İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yazma fobiniz mi var, buradan buyurun!

Yazma fobiniz mi var, buradan buyurun!

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Serdar Dağtekin’in hazırladığı, Genç Yazarlar Kulübü adlı kitap, yazma fobisi olanlar kadar işe nereden başlayacağını bilemeyen ya da kendini geliştirmek isteyen “yazı severlere” de hitap ediyor. Bu kitap eğlenceli, kullanışlı, merakı cezbeden uygulamalarla dolu.

Heeey, yazar olmak isteyenler, sizlere iyi bir haberim var! Düzeltiyorum, yazmayı sevip nasıl yazılacağını öğrenmek isteyenler, bu güzel haber sizin için. Her ne kadar kitabın adı Genç Yazarlar Kulübü olsa da, bence biraz yanlış olmuş. Çünkü başı sonu olan, düzgün bir yazı yazabilmek için ille de yazar olmaya gerek yok. (Kitapta daha çok öykü yazmaktan bahsediliyor ama bu bilgileri her zaman kullanabilirsiniz.)

Bu tarzda çok fazla kitap var mı bilmiyorum, ama bu güzel bir örnek diyebilirim. Bu arada baştan uyarayım, ben kitabı ilk elime aldığımda gerçekten gençler için sanmıştım, on beş ya da on üç yaş içindir diye düşünmüştüm ama değil. Daha çok dokuz-on yaş civarındaki arkadaşlara hitap ediyor diyebiliriz. Kitabı ilk açtığında, adını yazıp fotoğrafını yapıştırman için bir yer karşına çıkıyor. Sonra kullanılacak araçlar (kalem başta olmak üzere) geliyor, bundan sonra ise küçük bir giriş yazısı var. Merak etmeyin, puntosu büyük, çabucak okuyup geçersiniz (ya da okumayın, her okurun hakkıdır kitabın istediği kısımlarını okuyup kalanını atlamak).

“İpuçları” bu giriş yazısını takip ediyor. Kendinize İnanın, Yazmayı Bırakmayın gibi alt başlıkların yanı sıra insanın aklına gelmeyecek değişik başka öneriler de var. “Öyküye İlk Adım” bundan hemen sonra geliyor. Ve yazar bize ilk egzersizi veriyor: “Kendi Kapağını Tasarla”. Resmi de sevenler iş başına. Çok yeteneğiniz yoksa da çöp adam çizin ya da desen yapın. Sonraki birkaç sayfa yine öyküye başlamakla ilgili. İpuçlarıyla ve ünlü yazarlardan örneklerle dolu sayfaları geçince, sonunda bizim dolduracağımız kısımlara geliyoruz. Kitabın devamı da hep böyle gidiyor. Ama yazılar gitgide azalıyor. Temasını kurgula, kahraman oluştur, yerini ve zamanını belirle, biraz da heyecan kat derken ilk öykünüzü yazmış oluyorsunuz. Çizgi roman yapmak için alıştırmalar bile var. Verdiği resimlere diyalog yazmak gibi basit görünen bir iş ama bu daha başlangıç ne de olsa.

En sonunda, sevdiğiniz öykünün devamını yazın, sonunu yazın, boş bırakılan cümleleri tamamlayın gibi tamamen öykü odaklı aktiviteleri de bitirince, “Yaratıcı Yazmanın Sınırsız Dünyası” bölümüne geliyoruz. “Öykü, öykü nereye kadar?” diyenlere mutlu son. Bu bölümde de reklam hazırlayıp mağara betimliyor, sadece ayakları verilen karakterlerin devamını çizip onlara öykü yazıyor, “gibi” oyunu oynuyorsunuz. Ve artık bir hafta boyunca günlük tutmaya hazırsınız. Sanırım günlük; duyguları, olayları ve sizin kendi yaklaşımınızı içerdiği için en sona konmuş. İyi de olmuş, rahatlayıp kendini ifade etme fırsatı veriyor ne de olsa.

Kitabı zevk için okurken, üstüne okulda da size yardımcı olduğunu fark edeceksiniz. Sonuçta Türkçe derslerinde hep bu tarz yazılar yazmanız bekleniyor. Başı, sonu ve temel öğeleri olan yazılar yazarken yardımcı olacak bir sürü bilgi var bu kitapta. Eh, böylece anne babaları da mutlu ederek yazıyı bitirelim. Yaratıcılığınızı planlı bir şekilde ortaya koymanızı sağlayacak bu kitabı, genel olarak yazıyla ilgilenip nereden başlayacağını bilmeyenlere ve Türkçe dersinde kompozisyon yazmakla başı dertte olan herkese öneriyoruz. Umarım işe yarar, hepinize yaratıcılık dolu günler.

Genç Yazarlar Kulübü Serdar Dağtekin Resimleyenler: Zafer Temoçin, İlknur Koldaş Altın Kitaplar, 120 sayfa
Genç Yazarlar Kulübü Serdar Dağtekin Resimleyenler: Zafer Temoçin, İlknur Koldaş Altın Kitaplar, 120 sayfa

 

Show More