İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tehlikedesiniz!

Tehlikedesiniz!

Onat BAHADIR

Büyülü gerçekçiliğin ve gizemli temaların öne çıktığı pek çok roman yayımlayan Gordon McAlpine, bu sefer çocuklar için yazmış: Edgar ve Allan Poe’nun Gizemli Serüvenleri. Edgar Allan Poe’nun yeğenleri olan bu ikizler maceralarıyla amcalarını aratmıyor.

Son yıllarda hem ülkemizde hem de dünyada çocuklar için daha çok öykü ve roman yazılır oldu. Bu duruma, ilk kitabını yayımlayan genç yazarlar kadar, daha önce yetişkinler için eser üretmiş tecrübeli yazarlar da dâhil. Gordon McAlpine tecrübelilerden… Büyülü gerçekçiliğin ve gizemli temaların öne çıktığı pek çok roman yayımlamış bugüne dek. Bu yazının konusu olan Edgar ve Allan Poe’nun Gizemli Serüvenleri ise McAlpine’in çocuk edebiyatına ilk adımı.

1800’lü yılların ilk yarısında yazdığı öykülerle Amerikan ve dünya edebiyatında çığır açmış Edgar Allan Poe’nun hayranı olan herkes, McAlpine’in kitap ismine takılacaktır. Ancak kitabın olay örgüsü içinde “yazım hatası” pek çok kez gündeme gelse de kitabın isminde herhangi bir hata yok; Edgar Poe ve Allan Poe, romanın iki ana karakteri. Yazar Poe ile ilişkileriyse, Poe’nun Edgar ve Allan’ın büyük büyük büyük büyük amcaları olmasından kaynaklanıyor.

Gordon McAlpine onları özel bir tek yumurta ikizi olarak hem birbirlerine hem de amcalarına benzetmiş. İkizlerin aynılıkları o derece fazla ki ölmeden önce anne ve babaları bile onları ayırt etmeyi başaramıyormuş. Evet, çocuklar henüz çok küçükken bilim insanları olan anne ve babaları bir uydunun yörüngeye fırlatılması esnasında kazayla rokette kalarak uzaya çıkıp ölmüşler. Çocuklara, amcaları Jack ve yengeleri Judith Poe bakıyor. Son derece zekiler ve öğrencisi oldukları Edvin “Buzz” Aldrin Ortaokulu’nda onlardan yaramazı yok. Zaten roman da yaptıkları yaramazlıklar yüzünden öğretmenleri tarafından müdürün odasına gönderilmeleriyle başlıyor. Ancak Edgar ve Allan’ın bu ilk serüveninde ne başta ne de sonda hiçbir şey göründüğü gibi değil…

Müdür Mann, bir süre ikizleri hizaya getirmeye çalıştıktan sonra vazgeçip son sınavda kopya çektikleri için okuldan atıldıklarını söylüyor. Bu çocuklarda esaslı bir şaşkınlık yaratıyor, çünkü sınıf geçmek için kopya çekmek ihtiyaç duyacakları son şey. Hiçbir itirazları da fayda etmiyor. Fakat bu arada odanın karanlık bir köşesinde kısa boylu bir adam peyda oluyor ve müdüre odayı terk etmesini söylüyor.

Cümlelerinin arasına “mübarek” gibi eski ve az kullanılır bir ünlem sözcüğü de ekleyen bu küçük, kötü adamın adı Ian Archer. Uzun yıllardır ikizlerin peşinde olan bir başka kötü adamın; Profesör Marvel’in (ki gerçek adı bu değil, onu da sonra öğreniyoruz) yardımcısı. Archer çocuklar üstünde hâkimiyet kurmayı başaramayınca bir cımbızla Edgar ve Allan’ın saç tellerinden zorla örnek alıp sırra kadem basıyor.

SHAKESPEARE’İN SAKIZ FALLARI

Bunun ardından ikizlerin en yakın dostu, Roderich Usher adlı kedi (Poe’nun ünlü öyküsü “Usher Evi’nin Çöküşü”nün ana karakterinin adı bu elbette) kayboluyor ve Poe ailesi aldığı bir telefonla kedilerinin Kansas’ta olduğunu, gelip alabileceklerini öğreniyor. Bu elbette bir tuzak! Üstelik büyük büyük büyük büyük amcaları Edgar Allan Poe’nun öbür dünyadan gönderdiği uyarı notları da ikizlerin bu tuzağa düşmesini engelleyemiyor.

Evet, romanın ana karakterlerinden biri de yazar “Edgar Allan Poe”. Poe, öte dünyada William Shakespeare’in yöneticiliğini yaptığı ve daha birçok sanatçının ikamet ettiği bir yerde sakız falları yazıyor. Çocukları uyarmak için önce bir poster, sonra sakız falı ve bir broşüre notlar yazıp gönderiyor. Ama hepsinde de ortaya çıkan kritik “yazım hataları” yüzünden (öte dünyadan gönderilen hiçbir not yaşayanların dünyasına hatasız ulaşamıyor çünkü) ikizler Profesör’ün Kansas’taki “Hakiki Doroty Gale Çiftliği ve Ozitoryum” adlı ikametgâhına doğru tam gaz ilerliyorlar.

Sonuç ne mi oluyor? Kitabı henüz okumamış olanları düşünerek elbette bunu dillendirmeyeceğiz. Ancak hem Poe ikizlerini hem de öte dünyadan yeğenlerine yardım etmeye çalışan Poe’yu zorlu saatlerin beklediğini söyleyebiliriz. Sam Zuppardi’nin çizimleriyle renklenen Edgar ve Allan Poe’nun Gizemli Serüvenleri, serinin ilk kitabı. Bundan sonra ikizleri neler bekliyor, onu zaman gösterecek. Ancak Poe’nun yeğenlerine gönderdiği ve kitabın da son cümlesi olan “Tehlikedesiniz!” notu bir fikir veriyor…

Edgar ve Allan Poe’nun Gizemli Serüvenleri Gordon McAlpine Resimleyen: Sam Zuppardi Çeviren: Bilge Ceren Şekerciler Kolektif Kitap Yayınları, 190 sayfa
Edgar ve Allan Poe’nun Gizemli Serüvenleri Gordon McAlpine Resimleyen: Sam Zuppardi Çeviren: Bilge Ceren Şekerciler Kolektif Kitap Yayınları, 190 sayfa
Show More