İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir yaprağın ömrü kaç kelebek eder?..

Bir yaprağın ömrü kaç kelebek eder?..

Gökçe GÖKÇEER

Sakız Ağacı, Poşetto ve Kırmızı Denizyıldızı kitaplarıyla tanıdığımız Ceren (Kurt) Kerimoğlu, doğayı anlatan, yaşamı doğa üzerinden açıklayan metinler kuruyor. Yazar son kitabı Yaprağın Renkleri’nde ölümü bir yaprağın ömrüne vurarak anlatıyor.

Koca Ağaçlar Ormanı’nda minik bir yaprak… Hem de üzgün ve çok mutsuz. Hiç konuşmuyor, arkadaş edinmiyor, derdini kimseye anlatmıyor. Derdini anlatmayan derman bulamazmış. Ama derdin nedir diye sormayan da derman olamaz ki! Peki, bir yaprağın ömür üzerine söyleyecek nesi olabilir? Bu soruyu cevaplayabilmek için, Yaprağın Renkleri kitabını okuyup minicik ama koca yürekli bir yaprağın kaygılarının bizi götürdüğü yere uğramak gerek.

Bir ormanın tüm ağaçları, o ağaçların yaprakları ve ormanda yaşayan hayvanlar mutluyken, tek bir yaprağın mutsuz olmasını kabullenmek zor. Hele, kimse ona neden mutsuz olduğunu sormazken. Neyse ki bir gün Nar Bülbülü gelip ona “Neyin var?” diyor da, zavallı yaprağın yüzü gülüveriyor. Anlıyoruz ki tek derdi sonbahar. Yaz mevsimini sona erdiren, yemyeşil bir yaşamı sarartıp solduran sonbahar gelince dalından savrulmak, kurumuş yaşlı bir yaprak olarak yere düşmek ve yok olmak istemiyor. Hep dalında durmak, mevsimleri sürekli yaşamak ve daha uzun ömürlü olmak istiyor. Ama henüz bilmiyor ki hayatta her şeyin istediğimiz gibi olması mümkün değil.

PEKİ YA KELEBEKLER… Hep daha fazlasını isteme huyu, hepimiz gibi minik yaprakta da var. Oysa bir kelebeğin ondan çok daha kısa bir ömrü olduğunu bilse, şükredecek hâline. Yanına gelen kelebek ona bu durumu açıkladığında neler hissedecek dersiniz? Bir günlük ömrünün bile son ana kadar tadını çıkaran bu muhteşem kanatlıdan nasıl bir hayat dersi alacak?

Elindekinin kıymetini bilmek, değiştiremeyeceğin şeyi kabullenmek erdemlerin en güzellerinden. Bir çocuğa bunu anlatmak ise güzel olduğu kadar zor. Ceren Kerimoğlu, şiirsel metniyle bunu son derece başarılı bir biçimde yapıyor. Yaprağın Renkleri, kısacık hayatını sorgulayan bir çınar ağacı yaprağı üzerinden doğa sevgisi ve ömür hakkında okuru düşünmeye çağırıyor. Kitabın çizimleri de çok özel. Kolaj tekniğiyle hazırlanan tüm resimler Ayşe Akıllıoğlu’na ait. Çocuklara bu tekniği anlatan ve onları yaratıcılıklarını farklı yollarla yansıtmaya çağıran kısa bir metin var kitabın başında. Kolajla henüz tanışmamış olan çocukların kitap sayesinde bu teknikle ne kadar büyük ve renkli bir dünya yaratabileceklerini görmelerini dilerim.

Daha önce yine Elma Yayınevi’nden çıkan Sakız Ağacı, Poşetto ve Kırmızı Denizyıldızı kitaplarıyla tanıdığımız Ceren Kerimoğlu, doğa sevgisini anlatan metinleriyle kıymetli işlere imza atıyor. Doğa ve hayvan sevgisiyle, onun bir parçası olarak doğan, ancak büyüme sürecinde yanlış yönlendirilme sonucu doğadan kopan ve hayvan korkusuyla yetişen çocuklara ilaç niyetine Kerimoğlu’nun kitapları okutulmalı. Kitabın sonunda hayatın bir döngüden ibaret olduğunu, kuruyan yaprakların dökülüp ileride yemyeşil yeni yapraklar olarak başka ağaçlarda hayat bulacağını öğrenen ve bu duyguyla, bu farkındalıkla büyüyen çocuklardan umutluyuz. Herkese her gün bir doz doğa sevgisi ve Ceren Kerimoğlu kitabı öneririm. Aslında en güzeli uykudan önce okumak. Nar Bülbülü, kelebek ve çınar yaprağını rüyada buluşturmak için bu ideal bir yöntem olabilir.

Yaprağın Renkleri Ceren Kerimoğlu Resimleyen: Ayşe Akıllıoğlu  Elma Yayınevi, 40 sayfa
Yaprağın Renkleri Ceren Kerimoğlu Resimleyen: Ayşe Akıllıoğlu
Elma Yayınevi, 40 sayfa

 

Show More