız kendi kitabını yazmayı tek bir gün bile sektirmiyor. Ömrünün sonuna geldiğinde ise, tıpkı güzel bayana olduğu gibi, onu da uçan kitaplar havalandırıyor. Gökyüzünde yitiyor Lessmore… Ne var ki geriye bir “kitap” bırakıyor. Hayatı bir roman oluyor. İşte böylece hikâye başladığı gibi bitiyor, bir kitabın sayfaları arasında… Bir farkla; küçük, tatlı bir kız kütüphaneye gelip Bay Morris Lessmore’un hayatını anlatan kitabı açıp okumaya başlıyor.   William Edward Joyce’un yazdığı ve Joe Bluhm’la birlikte resimlediği bu hikâyeyi, resim ve öykü atölyesinde de keyifle işledik. Ortadan açılmış haliyle kitapların uçmasından çok uçmamasını yadırgayacak çocuklarla çalışmak benim için çok eğlenceliydi.

Her insan bir kitaptır diyor kısaca Bay Morris Lessmore’un Uçan Kitapları. Ve her kitap bir insan kadar değerlidir.

Bay Morris Lessmore’un Uçan Kitapları William E. Joyce Resimleyen: William E. Joyce, Joe Bluhm Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 56 sayfa
Bay Morris Lessmore’un Uçan Kitapları William E. Joyce Resimleyen: William E. Joyce, Joe Bluhm Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 56 sayfa
Show More