İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sıcacık dostluklar için kılavuz

Holly Webb’in dört kitaplık serisi, çocuklarla hayvanların dostluğuna dair sıcacık hikâyeler anlatıyor. Webb, kitaplarında bir hayvanı sahiplenmenin azımsanamayacak sorumluluklarına da değiniyor.

Ecem Nida DİNÇTÜRK

“Sevmek, bir insanı sevmekle başlar her şey,” der Sait Faik. Faik, aynı noktada her şeyin bir insanı sevmekle bittiğini söylese de, bu argümanı her şeyin bir hayvanı sevmekle süreceğini söyleyerek bir adım ileriye götürmek mümkün. Sebebi malum: insanla hayvanın birbirini tamamlayan ilişkisi. Zaten bunu Faik de kabullenir. Dünyanın bizim kadar onlara da ait olduğunu fark edebilmek… Tanıdığımız her güzel insanın hayatına bir yerden bir hayvanın temas ettiğini öğrenmek… Gelgelelim, insanlar birbirlerine dahi akıl almaz kötülükler ederken, yaşananlardan hayvanlar da nasibini alıyor. Hayvanların varlığını kendi beğenilerimize bağlıyor, keyfi çıkışlarımızla onlarda nasıl izler bırakacağımızı bile düşünmeden hareket ediyoruz.

SEVGİ VE SORUMLULUK

Malum, sığınaklar ve ormanlar, genellikle sömestr tatilinde çocuklara hediye olarak petshop’lardan alınan, fakat okulların başlamasıyla artık “baş edilemeyen” binlerce hayvanla dolu.Üstelik, bakıma ve sevgiye muhtaç bunca hayvan varken, hâlâ petshop’lardan kedi-köpek satın alıyor olmak, bu berbat döngüyü ve hayvan endüstrisini beslemeye devam ediyor. Açıkçası, kendinize “hayvansever” diyebilmeniz için onları sadece seviyor olmanız yeterli değil. Sevginizin getirdiği sorumluluğun ne kadar farkında olduğunuz daha önemli. Üstelik, bir hayvana kötülük etmek için onu illa sokağa terk etmiş olmanız gerekmiyor. Çoğu zaman, onlara evimizi açarak büyük iyilik ettiğimizi zannediyoruz, fakat kaçımız bir hayvanla beraber yaşamanın aslında nasıl bir sorumluluk olduğunun ayırdında? Evimizi paylaştığımız hayvanlar, o evlerde bizler kadar mutlu mu acaba? İşte Holly Webb, hayatı bir hayvanla paylaşmanın getirdiği tüm bu çıkmazları tek tek ele alan ve doğru çıkış noktalarını işaret eden sıcacık hikâyeler anlatıyor. Meseleye çocukların hayvan sahiplenme konusundaki hevesi üzerinden yaklaşarak, hem bir hayvana bakmanın sorumluluğuna vurgu yapıyor hem de o hayvanın varlığının çocuğun hayatına kattıklarına ışık tutuyor. Webb’in sevimli yavrularla çocuklar arasında kurulan dostlukları ele aldığı serisi, bir ailenin bir hayvanı sahiplenme sürecine ve bunun devamında karşılaşılabilecek sorunlara değiniyor. Bir hayvanı sahiplenme aşamasında sorulması gereken doğru soruları ortaya koyuyor ve her şey yolunda gitse bile, hesaplanmamış ayrıntılardan doğabilecek problemlere çözüm üretiyor. Bu noktada bir hayvanı sahiplenmenin fiziksel yeterlilikten çok duygusal olgunluk gerektirdiğini vurgulayarak, hayvan sahiplenmeyi planlayan ebeveynlere ve çocuklara da önemli mesajlar iletiyor Karda Kaybolan Kedicik ve devamı niteliğindeki Fırtınada Kaybolan Kedicik kitaplarında Webb, sevimli kedi yavrusu Yumak’ın hikâyesini anlatıyor. İlk kitapta dünyaya gelişine ve doğduğu çiftlikten ayrılarak kendine yeni bir yuva arayışına şahit olduğumuz Yumak, Fırtınada Kaybolan Kedicik’te de yaramazlık yapmaktan geri durmuyor. Sahibi Ella ile Yumak’ın verdiği büyük imtihanı anlatan bu iki kitabın satır araları, kedi bakımının inceliklerinden kedilerin içgüdülerine kadar birçok kıymetli bilgiyle bezeli. Sophy Williams’ın yumuşacık çizgileriyle zenginleşmiş serinin diğer iki kitabıysa birbirinden bağımsız birer köpekçik hikâyesi. Üzgün Sam’de bir Noel sabahı Emily’nin küçük dostu Sam ile tanışması ve her şey yolunda giderken Sam’in bir anda ortadan kayboluşu konu ediliyor. Sevgili dostu Sam’i bir dedektif edasıyla iz sürerek ve aralarındaki kuvvetli bağın nimetlerinden faydalanarak arayan Emily’nin bu tecrübesinde, bir çocuğun sorumluluk edinme süreci kadar dostluk kurma ve paylaşmayı öğrenme süreçlerine de şahit oluyoruz.

