İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Basın toplantısı

Geçen sayıda duyurduğumuz gibi okumayı teşvik eden, kitaba merak uyandıran, farklı okuma ihtiyaçlarını gözeten yeni bir kitap etkinliği ile karşınızdayız. Etkinliği ister okulda sınıfta, ister bu tür çalışmalar için dersliklerden daha uygun koşullara sahip olan kütüphanelerde hayata geçirebilirsiniz.

Suzan GERİDÖNMEZ

Yaş grubu: 10 +
Malzeme: Resim içeren, yaş grubuna uygun on kadar kitap
Hazırlık: Öncesinde çocuklarla bir kitabın oluşum süreçleri ve bu süreçlerde rol oynayan aktörler (yazar, çizer, çevirmen, editör, grafik tasarımcı, yayınevi temsilcisi) hakkında sohbet edilir.
Etkinliğin akışı öğrencilere ana hatlarıyla aktarıldıktan sonra “Basın toplantısı” için sınıfın ön tarafına uzunca bir masa yerleştirilir.
Süre: 1 ders saati
Amaç: Çocuğun fikirden kitaba giden yolu zihninde canlandırabilmesi, kitabın oluşumuna katkıda bulunan kişilerin meslekleri hakkında bilgiler edinmesi. “Arka kapak yazısı, görseller, künye vb. gibi ipuçlarından hareketle bir kitap hakkında bir ilk fikir oluşturulabilir mi?”, “Bu ilk izlenim kitabın içeriğiyle ne kadar örtüşür?” gibi sorular sordurtarak kitabın içeriğine dönük merak uyandırılması. Okuma isteğinin kışkırtılması.
Uygulama: 10 kitap küçük bir daire halinde yere dizilir. Çocuklardan sessizce kitapların etrafında dolaşmaları, eğilip kapaklarını incelemeleri, arka kapak yazılarını okumaları, sayfalarını karıştırmaları, görsellerine bakmaları ve kitabın işlediği konu hakkında bir ilk izlenim oluşturmaları istenir. Bu kitaplardan birinin basın toplantısı yoluyla edebiyat çevrelerine ve okura tanıtılacağı hatırlatılır. Öğretmen gönüllü öğrenciler arasından yazarı, çizeri, çevirmeni, editörü, grafik tasarımcısını ve yayınevi temsilcisini seçer. Sınıfın önündeki masaya yerleşen bu gönüllü öğrenci grubuna, kendilerine seçenekler arasında en çekici gelen kitabı daha yakından incelemek için 10 dakika süre tanınır. Aynı sürede, çeşitli basın organlarında çalışan gazeteciler rolünü üstlenen diğer öğrenciler kitabın içeriği ve oluşum süreciyle ilgili sorular hazırlar.
Öğretmen basın toplantısını küçük bir konuşma ile başlatır: “Değerli basın mensupları. Bugün sizlere geçen günlerde piyasaya çıkan … adlı kitabı tanıtacağız. Yazarı, çizeri, çevirmeni ve editörü aramızda ve kitapla ilgili birbirinden ilginç sırlar paylaşacaklar…”
Giriş konuşmanın ardından yayınevi temsilcisi söz alır ve kitabın konusu hakkında, daha önce edindiği bilgi ve ipuçlarına dayanan kısa ama olabildiğine dikkat çekici açıklamalarda bulunur.
Gazeteciler sırasıyla sorularını yöneltir:
– Sevgili yazar, bu kitabı yazmak nerden aklınıza geldi?
Yazar rolünü üstlenen öğrenci
yanıt verir:
– Bir gün yatağımda uzanırken burnumun ucuna bir sinek kondu. O anda beynimde bir karıncalanma oldu. Meğer burnuma konan sinek değil ilham perisiymiş…
Esprinin, abartının ve süslemenin serbest olduğu basın toplantısı kitabın oluşumunda rol oynayan tüm aktörlere en az birer soru yöneltilinceye dek devam eder.
Basın toplantısının ardından öğretmen çocuklara kitapla ilgili gerçek bilgiler verir ve yazar, çizer, kitabın oluşumu vb. hakkında detaylara nasıl ulaşılabilecekleri (örneğin internet) üzerine onlarla tartışır.

11

Show More