İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yalancının mumu ne vakte kadar?

Yalancının mumu  ne vakte kadar?

Elif TÜRKÖLMEZ

Öyle bir ülke düşünün ki doğruyu söyleyeni anında hapse atıyor, iyiye kötü, kötüye iyi demeyene rahat vermiyorlar. Eh, düşünmeniz çok da zor olmadı değil mi? O zaman başlayalım…

Böyle bir gün olsa Tarihi ezbere değer: Kimsenin aç olmadığı gün Tarihin en güzel günüdür (Kitaptan)

Dünyanın en tanınmış ve en iyi çocuk kitabı yazarlarından biri Rodari. Acayip, tuhaf, insana “vay be!” dedirten hikâyeler uyduruyor ve bu hikâyelerde muhakkak gerçeklik payı da oluyor. Ve Rodari, diğer pek çok çocuk kitabı yazarının aksine karakterlerine, gerçek hayatta pek rastlanmayan türden sinir bozucu nezaket gösterilerinde bulunmuyor. Ne karaktere ne de okura yalan söylüyor, ne karakterin ne de okurun zekâsını küçümsüyor. Bu anlamda onun eserleri, yetişkinler için yazılmış pek çok kitaptan daha gerçekçi.

BİR KONUŞURSAM!..

Aslında müzisyen olmak istemiş Gianni Rodari. Sonra müzik öğretmeni olmuş. Bir süre sonra da hayat onu gazeteci yapmış. İkinci Dünya Savaşı sırasında da devrimci… Kitap ithafları önemlidir. O, “Biraz kızım Paola’ya, biraz bütün çocuklara,” diyerek tatlılığını burada da gösteriyor. Yani diyeceğim, az sonra bahsedeceğim kitabının dışındakileri de bulunuz ve bol bol Rodari okuyunuz. Mesela Gökyüzünden Gelen Pasta nefistir. Bu arada İtalyan yazarın kitaplarını Türkçe’de Can Çocuk ve Marsık Yayınları basıyor.

Yalancılar Ülkesi yazarın en tanınmış kitaplarından biri. İlk cümlede kendisinin de söylediği gibi, “Bu Gelsomino’nun öyküsüdür.” Gelsomino, doğar doğmaz sıradışı bir çocuk olduğunu göstermiş ve dünyaya merhaba demek isterken büyük felaketlere sebep olmuştur. İlk ağlayışı, doğduğu köydeki herkesi uyandırmış, insanlar fabrikalara gitmelerini söyleyen sirenler çalıyor diye vakitsiz işe gitmiştir.

Gelsomino, ki İtalyanca “yasemin” anlamına geliyor, tiz sesi yüzünden okula başladığında da büyük sorunlar yaşar. Sözlüye kalktığında camlar kırılır, şarkı söylediğinde tahta parçalanır. O da çareyi insanlardan kaçmakta bulur. Bu sesiyle ancak dağlarda, ormanlarda yaşayabileceğini düşünür. Kafasını toprağa dayayıp var gücüyle çığlık attığında bu kez yer altında yaşayan tüm hayvanlar, köstebekler, solucanlar, isyan eder, yeryüzüne çıkar. Bu da olmaz ve Gelsomino sessiz kalmaya karar verir.

OTORİTER, SARSAK, PARANOYAK

Bir gün bir sınırdan geçer. İlginç bir ülkeye varır. Burada herkes bir tuhaftır. Ekmeğe mürekkep, mürekkebe ekmek derler. Sahte gerçek, gerçek sahte demektir. İyi kötü, kötü iyidir… Yani her şey tam tersidir; biraz kafa karıştırıcı geldiyse nedenini söyleyeyim, çünkü burası Yalancılar Ülkesi’dir. Burada herkes her şeyin tersini söylemek zorundadır, yoksa tutuklanır. Mesela Kral’ı görenler, “Kralım, bugün gerçekten berbat görünüyorsunuz,” filan der. Bir yemeği beğenenler, onu “Hımm, iğrenç!” diye över. Herkes bu şekilde “mutlu mesut” yaşar.

Rodari, dedim ya, savaş karşıtı bir insan. Bu hemen hemen tüm kitaplarına da yansımış. Onun kitaplarında yöneticiler otoriter, sarsak, paranoyak, beceriksiz ve biraz da aptaldır. Yalancılar Ülkesi’nin de işte böyle bir yöneticisi, Kral Giacomone’si vardır. Halk, onun korkusuna böyle tuhaf davranmayı kabul eder. Ama bizim Gelsomino, hani o meşhur sesi sayesinde bu ülkede bir şeyleri değiştirecektir…

Kitapta, hayvanlara yemek veren tatlı Mısır teyze, Topalcık adlı havlayan kedi, Hoşgeldin ve Ressam Bananito gibi süper karakterler var. Ama en süperleri tabii ki ince ruhlu ve zeki kahramanımız Gelsomino.

Son olarak şunu da söyleyeyim, bu kitabı kimseye önermem çünkü gerçekten çok kötü bir kitap. Tam bir zaman kaybı ve insanın içini şişiriyor. Anlaştık mı!

Yalancılar Ülkesi  Gianni Rodari Resimleyen: Sedat Girgin  Çeviren: Eren Cendey  Can Çocuk Yayınları, 208 sayfa
Yalancılar Ülkesi
Gianni Rodari Resimleyen: Sedat Girgin
Çeviren: Eren Cendey
Can Çocuk Yayınları, 208 sayfa
Show More