İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ellerimi yıkamaktansa keserim daha iyi!

Ellerimi yıkamaktansa keserim daha iyi!

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Uyuşuk Uyuntu Köyü’nde yaşayan Vikingler hiç de bildiğimiz Vikinglere benzemiyorlar. Pis, kaba saba, dev gibi değiller. Hatta boş zamanlarında örgü örüyor, sürekli lütfen diyorlar. Gelin görün ki bu kadar terbiye bazılarının canını sıkıyor, onlar gerçek Viking olmak istiyor.

Bir Viking düşünün. Kocaman bıyığı, keçeleşmiş saçları, dökülmüş ve yamulmuş dişleri, sırtında ise çentik çentik olmuş kanlı baltası. Pis, kaba ve devasa. Ama gerçekte, Uyuşuk  Uyuntu Köyü’nde yaşayan Vikinglerin hiçbiri böyle değil. Onlar, sepet örme dersleri alan, sakalsız, boş zamanlarında örgü ören ve en önemlisi kurabiye yemek için bile izin isteyen Vikingler. İlginç, değil mi?

Uyuşuk Uyuntu Köyü’nde yaşayan Vulgar (İngilizcede “terbiyesiz, bayağı” demek), bu durumun ilginç değil can sıkıcı olduğunu düşünüyordu. Kötü koktuğunda yıkanması, tezek toplarıyla oynadığında ise ellerini yıkaması gerekiyordu. Eğer yapmazsa, annesi onu pencereden aşağı sallandırır ya da bir kayaya bağlayıp tepeden aşağı yuvarlardı. Annesi dev gibi ve korkunçtu (ama örgü örmeyi seviyordu). Babası ise annesinin dirseğine gelen, sakalsız bir adamdı.

Ama biz kitaba Vulgar’ın hayatının en heyecanlı günüyle başlıyoruz. Viking Bayramı’yla. Bu günde, yağmalayan ve istila eden, üstüne leş gibi kokan gerçek Vikinglerle ilgili hikâyeler anlatılır. Vulgar, en yakın arkadaşı Knut ve şapşal köpekleri Homur’la birlikte Büyük Salon’a gidiyor. Orada birkaç küçük yaramazlık yapmayı da ihmal etmiyor, ne de olsa bir Viking o. Kralın kızı Freya’nın saçlarına iyilik yaptıktan sonra, oturup Kral’ın kahramanlık konuşmasını dinlemeye başlıyorlar. Kral tam bir Viking.  Kocaman, kızıl bir sakalı var, dişleri yamuk yumuk… Ama konuşması pek de ikna edici sayılmaz. Düşmanları nasıl öldürdüğünü anlatırken kafası karışıyor, deniz canavarlarının olmayan bacaklarını koparıyor, önce beş bin, sonra on bin adamla tek başına savaşıyor. Pek de gerçekçi bir hikâye gibi gözükmemesine rağmen Vulgar’ı tatmin ediyor.

BOL ÇAMURLU VE ISLAK

Kralın yaşadığı dehşetengiz maceradan ilham alan Vulgar, Knut’ın canı kurabiye isteyince hemen devreye giriyor. Kurabiyeleri harçlıklarıyla almalarına hiç gerek yok. Yağmalamalı, istila etmeli ve çalmalılar. Knut’ı ikna etmek biraz zaman alıyor. Ama sonunda, tekne yapmak için mahzene inmeye karar veriyorlar (fırın gölün karşı tarafında kalıyor). Ve mahzende neyle karşılaşıyorlar dersiniz? Bir trolle, hayır, bir ejderhayla, hayır, o da olmadı, bir ejderha trolüyle. Ama aslında hiçbiri değil. Kralın kızı Freya, onların planlarını duymuş ve katılmak için can atıyor. Gerçi Vulgar, kızların da Viking savaşçısı olabileceğine pek inanmıyor ama neyse. Maceraları böylece başlıyor dört kafadarın (Homur da onları yalnız bırakmıyor ne de olsa). Sonu ise bol çamurlu, ıslak ve az kurabiyeli oluyor bu destansı maceranın. Ama önemli değil, ne de olsa kendileri gidip gerçekten aldılar o kurabiyeyi.

Kahramanlık, şan şöhret üstüne insanı gerçekten düşündüren bir hikâye Vulgar Viking’inki. İnsanın kendi yaşadığı bir olay mı daha önemlidir hayatta, yoksa başkasından duyduğu mu? Peki, hikâyelerin hep mutlu sonla mı bitmesi gerekir başarılı sayılabilmeleri için? Yoksa sırf denediğin ve sonunu getirdiğin için senin yaşadığın mı daha kıymetlidir? Güldürürken düşündürmeyi başaran kitaplardan biri bu, ama kesinlikle öğüt vermek gibi bir derdi yok. Daha çok Viking olmak ve kurabiye çalmakla ilgili. Bir de ıslak göbekli köpeklerle.

İÇİMİZDEKİ VİKİNG

Bir kitabın komik olması boş ve amaçsız olduğu anlamına gelmez. Bir mesajı olması da çok sıkıcı olduğu anlamına gelmez. Vulgar, bunun yaşayan örneklerinden biri. Komik resimleri, sempatik karakterleriyle akıllarda ve kalplerde yer edecek bir serinin ilk kitabı. Sadece çocuklara değil, yetişkinlere de hitap edebilecek bir eser. Kısacası, içinde bir yerlerde o pis, yağmacı Viking’i saklayan herkes için.

Vulgar Viking – Kurabiye Yağmacıları Odin Redbeard Resimleyen: Sarah Horne Çeviren: Fatih Erdoğan Mavibulut Yayınları, 96 sayfa
Vulgar Viking – Kurabiye Yağmacıları Odin Redbeard Resimleyen: Sarah Horne Çeviren: Fatih Erdoğan Mavibulut Yayınları, 96 sayfa
Show More