İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Büyümekten korkuyor musun, doğru 24. sayfaya…

Büyümekten korkuyor musun, doğru 24. sayfaya…

Ezgi BERK

Başvuru metinleri, ihtiyacımız olduğunda şöyle bir baktığımız, fikir aldığımız, yazarla tartıştığımız metinlerdir. Başarısızlıkla Nasıl Baş Etsem, işte böyle metinlerden oluşan bir kitap. Üstelik bunu yaparken de gençlerle aynı hizada duruyor, aynı dili konuşuyor.

Üniversitedeki hocalarımdan biri, hepimiz bir şeylerin cahiliyiz, derdi. Herkesin geçimini sağlayabilmek için uzmanlık alanlarının olduğu günümüzde, hem egomuzu dizginlemek hem de kendimizi önemsememek adına ne de güzel bir cümle! Peki, çocukların dünyasından bakınca acaba biz yetişkinlerin yaşamı nasıl görünüyor? Yapabildiklerimiz ve kazanımlarımız yavrularımızda ne tür duygulara yol açıyor? Başarısızlık hissi bütün bu endişelerin toplandığı bir şemsiye olabilir mi? Başarısızlıkla nasıl mücadele edilir?

Can Çocuk’tan çıkan Başarısızlıkla Nasıl Baş Etsem adlı kitap, geç çocukluk ve erken gençlik dönemlerinde çocukların taşıdığı kaygıları konu ediyor. “Meraklı Kitaplar” serisinin “Psikoloji” alt başlığında yayımlanan kitabı, çocuk ve aile psikoterapisti Emmanuelle Rigon ile çocuklar ve gençler için belgeseller kaleme alan Sylvie Baussier yazmış.  Arka kapakta, “Hayata daha olumlu bakmak senin elinde!” yazdığını görünce, “Acaba samimiyetsiz, yukarıdan bakıp ahkâm kesen bir kişisel gelişim kitabıyla mı karşı karşıyayım?” diye düşünsem de kitabı okurkenki kıkırdamalarım bu endişemin yersiz olduğunu gösterdi.

Gelelim kitabın içeriğine. Kitap bir başvuru kaynağı niteliğinde. İçindekiler sayfasında çocukların ve gençlerin sıklıkla yaşadıkları sorunlar başlıklar halinde verilmiş. Yani hangi sorunu yaşıyorsanız o sayfayı okuyabilirsiniz.  Üstelik sayfalar empati yapmayı sağlayan “Oyun sırası sende!” başlıklı ufak notlarla destekleniyor. Böylece okur gencimiz, yaşadığı soruna farklı yönlerden bakmayı öğreniyor, bu sırada da bol bol gülüyor. Henri Fellner’in çizdiği karikatürler de hemen hemen her sayfada eğlenceye eşlik ediyor.

“Büyümekten Korkuyorum” başlığı altındaki, sorunun tanımını yapan giriş cümleleri şöyle: “Büyüklerin dünyası sana hiç çekici gelmiyor; tehlikeli, karmaşık, zor, yorucu görünüyor. Hem ayrıca çevrendeki büyüklere bakınca onlar gibi olmaya hiç heveslenmiyorsun. Doğruya doğru, en sevdiğin film kahramanlarını hatırlattıkları söylenemez.(…) Yakında bir yetişkin olacağını düşündükçe yer yerinden oynar, bedenin şekillenmeye başlamış olsa bile kendini hazır hissetmiyorsundur.”  Böylelikle belki küçük itirazlar olsa da durumu kendi hislerine yakın bulan ergen, merakla çözüm önerilerine yönelir. Konuya farklı açılardan bakan “Oyun sırası sende!” notları ise yan sayfada, tetikte, hemen yardıma koşmaya hazırdır.

Hangimiz kendi benliğimizi inşa etmeye başladığımız, ergenlik denen o süreçte ailemizle çatışmadık ki? Hatırlıyorum da çocuk giysilerinin küçükler için, yetişkin giysilerininse bana göre fazla ağır olduğunu düşündüğüm ortaokul çağında kendimi ne kadar arada kalmış hissediyordum. Kimse beni anlamıyordu. Ailem sürekli bana çocuklara göre giysiler alıyordu. Oysa ben büyümüştüm! Ama mağazaların gençler için hazırlanmış reyonlarındaki giysiler de hiç bana göre değildi. Ben de eve kapanıp kitap okuyordum, neyse ki pijamalarım hâlâ bana göreydi. O dönemde okuduğum macera romanlarının hiçbiri de bu konuda bana yardımcı olmamıştı. Sanırım büyüklerin zamana bırakmak dedikleri şeyi yaptım ve giysilerle olan sorunum daha sonra çözüldü.

YALNIZ DEĞİLSİNİZ!

Başvuru metinleri bilgiyi sabitler. İhtiyacımız olduğunda şöyle bir baktığımız, fikir aldığımız, yazarla tartıştığımız, üzerinde çalışılan metinlerdir. Başarısızlıkla Nasıl Baş Etsem işte böyle metinlerden oluşan bir kitap. Üstelik bunu yaparken de tepeden bakmıyor; gençlerle aynı hizada duruyor, aynı dili konuşuyor. Çocukların ve gençlerin, ellerine aldıklarında, yaşadıkları sorunları derli toplu halde bulabilecekleri, en önemlisi de kendilerini yalnız hissetmeyecekleri ve alıştırmalar yaparak sorunları üzerine çalışabilecekleri bu kitap, sabırsız, hap bilgi isteyen günümüz gençleri için birebir!

Başarısızlıkla Nasıl Baş Etsem? Emmanuelle Rigon, Sylvie Baussier Resimleyen: Henri Fellner Çeviren: Saadet Özen Can Çocuk Yayınları, 158 sayfa
Başarısızlıkla Nasıl Baş Etsem? Emmanuelle Rigon, Sylvie Baussier Resimleyen: Henri Fellner Çeviren: Saadet Özen Can Çocuk Yayınları, 158 sayfa

 

Show More