İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Para para para!

Para para para!

Sema ASLAN

Dört kitaplık “Senin Paran” serisi, ebeveynlerin maddi dünyayı çocuklarına izah edebilmesi açısından bir tür kılavuz niteliğinde. Ama hazırlıklı olun; kitabı birlikte okurken acımasız sorularına maruz kalabilirsiniz. Ola ki küçük yavrunuz lüzumsuz bir harcamanıza tanık olmuştur!

Para, yeryüzünün en netameli konularından biri galiba. Hemen her şey, hep para için yapılıyor. Parayı kullanma/yönetme sanatı diye bir şey var mesela. Akıllıca yapılan yatırımlardan söz edilir. Çocuk yaşta para kazanmak zorunda kalan insanların tecrübeleri, hayat dersi gibi dinlenir. “Ben cüzdanımdaki parayı bile sayamam,” diyenler var sonra. Parayı reddetmek ve o yokmuş gibi davranmak olası görünmüyor; üstelik böyle bir algı yaratmak çocuk için sağlıklı da değil. Paranın var olduğunu, sınırlı olduğunu, emekle ilişkisini görmek ve anlamak hepimizin hayrına. Parayla kurulacak ilişkiyi örgütlemek de bir eğitim ve disiplin gerektiriyor, dolayısıyla Redhouse Kidz’in “Senin Paran” serisindeki önerileri merakla okudum.

PARAYA GÖZ KULAK OLMAK

Seri, Para Nedir, Paramı Nasıl Harcarım, Paramı Nasıl Biriktiririm ve Paramla Neler Yapabilirim adlı dört kitaptan oluşuyor. Her bir kitap, sorduğu soruyu açıklarken, çocuklara ve ebeveynlere ayrı ayrı önerilerde bulunuyor. Para, bazen bir değiş tokuş aracı, bazen bir ödül, bazen bir hizmetin karşılığı olabilir. Onu kazanmak/bulmak bazen çok kolaydır ama kaybetmesi de kolaydır. Kitap, paramıza göz kulak olmamız gerektiğini öğütleyip, becerebiliyorsak onu biriktirmemiz gerektiğini de söyledikten sonra asıl vuruşunu yapıyor: “…bizi mutlu eden şey, eşyalar değildir,” diyor ve parayla ölçülemeyecek mutluluklardan söz ediyor. Farklı ülkelerin para birimlerinden bir koleksiyon; parayla ilgili şiirler, tekerlemeler; sürekli hareket halinde olan paranın bir günlük hikâyesini düşünmek ve “Ayşe’nin 1 lirası var, bakkaldan iki sakız aldı. Sakızlardan her biri 25 kuruşsa Ayşe’nin kaç parası kaldı?” gibi, okul hayatı boyunca sık sık karşılaşılacak problemlerle para üstü hesaplamak gibi faaliyetler ise ebeveynlere öneriler arasında.

OYUNLAR DA VAR

Paramı Nasıl Harcarım, hangi durumlarda para harcadığımızı anlatırken, çocukları “banka kartı” ile tanıştırıyor. Neden banka kartı kullanılır, bu kart neye benzer gibi soruların yanıtlarını kafa karıştırmadan anlattıktan sonra para harcamanın akla gelen ilk yollarından başkaca yolları da olabileceğini belirtiyor: yardım etmek, bağışta bulunmak vs. Bu bölümün egzersizleri arasında ATM kartlarını incelemek var, tahmin edersiniz.

Paramı Nasıl Biriktirebilirim, para biriktirmenin yollarını ama aynı zamanda para biriktirmenin manasını anlatan bir kitap. Bu bölümle belki de ilk kez “mevduat hesabı” ve “faiz” terimleriyle tanışacak çocuk okur. Para biriktirebilmek için gerekli motivasyonu destekleyen bir ifadesi var bölümün.

Ve son olarak Paramla Neler Yapabilirim… Elbette parayı harcamanın tonla yolu var; kitapta da bu yolların birkaçına örnekler veriliyor. Karşılaştırmalı örnekler bunlar. Fakat bu bölümün en eğlenceli kısmı galiba egzersizleri. Tuzak bir soru var: 5 TL’ye alınabilecek üç objenin resmini kesip her birini fiyatlandırın ve çocuğunuza hangisi almak isteyeceğini sorun. Tamamdır. Oyunu ikinci bir kez oynayın ve bu kez, alacağı şeyi kendi için değil de bir arkadaşı için alacağını hayal etmesini isteyin. Bakalım şimdi hangisini seçecek? Bir tür karakter analizi gibi, değil mi?

Seçenekler sunması, didaktik olmaması ve yaratıcı egzersizler, zihin açıcı notlar içermesi açısından ilgi çekici ve faydalı bir seri “Senin Paran”.

Para Nedir?

Paramı Nasıl Harcarım?

Paramı Nasıl Biriktiririm?

Paramla Neler Yapabilirim?

Claire Llewellyn

Resimleyen: Mike Gordon

Çeviren: Burcu Ünsal

Redhouse Kidz Yayınları, 24 sayfa

Para Nedir? Paramı Nasıl Harcarım? Paramı Nasıl Biriktiririm? Paramla Neler Yapabilirim? Claire Llewellyn Resimleyen: Mike Gordon Çeviren: Burcu Ünsal Redhouse Kidz Yayınları, 24 sayfa

Show More