İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hem rehber hem albüm

Avustralyalı illüstratör Saray Kay’in çizimlerini bugüne kadar en azından bir kartpostalda görmüşsünüzdür. İşte bu tanıdık pastoral görüntülerin eşlik ettiği Bitki Kitabım, hem bir bitki rehberi hem de kendi koleksiyonunuzu oluşturabileceğiniz bir albüm olarak tasarlanmış.

Banu AKSOY

Sevimli bir bone ya da şapka takmış, bazen de saçlarına kurdeleler iliştirmiş, çiçekli elbiselerinin üzerine fırfırlı önlükler geçirmiş ya da İspanyol paçalı hippi pantolonları giymiş kızlar; bahçıvan pantolonlarının dizleri sevimli yamalarla kaplanmış, Tom Sawyer şapkalı oğlanlar… Kuşlarla, sevimli yavru hayvanlarla, börtü böcek vızıltılı çayır çimenle dolu, insana her daim iyimserlik hissi veren mekânlar… Sarah Kay imzalı Bitki Kitabım adlı albüm kitabı görünce aklıma bir sürü görüntü üşüştü. Tanıyordum ben bu çocukları ve onların cıvıl cıvıl desenli kumaşlardan dikilmiş giysilerini. Aklıma ilk gelen, çocukluğumun bir döneminde hep çizmeye çalıştığım, bol paçalı, askılı pantolon giymiş kız çocuğu oldu. O zamanlar bir kartpostal üzerinde görüp de taklit etmeye çalıştığım o çizimin benzerleriyle dolu olan Bitki Kitabım, okurun kendi eklemeleriyle geliştirebileceği bir bitki rehberi ve albümü.Kitap kurutulmuş bitkilerden bir koleksiyon yapma olanağı da sunuyor okura. Sunuş yazısında, bu koleksiyonun farklı mekânlarda yapılan gezilerin anılarını saklamanın bir yolu olabileceği de vurgulanmış. Bitkileri toplarken ve topladıktan sonra neler yapılacağı, koleksiyonun hangi yöntemlerle oluşturulacağı ve kurutma işleminin nasıl yapılacağı kısa bölümlerle anlatıldıktan sonra, çiçek ve ağaçların fiziksel özelliklerine göre nasıl sınıflandırıldığından söz ediliyor. Bundan sonra iki ana bölümde, belli başlı çiçek ve ağaçlar tanıtılıyor. Her bitkinin yer aldığı bölümde bir sayfa boş bırakılmış. İşte bu sayfa, kitabın sahibinin o bitkiye ait örneği kurutup yerleştireceği, bulduğu yeri ve tarihi not edebileceği bölüm. YONCA,

GELİNCİK, LAVANTA…

Kitapta papatya, kırmızı yonca, gelincik, müge, lavanta, mavikantaron, menekşe, gündüzsefası, düğün çiçeği, unutmabeni çiçeği ile meşe, kayın, akçaağaç, ıhlamur, gürgen, ladin, çınar, kestane, zeytin ve dişbudak ağaçlarına yer verilmiş. Hemen hepsine yaşadığımız coğrafyada rastlayabileceğimiz bu bitkiler, kitabın kullanımını bizim açımızdan kolaylaştırıyor. Viktorya dönemi ile hippi çağı arasında gidip gelen, çoğu insan gibi benim için de oldukça tanıdık olan bu ikonlaşmış figürlerin ne çizerini biliyordum ne de hikâyesini… Resimlerin Sarah Kay imzasını taşıdığını, hem onun hem de figürlerinin dünyada bu kadar ünlü olduğunu da bilmiyordum. Aslında Bitki Kitabım elime geçene kadar Sarah Kay adını hiç duymadığımı da itiraf etmeliyim. Avustralyalı bir sanatçı olan Sarah Kay, dünya çapında tanınıp sevildiği ölçüde sessiz kalmaktan hoşlanan biri. Aldığı sanat eğitiminin ardından kariyerine küçük bir reklam ajansında başlayan sanatçı, 70’li yıllarda çocuk sahibi olduktan sonra o çok bilinen resimleri yapmaya başlamış. Sanatçının “mutlu çocuklar” çizmesindeki başlıca motivasyon, kızının ağır bir hastalık geçirdiği dönemde kendini ancak bu şekilde rahatlatabilmesiymiş. Başlangıçta tebrik kartları için tasarladığı çocuk figürlü kompozisyonlar 80’li yıllarda popülerliğinin zirvesine ulaşmış. Metinleri Marie-Françoise Perat’ya ait kitapta illüstratör olarak Sarah Kay’den başka bir isme daha rastlıyoruz. Kitabın ikinci çizeri Christine Donnier, albümün daha “teknik” denebilecek çizimlerini, yani sözü edilen bitkilerin çiçek, yaprak ve diğer ayrıntılarını aslına uygun olarak resimlemiş. Ortaya doğaya dair pek çok bilgi içeren ve bu bilgileri keyifli bir koleksiyonla zenginleştirme şansı sunan bir rehber/albüm çıkmış.

Sarah Kay ‒ Bitki Kitabım Marie‒Françoise Perat Resimleyen: Sarah Kay, Christine Donnier Artemis Yayınları, 100 sayfa
Sarah Kay ‒ Bitki Kitabım
Marie‒Françoise Perat
Resimleyen: Sarah Kay,
Christine Donnier
Artemis Yayınları, 100 sayfa
Show More