HAYATI PAYLAŞMAK

Yapayalnız Alfie’de ise yazar bambaşka ve de sıklıkla yaşandığını sandığım bir soruna parmak basıyor. Yakın zamanda ailesine küçük bir bebeğin katılması beklenen Evie’ye anne ve babası, kardeşinin doğumundan hemen önce bir sürpriz yaparak ona küçük Alfie’yi hediye ediyorlar. Ebeveynleri, kardeşi dünyaya geldiğinde ve tüm ilgi ona yöneldiğinde Evie’nin Alfie sayesinde kendini dışlanmış hissetmeyeceğini düşünüyorlar. Bu başlarda iyi bir fikir gibi görünse de Evie’nin kardeşi Sam’in dünyaya gelişiyle işler biraz tersine dönüyor. Sam dünyaya gelene kadar evin gözbebeği olan Alfie, bir anda geri planda kalıyor ve kendini çok mutsuz hissediyor. Bebek Sam’in üzerine titreyen Evie ve ailesi, bir yanlış anlaşmadan ötürü Alfie’nin evdeki varlığını riskli buluyor ve onu barınağa geri gönderme kararı alıyor. Evie, ailesinin aldığı karar karşısında hatasını fark ediyor ve çok geçmeden, aynı anda hem iyi bir sahip hem de iyi bir abla olmayı öğreniyor. Yapayalnız Alfie, iyi düşünülmeden verilmiş kararların doğurabileceği olumsuz sonuçları anlatırken hayvan sahiplenme aşamasındaki tüm süreçleri de tek tek sorgulatıyor. Holly Webb, çocuklarla yavru kedi ve köpeklerin birbirine temas ettiği bu hikâyelerde, hayatınızı bir kedi ya da köpekle paylaşmanın güzellikleri kadar zorluklarına da dikkat çekiyor. Kimi zaman farkında olmadan yaptığımız sevimsiz hataları vurgulayarak, iyi insan olmanın sırrının, birbirimize olduğu kadar insan olmayan dostlarımıza da göstereceğimiz hassasiyetten geçtiğini anımsatıyor ve onlar olmadan bizim insan olmamızın da bir anlamı kalmayacağını fısıldıyor.

Karda Kaybolan Kedicik Holly Webb Resimleyen: Sophy Williams Çeviren: Zeynep Çamaş Pegasus Yayınları, 128 sayf
Karda Kaybolan Kedicik
Holly Webb
Resimleyen: Sophy Williams
Çeviren: Zeynep Çamaş
Pegasus Yayınları, 128 sayf
Fırtınada Kaybolan Kedicik Holly Webb Resimleyen: Sophy Williams Çeviren: Zeynep Çamaş Pegasus Yayınları, 128 sayfa
Fırtınada Kaybolan Kedicik
Holly Webb
Resimleyen: Sophy Williams
Çeviren: Zeynep Çamaş
Pegasus Yayınları, 128 sayfa
Üzgün Sam Holly Webb Resimleyen: Sophy Williams Çeviren: Zeynep Çamaş Pegasus Yayınları, 128 sayfa
Üzgün Sam
Holly Webb
Resimleyen: Sophy Williams
Çeviren: Zeynep Çamaş
Pegasus Yayınları, 128 sayfa
Yapayalnız Alfie Holly Webb Resimleyen: Sophy Williams Çeviren: Zeynep Çamaş Pegasus Yayınları, 128 sayfa
Yapayalnız Alfie
Holly Webb
Resimleyen: Sophy Williams
Çeviren: Zeynep Çamaş
Pegasus Yayınları, 128 sayfa
Show More