İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hepimiz biraz Pimpirik değil miyiz?

Hepimiz biraz Pimpirik değil miyiz?

Sevengül SÖNMEZ

İclal K. Dikici 2012 Tudem Edebiyat Ödülleri Öykü Yaşamdır Yarışması’nda birinciliği kazanan Bayan Pimpirik adlı eserinde, çoğumuz için çok gerilerde kalan mahalle hayatını ve de mahallenin tuhaf teyzesini anlatıyor.

Bir mahallede, bir semtte, hatta bazen bir şehirde “başka” olan birine nasıl bakarız? O başkalık, normal olduğumuza inandığımız bir yaşamın içinde bize hayli ayrıksı ve yabancı, hatta kimi zaman da biraz ürkütücü gelir. Hangimiz çocukken “Oraya gitme!” “Onunla konuşma!” lafını duymadık ki?

Bayan Pimpirik ya da kısaca Bayan Pi, mahalledeki o farklı, tuhaf, gizemli insanlardan biri işte. Bir de kedisi var: Pamuk. İclal Dikici’nin, yarattığı karakterle aynı ismi taşıyan kitabı Bayan Pimpirik’te, Bayan Pi’yi önce Pamuk’un gözünden tanımaya başlıyoruz. Kedice ayrıntılarla bezenmiş bu anlatımla gözümüzde canlanan Bayan Pi, kabul etmek gerekir ki, gerçekten biraz tuhaf. Ama hepimiz öyle ya da böyle biraz Bayan Pi değil miyiz aslında?

Aşırı titizliği, piyanosu, ilginç kıyafetleri, neşeli ve tuhaf halleriyle mahalleli için “sevimli bir deli”, “zararsız bir kadıncağız” olan Bayan Pi, çocukların gözünde büyük bir gizem. Bediş, Hasan, Ceren ve Savaş’tan oluşan “dörtlü çete”, özellikle de dedektifliğe merak duyan Hasan’ın etkisiyle Bayan Pi’yi izlemeye başlar. Dürbünüyle Bayan Pi’yi izlerken onun bir cadı olduğuna ve diğer cadılarla iletişime geçtiğine inanan Hasan, bunu arkadaşlarına da ispatlamaya çalışır. Derken mahallede türeyen ve sadece yiyecek çalan hırsız dikkatleri üzerine çeker ama Hasan bu meselenin de Bayan Pi ile bir ilgisi olduğunu düşünmektedir.

İclal K. Dikici 2012 Tudem Edebiyat Ödülleri Öykü Yaşamdır Yarışması’nda birinciliği kazanan Bayan Pimpirik adlı eserinde, çoğumuz için çok gerilerde kalan mahalle hayatını ve o hayatın parçası olan meraklı çocukları, mahalleliyi, esnafı ve de mahallenin tuhaf teyzesini anlatıyor. Bir yetişkin olarak Bayan Pimpirik’in öykülerini okurken, çocukluğumun mahallesine ve tuhaflıklarına rastlamak hem güldürdü beni hem de içimi burktu.

Kitapta mekân ve karakterlerle birbirine bağlanan kısa öyküler farklı anlatıcıların ağzından aktarılıyor. İlk anlatıcı Kedi Pamuk; ardından farklı kişiler üzerinden ilerleyen öyküler sonunda Bayan Pi’nin öğrencisi Nihat’a bağlanıyor. Anlatıcı değiştikçe, okur Bayan Pi’yi farklı açılardan tanıyor ve her anlatıcıyla karşımıza yeni bir Bayan Pi çıkıyor.

MAHALLENİN NEŞESİ Yalın bir anlatıma sahip olan metnin kurgusunda çocukların hayal gücünün uzantısı olarak şekillenen sıradışı olaylar gerçekleşiyor. Sözgelimi Bayan Pi baca temizlerken mahalledeki çocukların gözünde bir cadıya dönüşüyor ya da düşlerinde, korkularından ötürü onları kaçıran bir uzaylıya. Bütün bunlar çocukların imgeleminin ürünü olsa da Bayan Pi’nin olağanüstü özellikleri yok değil. Bu özellikler, biri ona ya da sevdiklerine zarar vermeye kalktığında ortaya çıkıyor. Gerçek hayatta da böyle değil midir? Sevdiklerine zarar verdiğimizde cüssesi ya da gücü ne olursa olsun tüm canlılar kaplan kesilir.

Dino Buzzati’nin “Yumurta” adlı eşsiz bir öyküsü vardır; bir annenin çocuğu aşağılanınca neler yapabileceğini anlatır. Anne küçücük gövdesiyle silahlara, tanklara karşı koyar ve tüm dünyayı dize getirir. Bu savaşın sonunda barış için ne istediği sorulduğunda çocuğunun aşağılanmasına sebep olan yumurtadan başka bir şey istemez. Bayan Pimpirik de bazı hâlleriyle bu öyküyü anımsattı bana. Özellikle kitabın son bölümünde sevgili kedisi Pamuk’la sokak kedisi diye alay ettiklerinde yaptıkları, sevginin ve sadakatin gücünü gösteriyor.

Bayan Pimpirik’i okurken tuhaf, farklı ve başka olmanın güzelliğini, o başkalıkla renklenen çocukluğumuzu düşündüm. Mahallemde gizemli yerler, tuhaf kişiler vardı, içimde hem korku hem de merak duygusu uyandıran. İclal Dikici’nin yarattığı, çocukların keyifle okuyacağı Bayan Pimpirik de böyle bir karakter işte. İnsanın çocukluk anılarında iz bırakan, zararsız bir deli, mahallenin uçuk kaçık neşesi.

Bayan Pimpirik İclal K. Dikici Resimleyen: Gökçe Akgül Tudem Yayınları, 112 sayfa
Bayan Pimpirik İclal K. Dikici Resimleyen: Gökçe Akgül Tudem Yayınları, 112 sayfa
Show More