İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ağzınızın suyunu akıtacak kitaplar

Çocukların pek çok şey öğrenmesi beklenir ama nedense hayatta onlara en fazla lazım olacak beceri hep atlanır: yemek yapma becerisi. Neyse ki küçük aşçıların önlük takıp mutfağa girmesine önayak olacak bir yemek kitapları serisi var artık.

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Evde sık sık tek başına kalanlarınız bilir, yalnızken en çok dert ettiğiniz şey nedir? Tek başına nasıl zaman geçireceğiniz mi? Yoksa, ya birisi gelirse endişesi mi? Benim şahsen en çok umursadığım konu evde yemek olup olmadığıdır. Sonuçta yemek yapmak her daim lazım olacak bir beceri. Yanınızda hep yemek yapacak anne babalarınız olmayacak. Dışarıda yemek iyi hoş ama her gün dışarıda yemek de bir süre sonra sıkıcı hâle gelir. İşte bu yüzden, bu ay size bir yemek kitabı serisini tanıtacağım. Üç kitaptan oluşan bu seri NTV Yayınları’ndan çıkmış. Çok mantıklı ve yaratıcı düşünerek sayfaları suya ve kirlenmeye dayanıklı bir malzemeden yapmışlar. Her kitap farklı bir konu üzerinde duruyor: Birincisinde hamurişleri, diğerinde domatesli yemekler ve üçüncü kitapta çikolata anlatılıyor.

HADİ LAZANYA YAPALIM

Hamurişinden başlayalım. Kitap, lazanya ve çeşitli farklı makarna tarifleriyle toplam beş yemeğin nasıl yapıldığını anlatıyor. Öncelikle malzemelere bakarsak hiçbirini bulmak pek zor değil. Ama tabii bahsedilen hamurişlerinin hepsi İtalyan yemeği olduğu için kültürel farklar var doğal olarak. Mesela Emmanuel peynirinden bahsediyor ama sizin aslında bu peyniri bulmakla uğraşmanıza gerek yok. Onun yerine eski kaşar da kullanabilirsiniz. Gerçi tariflerin yanına küçük notlar hâlinde böyle tavsiyeler koysalardı işiniz çok daha kolay olurdu ama ara sıra insanın kendi beynini kullanmasında da fayda var tabii. Bu arada hamurişi denince bizim aklımıza gerçekten hamur açmayı gerektiren Türk usulü yiyecekler geliyor (poğaça, kek ve kurabiyeler en basitinden) ama bu kitapta durum farklı. Tariflerin biri hariç hepsinde hazır makarna kullanılıyor, dolayısıyla siz küçük aşçıların altından kalkamayacağı bir şey yok. Şimdi de domatese geçelim. Bildiğiniz gibi, bizim mutfağımızda da çok önemlidir domates. Kitaptaki tariflere bakınca bunun İtalya’da da böyle olduğunu anlıyorsunuz. Benim daha önce hiç duymadığım yemekler var: domates dolması, domates ve parmesanlı tart veya domates, mozzarella ve pastırma kullanılarak yapılan hamburger gibi. Bu kitaptaki tarifler de fazla zorlayıcı değil; sadece tart yaparken hamur açmak gerekiyor ama bu da büyütülecek bir şey değil. Ancak malzemelere bakınca işin rengi değişiyor. Mozzarella ve ricotto peynirleri hem bulunması zor hem de pahalı peynirler. Gerçi yemeklerin adına bakınca bile pazardan alabileceğimiz malzemelerle yapılmadıkları anlaşılıyor.

ÇİKOLATANIN ÇEKİCİLİĞİ

Şimdi de en leziz ve eğlenceli kitaba gelelim (benim fikrim bu yönde en azından): Çikolata. Aslında bu sıcakta çikolata düşüncesinin çok içimi açtığını söyleyemem ama çikolatayla ilişkimizin altı üstü azıcık sıcak yüzünden bozulmasına da izin verecek değilim. Sufleden “mousse”a, madlenden çikolata sosuna kadar çeşit çeşit tarif veren kitap bu kez en küçük markette bile bulunabilecek malzemeleriyle kalbimizi kazanıyor. Kocaman resimleriyle ne yapmanız, nelere dikkat etmeniz ve hangi konularda bir yetişkinden yardım istemeniz gerektiğinin de belirtildiği kitaplar, yemek yapmayı seven küçükler için çok iyi birer kaynak niteliğinde.

Şefin Tavsiyesi-Hamurişi Pierre-Olivier Lenormand Çeviren: Nil Tuna NTV Yayınları, 26 sayfa
Şefin Tavsiyesi-Hamurişi Pierre-Olivier Lenormand Çeviren: Nil Tuna NTV Yayınları, 26 sayfa
Şefin Tavsiyesi-Domates Pierre-Olivier Lenormand Çeviren: Nil Tuna NTV Yayınları, 26 sayfa
Şefin Tavsiyesi-Domates Pierre-Olivier Lenormand Çeviren: Nil Tuna NTV Yayınları, 26 sayfa
Şefin Tavsiyesi-Çikolata Pierre-Olivier Lenormand Çeviren: Nil Tuna NTV Yayınları, 26 sayfa
Şefin Tavsiyesi-Çikolata Pierre-Olivier Lenormand Çeviren: Nil Tuna NTV Yayınları, 26 sayfa
Show More