İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sherlock Holmes bile bir zamanlar çocuktu!

Sherlock Holmes bile  bir zamanlar çocuktu!

Kutlukhan KUTLU

Andrew Lane’in Genç Sherlock Holmes’ü ile Ölüm Bulutu adlı romanda tanışmıştık. Serinin yeni kitabı Kırmızı Sülük’te genç Sherlock ile arkadaşları Atlas Okyanusu’nun karşı kıyısına, Amerika’ya adım atıyor ve kendilerini bir komplonun içinde buluyorlar.

“Azizim Watson, sana çocukluğumdan söz etmiş miydim?” Yo yo, büyük dedektif Sherlock Holmes’un hayranı olan hemen hiçbirimiz ondan böyle bir cümle duymayı beklemeyiz. Bu da gayet doğal. Ne de olsa Holmes, bir tür deha özünden yekpare dökülmüş gibi görünen kusursuz zekâsı ve İngiliz beyefendiliği ile; basbayağı duygusuzluk gibi duran o soğuk-mu-soğukkanlılığı ve neşesizliğiyle hiçbir zaman çocuk olmamış gibidir.

SON DERECE “İNGİLİZ”

Ama Andrew Lane’in “Genç Sherlock Holmes” serisini ilgi çekici kılan şey de bu zaten! Sherlock Holmes’u yanılmaz, sarsılmaz, insanüstü bir zekâ timsali olarak değil de 14 yaşında, kişiliği yeni yeni oturmaya başlayan, ileride nasıl bir karakter olacağına dair ipuçları vermekle birlikte çocuksu niteliklerini de hâlâ barındıran bir ergen olarak görme fırsatını yakalamak… Bu “son derece İngiliz” kahramanın akıl hocalarından biri rolünde alabildiğine Amerikalı bir yetişkin bulmak… Ve söz konusu akıl hocasının bağımsızlığına ve “açık alanlara” epey düşkün kızıyla Sherlock’un arkadaşlığına tanık olmak… Tüm bunlar, hayli mesafeli ve karizmatik karakterin gizli aile albümünü karıştırıyormuşçasına muzip bir keyif veriyor insana!

Andrew Lane’in Genç Sherlock’u ile daha önce yine Tudem’den yayımlanan Ölüm Bulutu adlı romanda tanışmıştık. İlk kitapta kahramanımız amcasıyla yengesinin yanına, taşradaki Holmes Malikânesi’ne gelmiş ve İngiliz hükümeti için çalışan ağabeyi Mycroft ona öğretmen olarak Amerikalı Amycus Crowe’u tutmuştu. Arkasından Sherlock ilk vakasını yaşamış; arkadaşları Matty Arnatt ve Victoria (Amycus’un kızı) ile birlikte “ölüm bulutu” namlı cinayetler silsilesini çözmüşlerdi.

SOLUK KESİCİ KOVALAMACALAR

Kırmızı Sülük’ün hikâyesi Ölüm Bulutu’ndan sadece birkaç ay sonra geçiyor ama yaşadıkları Sherlock’u daha da olgunlaştırmış, sorumluluk sahibi birine dönüştürmüş. Bu kez Sherlock ile arkadaşları Atlas Okyanusu’nun karşı kıyısına, Amerika’ya adım atıyor. Hem de kendilerini ABD Başkanı Abraham Lincoln’ü öldüren adamın, yani John Wilkes Booth’un dâhil olduğu bir komplonun içinde bularak!

Aslında bir tarafıyla çocuklara ve gençlere yönelik serüvenlerin tipik bir örneği Kırmızı Sülük. Türün bütün o egzotik esrarını, yetişkinler âleminin karanlık taraflarını keşfetme tedirginliğini ve o dünyada ayakta kalabilmenin getirdiği tatmin duygusunu sunuyor okura. Yani bir Sherlock Holmes hayranı olmasanız da heyecanla okuyabileceğiniz öyküler, üstelik polisiye gerilim ve soluk kesici kovalamacalar dışında (karıncaların yollarını nasıl çizdiği ve Amerika İç Savaşı’nın kısa bir özeti gibi) ilginç bilgiler de içeriyor.

Öte yandan Sherlock Holmes karakterine aşina olan okurlar tabii ki bunun ötesinde de bir keyif alacak kitaptan. Sherlock’u Londra’da Baker Sokağı yerine büyük ve korkutucu bir taşra evi olan Holmes Malikânesi’nde yaşarken görmek bile başlı başına ilgi çekici. Hele bir de hep akıl veren taraf olarak tanıdığımız “büyük dedektif”i, Crowe’dan, “Yanıtını kısa bir süre içinde öğreneceğin sorular hakkında düşünmek zihinsel enerjini boşa harcamaktan başka işe yaramaz,” gibi nasihatler işitirken görmek, paha biçilmez! Keza, onun eskiden de, ağabeyi Mycroft’un tabiriyle “merak duygusu aşırı gelişmiş” ve “toplumda kabul görmüş kuralları pek dikkate alma eğiliminde olmayan” biri olduğunu okumak da.

Kısaca bu cüretkâr girişim, Sherlock Holmes’a yeteri kadar benzeyen öte yandan yeteri kadar da uzak bir gençlik serüveni çıkarmış ortaya. Klasik bir Holmes macerası beklemeyin ama renkli karakterlerle donatılmış sürükleyici bir hikâye okumak ve arada ünlü dedektifin “yetişkin kişiliğine” keyif verici göndermeler yakalamak ilginizi çekiyorsa kaçırmayın.

Genç Sherlock Holmes - Kırmızı Sülük Andrew Lane Çeviren: Kerem Işık Tudem Yayınları, 328 sayfa
Genç Sherlock Holmes – Kırmızı Sülük Andrew Lane Çeviren: Kerem Işık Tudem Yayınları, 328 sayfa
Show More