İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir Napoléon doğuyor!

Bir Napoléon doğuyor!

Yıldıray KARAKİYA

Redhouse Kidz eğlenceli Jonny Duddle kitaplarına bir yenisini daha ekliyor! Kapı Komşumuz Korsanlar kitabıyla gönüllerimizi fetheden Duddle, Uzayın Kralı’nda bu sefer beter mi beter bir kahramanla karşımıza çıkıyor. “Möög” çiftliğinde canı çok sıkılan Rex’le tanışın.

Rex, galaksinin Gama Bölgesi’nde ailesine ait “möög” çiftliğinde yaşayan, altı, bilemediniz yedi yaşında bir oğlandır. Fazla enerjik olduğunu düşündükleri için anne babası Rex’e sürekli bir iş verir. Eğer bir möög çiftliğinde yaşıyorsanız, möög kakası toplamak da işlerinizden biridir. Möögler, kafalarında nefes almalarına ve saman yemelerine yarayan birer fanus bulunan uzay inekleridir. Her neyse, konumuz bu değil. Çiftlik yaşamından pek de memnun olmayan Rex, gücün karanlık tarafına yatkındır ve uzayın kralı olmayı planlamaktadır.

BAYAN BEYİN

Minik Galaksi İlköğretim Okulu’na devam eden kahramanımız, öğretmeni Bayan Beyin’in verdiği robot yapma ödevini fazla ciddiye alır. Ertesi gün çocuklar uzaygemisi yıkama robotu ya da ekmek kızartma robotu gibi naif tasarımlarını sınıfa getirirler. Rex’in savaş robotu da her birini özenle parçalar. Böylece ilk denemesini yapan Rex, savaş robotlarından bin tane yaparak evrenin her köşesini fethedeceğini açıklar. Elbette Bayan Beyin buna göz yumacak değildir. Rex’e yüz kere, “Okul, Uzayın Kralı olmaktan daha önemlidir,” yazma cezası verir ve anne babasını okula çağırır. Bunların Rex’i durduracağına kim inanır? Rex, bir astrokurabiye, iki şişe gazoz ve ciddi miktarda yalan ile ikna ettiği “çok zeki” arkadaşı Blip’in de yardımıyla savaş robotlarını üretmeye başlar. Adeta minik bir Napoléon edasıyla galaksiyi fethe girişen Rex, kendini Uzayın Kralı ilan eder. Galaksi İttifakı elbette bu işe çok kızar. Galaksi İttifakı’nın başındaki İmparator Bob’un kızı Kuki’nin Rex tarafından kaçırılmış olması da üstüne tuz biber eker.

Rex’in en büyük korkusu, giriştiği tüm bu fetih ve prenses kaçırma işlerini anne babasının duymasıdır. Durumu onlara çaktırmamak için çiftlikteki rutin işlerini de bir yandan sürdüren Rex, Galaksi İttifakı tarafından etrafının sarıldığını fark eder. Elindeki möög kakalarını yavaşça yere bırakarak hemen eve kaçar, olan biteni anne babasına anlatır. Annesi Galaksi İttifakı’nın karşısına çıkar, elini beline koyar ve durumu kurtarır. Fetih biter, prenses evine gider. Olsun, Rex’in başka büyük planları vardır.

Uzayın Kralı; Kapı Komşumuz Korsanlar adlı kitabından tanıdığımız Jonny Duddle’ın Redhouse Kidz’den çıkan ikinci kitabı. Öyküsü Kapı Komşumuz Korsanlar kadar doyurucu olmasa da, Uzayın Kralı anıtsal resimleriyle eğlenceli bir macera vaat ediyor. Dijital çizim ortamının olanaklarını en eğlenceli biçimde kullanan Duddle, çizgi roman gibi tasarlanmış sayfalarla, uzaylı tiplemeleriyle, robot ve uzaygemisi modelleriyle galaksinin olası nimetlerini ayağımıza getiriyor.

Öykünün kahramanı Rex, Duddle tarafından 2004 yılında yaratılmış ve uzun süre eskiz defterinde beklemiş. Rex, ancak 2009 yılında Uzayın Kralı kitabında yerini bulmuş. Duddle’ın yaptığı ilk resimli kitap bu olduğu halde, yayınlanma önceliğini Kapı Komşumuz Korsanlar kapmış.

Öykünün en ilginç yanı, şeytani planlar yapan ve uygulayan, arkadaşlarını manipüle etmeyi iyi bilen, hırslı, güç düşkünü Rex’in annesi sayesinde, yaptığı tüm haylazlıklardan yakasını sıyırması bence. Bunca olumsuzluğu bir seferde bünyesinde toplamayı başaran bir kahraman, üzerine düşünülmeyi ve sıkı bir tartışmayı hak ediyor.

Güç sizinle olsun! İyi okumalar!

Uzayın Kralı Jonny Duddle Çeviren: Turgay Bayındır Redhouse Kidz Yayınları, 40 sayfa
Uzayın Kralı Jonny Duddle Çeviren: Turgay Bayındır Redhouse Kidz Yayınları, 40 sayfa
Show More