İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ölümcül bir oyun

Ellen Raskin’in Newbery ödüllü kitabı Dünyanın En Tuhaf Oyunu, tansiyonu sonuna kadar düşmeyen, polisiye türüne yakın bir roman. Zengin işadamı Westing’in ölümünden sonra varisleri arasında başlattığı oyuna katılmak isteyenleri heyecanlı bir öykü bekliyor.

Yankı ENKİ

Dünyanın En Tuhaf Oyunu, ilk olarak 1978’de yayımlanmış ve ertesi yıl ünlü Newbery ödülüne değer bulunmuş bir roman. Yalın ve akıcı bir öyküye sahne olan roman, “genç yetişkin” denilen yaş grubuna hitap etmekle birlikte, sadece genç yetişkinlerin değil, daha geniş bir yaş aralığındaki okurların da keyifle okuyabileceği nitelikte. Konu her ne kadar yetişkinlerin dünyasında gizemli bir ölümün aydınlatılması olsa da, bu süreç adeta bir oyuna dönüşüyor ve üstüne kahramanlarımızdan biri Turtle adında 13 yaşında bir genç kız olduğu için kitap aynı zamanda bir gençlik romanı havası da taşıyor. Romanın 90’lı yıllarda bir televizyon filmine uyarlanmış olduğunu da ayrıca belirtelim. 1984’te ölen Amerikalı yazar Ellen Raskin’in son romanı olan Dünyanın En Tuhaf Oyunu’nun polisiye türüne yakın bir roman ya da gerilimi hafifletilmiş gizemli bir macera romanı olduğunu da söyleyebiliriz. Kitapta, mirasçılarına 200 milyon dolar vaat eden Samuel W. Westing’in düzenlediği bir “Katil kim?” yarışmasına tanık oluyoruz. Altmış beş yaşında ölen zengin işadamı Westing, vasiyetinde on altı kişiyi bir araya getiriyor ve onlardan çiftler hâlinde gruplara ayrılıp kendisini öldüren kişiyi bulmalarını istiyor. Westing’in vasiyetindeki şu sözler romanın heyecan dolu macerasını başlatıyor: “Ben, Samuel W. Westing…. ölümüm kesinlikle doğal sebeplerden olmamıştır. Hayatım benden alındı – içinizden biri tarafından!” KATİL KİM? Böylece “Westing oyunu” başlıyor. Her yaştan, her meslekten insan var bu on altı kişi arasında. Elbette kahramanlarımızın hepsi birbirinden şüpheleniyor ve bu arada okur da sürekli şüphe içinde kalıyor. Romanın finaline gelince, tam da böyle bir kitaptan bekleyebileceğimiz bir sürprizle karşılaşıyoruz. Tabii kitabı okurken oyuna katılıp, ipuçlarını takip ederek olayı çözmeyi henüz başaramamışsak… Çiftler hâlinde çalışan yarışmacı varisler Samuel Westing’in ölümünün ardındaki sır perdesini aralamaya uğraşa dursun, maceranın akışında bombalama, hırsızlık gibi olaylar da yaşanıyor. Bununla birlikte başkahramanımız Turtle’ın rehberliğinde ilerleyen macera, kurgu fazla dağılmadan nihayete eriyor. Dünyanın En Tuhaf Oyunu’nun neden ödüllü bir roman olduğunu, kitap bittiğinde daha iyi anlıyoruz: Her biri önemli rol üstelenen onca kahramanın bir arada bulunduğu bir macerayı kurgulayıp kaleme almak bir hayli zor olsa gerek.

BU İSİMLERE DİKKAT EDİN!

Mirasçıların dikkatle takip edilmesi gereken ilişkilerine geniş yer veren bölümleri ağırdan almak gerekse de son birkaç bölüm bir çırpıda okunuyor. Ne de olsa, kitabın sonuna doğru, kahramanımız Turtle ile beraber biz de birer dedektife dönüşüyoruz ve Sam Westing’in nasıl öldüğünü, bu on altı kişinin neden ve nasıl seçildiğini, kimlerin düzenbaz kimlerin iyi niyetli olduğunu bulmaya çalışıyoruz. Romanda da vurgulandığı üzere, hikâye bir noktadan sonra adeta satranç oyununa dönüşüyor; ancak bir sonraki adımı kurgulayabilenlerin kazandığı satranç oyununa… Birçok ipucu verilebilir bu romandaki sır perdesiyle ilgili, ama kitabı okuyacak olanların heyecanını da kaçırmadan şu isimlere bir dikkat çekelim önceden: Samuel W. Westing, Sandy McSouthers, Barney Northrup. Romanın final perdesi aralandığında her şey aydınlanacak ama siz bu isimlere dikkat ederek okumaya başlayın…

Dünyanın En Tuhaf Oyunu Ellen Raskin Çeviren: Yasemin Balkancı Epsilon Yayınları, 264 sayfa
Show More