İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sürprizlerle dolu kitaplar

Sürprizlerle dolu kitaplar

Banu M. AKSOY

Sara Şahinkanat ile Ayşe İnal Alican’ın birlikte hazırladığı Annemin Çantası, anne sevgisiyle ve çocukların hayal gücüyle bir çantanın nasıl sihirli hâle gelebileceğini anlatıyor. Handan Durgut ile Gözde Bitir ise minik okurlara bir bulmaca hazırlamış: Bilin bakalım en güzel yer neresi?

Mary Poppins’i bilir misiniz? Hani şu Doğu rüzgârıyla Banks Ailesi’nin evine gelen, huysuz, sivri dilli ve gizemli dadı… Tüm huysuzluğuna rağmen Banks çocukları onun tuhaf cazibesinden bir türlü kurtulamazlar. Mary’nin elinin altında bulunan garip nesneler de bu cazibeli hayatın tadı tuzudur. Mary Poppins’in olmazsa olmazlarından biri de çantasıdır.

Dadı eve gelir gelmez, çocukların odasına çıkar ve yerleşmeye başlar. Halıdan yapılma, içi boş çantasını bir açar pir açar. Çantadan neler neler çıkar!  Kolalı bir önlük, sabun, diş fırçası, saç tokaları, parfüm şişesi, katlanabilir iskemle, boğaz pastili, içindeki sıvının içen kişiye göre değiştiği bir şurup şişesi, çeşit çeşit gecelik, bir çift bot, bir domino seti, iki bone, kartpostal albümü… İnanmayacaksınız ama çantadan katlanabilir bir kamp yatağı, battaniye ve yorgan bile çıkar.

İnsanın bu çantaya sahip olası geliyor. Aslında sihirli bir çantaya sahip olmak için Mary Poppins olmaya gerek yok. Anne olmanız ve bir çanta edinmeniz yeterli! Yazar Sara Şahinkanat, annelerin çantalarından yola çıkarak sihir pırıltılarıyla süslü sevimli bir kitaba imza atmış: Annemin Çantası.

Öykünün kahramanı, güneşli bir günde kardeşi ve annesiyle birlikte gezmeye çıkar. Parktaki oyunları kardeşin giysilerinin kirlenmesi, ablanın dizinin berelenmesiyle son bulur. Ama anne hazırlıklıdır. Kocaman kırmızı çantasından yedek giysiler, merhem ve yara bandı çıkarıverir. Dinlenmek için gölgeye çekildiklerinde çantadan bu kez güzel bir kitap çıkar. Acıkan karınlar çantadan çıkan yiyecek ve içeceklerle doyurulur.  Çocukların yanına sokulan kedicik için süt bile vardır. Deniz havası almak için bindikleri motorda, martılarla balıklar çantadan çıkan bayat ekmekten nasiplenir.

İşte tam o sırada motor bozulur ve suyun ortasında kalakalır. Çantadan ne mi çıkar? Hiçbir şey. Bu sefer anne çantayı evirip çevirir ve harika bir yelkene dönüştürür. Çantanın böyle her derde deva olduğuna bakmayın. Şahinkanat, işin sırrının çantada değil de annede olduğunu söylüyor ve konuyu bağlıyor: “Bugün bir hayale kapıldım. Nedense çantamızı süper sandım. Sonunda gerçeği anladım. Aslında süper olan çanta değil… her şeyi akıl eden benim biricik annem.” Sara Şahinkanat’ın küçük yaş grubundan çocukları zorlamayacak yalın dili, Ayşe İnan Alican’ın rengarenk illüstrasyonlarıyla tamamlanmış. Ortaya okuması ve bakması keyifli bir kitap çıkmış.

EN GÜZEL YER

İçi sürprizlerle dolu bir çantadan daha güzeli olsa olsa içi süprizlerle dolu güzel bir yerdir. Handan Durgut’un yazdığı ve Gözde Bitir’in resimlediği En Güzel Bir Yer’in kahramanı Can işte o güzel yerin izini sürüyor.

Can, arkadaşı Doğan’ın evine gittiğinde kapıda bir not bulur: “Çok güzel bir yerdeyim. Sen de gel!” Can açık kapıdan içeri girdiğinde evin kedisinden başka kimseyi bulamaz. Doğan’ı ve çok güzel yeri aramaya başlar. Sırayla “güzel yer” olabilecek her yeri tek tek dolaşır. Birbirinden güzel film DVD’lerinin olduğu televizyonun önü mü? Doğan’ın rengârenk oyuncaklarla dolu odası mı? Su dolu küvette harika oyunların oynandığı banyo mu? Kurabiye kavanozu ve süt şişesinin durduğu mutfak mı? Bahçedeki, maketlerle dolu atölye mi? O da ne? Bahçedeki ağaca iliştirilmiş kâğıtta Can için bir mesaj daha vardır: “Ağaca tırman, yanıma gel. Çok güzel yer, bizi bekliyor.” Can ağaca tırmandığında Doğan’ı ummadığı bir yerde ve onlarca  “çok güzel yer” ile birlikte bulur.

Can Doğan’ı buldu; sizin de kafanıza takıldı ama değil mi? Çok güzel yer neresi mi? Gözde Bitir’in resimlerin arasına yerleştirdiği, kapağında “En Güzel Bir Yer” yazılı bir kitap bize göz kırpıyor. Bir ipucu da benden: Kitap okuyorsanız eğer, her gün zaten “en güzel yer”e gidiyorsunuz.

Annemin Çantası Sara Şahinkanat Resimleyen: Ayşe İnan Alican Yapı Kredi Yayınları, 32 sayfa
Annemin Çantası Sara Şahinkanat Resimleyen: Ayşe İnan Alican Yapı Kredi Yayınları, 32 sayfa
En Güzel Bir Yer Handan Durgut Resimleyen: Gözde Bitir Can Çocuk Yayınları, 32 sayfa
En Güzel Bir Yer Handan Durgut Resimleyen: Gözde Bitir Can Çocuk Yayınları, 32 sayfa
Show More