İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İntikam soğuk yenen bir yemektir!

İntikam soğuk yenen  bir yemektir!

Yıldıray KARAKİYA

Çiçeği burnunda yayınevi Gergedan, “Çocuklar İçin Dünya Edebiyatı” serisine güzel bir klasik daha ekledi. Çocuklar şimdi de Shakespeare’in ünlü eseri Hamlet ile tanışacak. Büyük boy, resimli ve onlara göre uyarlanmış haliyle tabii ki…

Danimarka’da yolunda gitmeyen bir şeyler var.

Pek meşhur bir söz vardır. “İntikam, soğuk yenen bir yemektir,” derler. Shakespeare’in diğerlerinden muhtemelen daha ünlü olan ve pek çok sefer sinemaya uyarlanan eseri Hamlet, adeta bu özlü sözü doğrulamak için yazılmış.

Cenazede giydiği ayakkabılar eskimeden…

Kralın ölümü Danimarka Sarayı’nı kedere boğar. En çok da genç prens Hamlet etkilenir bu ölümden. Derken tuhaf şeyler olmaya başlar sarayda. Nöbetçiler buz gibi rüzgârların estiği surlarda eski kralın zırhları içinde bir hayalet görürler. Kralın ölümünden yalnızca iki ay sonra, cenazede giydiği ayakkabılar henüz eskimemişken, kraliçe rahmetli kralın kardeşi ile evlenir. Prens Hamlet, yas tutarken bir de annesinin bu kadar çabuk evlenmesiyle yüzleşmek zorunda kalır. Yetmezmiş gibi, Hamlet’e surlarda dolaşan hayaletin haberi de ulaşır. Hamlet bir gece bekler ve hayaletle karşılaşır. Hayalet babasının hayaletidir ve bir cinayete kurban gittiğini ve katilin, kardeşi, yani kraliçenin yeni kocası olduğunu söyler. Hamlet oracıkta intikam yemini eder.

Katilin kimliği açıklandığına göre öykünün gerisini dinlemeye gerek olmadığını mı düşünüyorsunuz? Siz bilirsiniz, ama olaylar asıl şimdi başlıyor, benden söylemesi.

Kör talihim! Keşke dünyayı düzeltmek bana düşmeseydi.

Tüm bunlar olurken, Hamlet’in aşkı Ophelia, abisi ve kralın danışmanı babası tarafından sıkıştırılmakta, “Hamlet kral çocuğu, davul bile dengi dengine,” başlıklı nasihatlere boyun eğmektedir. Dolaysıyla, ilerleyen günlerde Hamlet’te ortaya çıkan davranış bozuklukları ve tuhaflıkların aşk acısından kaynaklandığı düşünülür. Hamlet deli deli ortalıkta dolaşmakta, hayaletin iddialarını doğrulamak ve bir an önce intikamını almak için fırsat kollamaktadır. Beklediği fırsat kapısına gelir. Gezici bir tiyatro grubuyla anlaşan Hamlet, annesinin yeni kocası olan amcasının da izleyeceği oyunda, babasının hayaletinin anlattığı cinayetin sahnelenmesini sağlar. Amcasının tepkilerinden hayaletin sözlerinin doğru olduğunu anlayan Hamlet intikamını oracıkta almaz. Böylece işler daha da karmaşıklaşır.Hamlet, intikamını almak için deli numarası yapmaya karar verir. Böylece kimse ondan şüphelenmeyecektir. Hamlet hayli ilginç bir karakterdir, nitekim babasının hayaletiyle konuşmayı olağan karşılamıştır da, hayaletin cinayet iddiasından şüphe duymuştur.

Bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin…*

Eserin sonunda, herkes birbirini öldürür, tüm intikamlar alınır.

Geriye kalan sessizliktir.

Gergedan Yayınları tarafından “Çocuklar İçin Dünya Edebiyatı” dizisi altında yayımlanan Hamlet, dünyanın belki de en kararsız intikam meleğinin öyküsünü çocuklar için yeniden anlatıyor. Shakespeare’in kurgusuna sadık kalarak yapılan uyarlama, düz yazıyla sunuluyor. Bu haliyle Hamlet bir tiyatro oyunu olarak değil, sürükleyici ve rahat okunan bir öykü olarak karşımıza çıkıyor.

Tam sayfaya açılmış renkli resimlerin de uyarlamanın rahat okunmasına büyük katkısı var. Shakespeare döneminin kılık kıyafetlerine, mekân ve nesnelerine sadık resimleriyle kitap, çocukların dünya edebiyatına keyifli bir giriş yapmalarını sağlayacak gibi görünüyor.

Hamlet William Shakespeare Uyarlayan: Barbara Kindermann Resimleyen: Willi Glasauer Çeviren: Kazım Özdoğan Gergedan Yayınları, 36 sayfa
Hamlet William Shakespeare Uyarlayan: Barbara Kindermann Resimleyen: Willi Glasauer Çeviren: Kazım Özdoğan Gergedan Yayınları, 36 sayfa
Show More