İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tılsım devam ediyor!..

Tılsım devam ediyor!..

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Desen Yayınları’nın dilimize kazandırdığı Tılsım serisinin beşinci kitabı çıktı: Elf Prensi. Taşmuhafızlarının, kendi iradesi olan taşların, elflerin, iyilerin ve kötülerin cirit attığı bu renkli dünyada macera kaldığı yerden devam ediyor.

Tam da Eylül gibi okulla aynı anlama gelen bir aya girerken, moralinizi yerine getirmek için çok beklediğiniz bir kitabın çıkmış olmasından daha güzel ne gibi bir haber olabilir ki? Tahmin edin bakalım, hangi kitap? Evet, Desen Yayınları’nın Tılsım serisinin beşinci kitabı çıktı: Elf Prensi. Uzun süredir heyecanla beklediğimiz maceranın sonuna bir cilt daha yaklaşıyoruz.

Tabii serinin bir kitabından bahsedip önceki kitapları atlamak olmaz. Hemen özet geçmek gerekirse, ana karakterimizin adı Emily. Annesi ve kardeşi Navin ile büyükbabasının evine taşındıklarında, onun hayatıyla ilgili bilmedikleri bir sürü şey olduğunu fark ederler. Büyükbabası, başka bir dünyada “taşmuhafızlığı” yapmaktadır. Ve büyükbaba ölünce bu görev Emily’ye kalır. Ama hiç öyle adına bakmayın, kolay bir iş değil bu. Taşın kendi iradesi ya da ruhu var diyelim. Taşmuhafızları bu dünyayı korumakla görevli. Ama sorun, Elf Kralı denen kardeşimizin bütün bu alternatif dünyaya savaş açmış olması. Tabii Emily de her uslu ana karakterin yaptığı gibi bu zorlu görevi kabul eder. Taşmuhafızları konseyini görmek için bulutların üstündeki şehir Cielis’e gitmeyi kafaya koyar (bütün bunlar aşağı yukarı iki cilt sürüyor ama ben burada özet geçiyorum). Sonunda Cielis’e varırlar fakat havada kötü bir koku vardır. Konseyle görüşmeye çalışan Emily işlerin hiç de umduğu gibi olmadığını anlar. Başka taşmuhafızı adayları da bulunmaktadır ve bunlar arasında tuhaf bir rekabet mevcuttur.

TAŞ CANAVARI

Yeni çıkan Elf Prensi’nde neler olduğuna gelince… Emily’nin tanıştığı muhafız adaylarından biri olan Max’in hayatından bir anekdotla başlıyor kitap. Babası Max’in çok sevdiği bir arkadaşını (bir elf kızı) ve kızın ailesini hapse attırıyor. Bunu üzerine Max kaçması için kıza ve ailesine yardım ediyor. Derken kendisi hapse mahkûm ediliyor, hapisten kaçıyor ve kendini taşının komutasına bırakıyor. Bu kısa geri dönüşle başlayan kitap, Max’in günümüzdeki hâli ve Elf Kralı’yla olan ilişkisiyle devam ediyor. Anlaşılan o ki Max, Elf Kralı’yla veya taşla ya da ikisiyle de bir anlaşma yapmış. Şimdi birinden birinin emriyle, nefes alan her şeyi yakıp yıkmaya gidiyor. Bu sırada, Emily, Navin ve ikinci cildin sonlarına doğru iyiler tayfasına katılan Elf  Prensi Trellis de elflerle savaşmaya hazırlanıyor. Trellis, taşın insanları geçmişe götürebilme özelliği olduğu öğrenince, başlarında yeteri kadar sorun yokmuş gibi bunu denemeye karar veriyor. Onu kurtarmak da bizim işkolik ana karakterimize kalıyor tabii. Trellis’in rüyasına girip onu kurtarıyor. Bu sefer Trellis çıkıyor taşın gücünden ama Emily kalıyor ve Trellis’in gidip onu bulması gerekiyor. Bu sırada Max’in rüyasına dalan ikili, onun taşa (artık “taş canavarı” da diyebiliriz) teslim olduğunu görüyor. Neyse, zor bela kurtarıyorlar kendilerini. Ama Emily’nin sorunları bununla bitmiyor. Kendi taşı sürekli onunla konuşuyor. Ona meydan okuyor. Emily’nin iradesinin sınırlarını test ediyor. Kitabın sonunda ise Emily ve taş kafaya kafaya geliyorlar. Bakalım kim galip gelecek?

Şimdilik altı kitaptan oluşan serinin beşinci kitabı da büyülü çizgileriyle işte burada. Sözcüklerden çok muhteşem resimlerle yaratılmış bu fantastik dünyayı keşfetmek istiyorsan önünde şahane beş kitap var, hemen başla!

Tılsım – Elf Prensi  Kazu Kibuishi  Çeviren: Figen Uşaklıoğlu  Desen Yayınları, 109 sayfa
Tılsım – Elf Prensi
Kazu Kibuishi
Çeviren: Figen Uşaklıoğlu
Desen Yayınları, 109 sayfa
Show More