İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

“Kumkurtları” nerede yaşar?

“Kumkurtları” nerede yaşar?

Işıl KIZILIRMAK

Åsa Lind’in unutulmaz kahramanı Kumkurdu daha şimdiden çocuk klasikleri arasındaki yerini aldı. Kuzey’den gelen bu harika üçleme, yalnız bir kız çocuğu ile sahilde rastladığı ilginç mi ilginç bir “kumkurdu” arasındaki dostluğu ve daha pek çok şeyi anlatıyor…

Zackarina küçük ve yalnız bir kız. Sahilde bir evde, onun isteklerinden çok daha önemli işlerle meşgul olan anne babasıyla yaşıyor. Annesi sürekli işe yetişmek zorunda, evde olan babasının ise acil ve önemli işleri hiç tükenmiyor. Çevresinde vakit geçirebileceği yaşıtı kimse yok ama doğayla arkadaşlık etmede maharetli. Zackarina tüm yaşıtları gibi her şeyi merak ediyor, yetişkinlerin hayatı ve kuralları ona çok sıkıcı geliyor.

Derken günün birinde, eğlenceli şeylerle vakit geçirmek yerine sıkıcı işlerle uğraşan babasından uzaklaşmak için gittiği sahilde Kumkurdu’yla tanışıyor. Güzelliği ve bilgeliğiyle kimsenin yarışamayacağı bu ilginç hayvanla kısa sürede dost oluyorlar. Dünyadaki bütün soruların cevapları, bedeni altın gibi parlayan Kumkurdu’nda. Çünkü o, süper akıllı yapan ayışığıyla ve güneşle besleniyor. Aslında sandığımızdan çok daha fazla şeye yeten zamanı, her an her yerde olan sonsuz evreni, hayal kurmak için ideal bir yer olan karanlığı, ödülü kaybedenler aldığında sağlanan adaleti, rüyaları, hayvanları, gerçeği ve ölümü, anlayacağınız her şeyi biliyor Kumkurdu. Zackarina’ya özgü bir dil olan Zackarinacayı bile. İşte bu yüzden işler ters gitmeye, sorular aklını kurcalamaya ve yetişkinlerin dünyası canını sıkmaya başladığı anda soluğu sahilde alıyor küçük kız. Birbirlerini bulmaktan çok mutlu olan bu iki dost, tepe üstü durarak ülkelerine isim seçiyor, futbol maçı yapıyor, denizin üzerinde uçuyor birlikte. Kumkurdu, otomobilin arızasını anında çözebilecek ve bebek meleklere bakıcılık yapılabilecek kadar becerekli; burnuna konan kelebeği rahatsız etmemek için kıpırdamayacak ve Zackarina’ya çay daveti için mektuplar  gönderecek kadar ince.

BİLGE BİR DOST

Her şeyi bilse de Zackarina’nın sorularına cevap vermiyor, gideceği yolu işaret etmiyor Kumkurdu. Hikâyeler anlatıp, oyunlar oynuyor dostuyla. Çünkü o, bildiği her şeyi kumdan kaleler yaparken, sonbahar yapraklarını eşelerken ya da yüzerken paylaşacak kadar bilge. Zackarina’nın anneannesinin anneannesini, hatta dinozorları tanıyacak kadar uzun zamandır yaşıyor ve ölümle, karıncalarla, yıldızlarla yoldaş. Yetişkinlerin çocuk oldukları zamanları nasıl hızla unuttuklarını da biliyor, bitmek bilmeyen koşuşturmaları arasında yitirdikleri şeyin ne olduğunu da. Kumkurdu, can sıkıntısıyla kumları eşeleyen kız çocuğunun bulduğu eğlenceli yol arkadaşı. Bütün soruların cevabını saklayan bir bilge. Kumkurdu, hayat. Tatlı bir hayal. Kumkurdu, aramak ve öğrenmek. Kendisinin de dediği gibi öykünün ta kendisi. Hikâyelerin, uydurmacaların, masalların kaynağı. Biraz da büyümek, maalesef.

Åsa Lind, bilge kurdun ve meraklı kızın hayata dair sohbetlerini ne ders veren bir dille yazmış ne de zorlama bir çocuksulukla. Bir zamanlar çocuk olduğunu unutmadan, çocukça yazmış; merak eden, yetinmeyen, eşeleyen, hayalci ve sınırsız bir dille. Yetişkinlere, nedenlerini açıklamadıkları kurallar koymalarının çocukların canını nasıl sıktığını, sorumlulukların hayatlarını nasıl keyifsiz hâle getirdiğini fısıldamış. Pantolon ceplerinde biriktirilenlerin çöp değil, sahibine ait çok kıymetli eşyalar  olduğunu, örneğin.

Dünyanın en tuhaf hayvanı olarak gördüğü insanı bir de Kumkurdu’nun dilinden dinlemek, çocukların yetişkinlere ve dünyaya bakışını anlamaya yardımcı olabilir.

Kumkurdu Åsa Lind Resimleyen: Kristina Digman Çeviren: Ali Arda Kanat Yayınları, 104 sayfa
Kumkurdu Åsa Lind Resimleyen: Kristina Digman Çeviren: Ali Arda Kanat Yayınları, 104 sayfa
Show More