İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Süper sincapla tanışın

Gökçe Ateş AYTUĞ

Kendini karamsar ilan etmiş, sohbet etmekten pek hoşlanmayan, genellikle yalnız başına zaman geçiren Flora ile süpürgeden çıktığından beri uçabilen, daktilo kullanabilen Ulysses öykü boyunca türlü badireler atlatırlar. Elbette bir de “düşman” vardır karşılarında!

“Normallik bir yanılsamadır. Normal diye bir şey yoktur,” diyen William Spiver hiç de haksız sayılmaz. Zira kendisi, değil insanlar, hayvanların bile bir acayip olduğu Flora ve Ulysses’in Resimli Maceraları adlı romanın kahramanlarından biri. Kate DiCamillo’nun Newbery Ödüllü bu sıra dışı kurgusu, romanlarda bile normallik arayan zihinlerimizi şaşkınlığa uğratacağa benzer.

Her iyi kitap gibi Flora ve Ulysses’in Resimli Maceraları da, kazara süper kahraman olan bir sincap ile onun hayatını kurtaran Flora etrafında gelişen olayları anlatıyor gibi görünse de, çok daha fazlasını barındırıyor elbette. Hikâye, bir elektrik süpürgesiyle başlıyor. Bay Tickham, karısı Tootie’ye Ulysses 2000X model, süper emiş güçlü bir süpürge hediye eder. Bu çılgın süpürge, fani işlerden ziyade şiire düşkün olan Tootie’nin hiç mi hiç ilgisini çekmez ama kocası hediyesiyle öylesine mutludur ki ille de denemek için ısrar eder, hatta iyice coşup bahçeyi bile süpürebileceğini iddia edince, işler çığırından çıkar. Çünkü süpürge, ufacık tefecik zavallıcık bir sincabı hüp diye içine çekivermiştir!

İşte tam burada, romanımızın başkahramanı Flora Belle Buckman’la tanışırız. İyi ki de imdatlarına yetişir de sincapçığın kaderi değişir. Odasında oturmuş en sevdiği çizgi roman Muhteşem Akkor’un Aydınlık Maceraları’nı okurken kopan gürültüyle pencereye koşan Flora, süpürgenin sincabı yuttuğunu görür görmez dışarı fırlar, sincabı süpürgeden kurtarır, sonra ağzını sincabın ağzına dayar, nefesini bırakır ve onu suni teneffüsle hayata döndürür. İşte bu sayede minik sincap, nam-ı diğer Ulysses, süper güçlere sahip olarak adeta yeniden doğar. İlk iş, koca süpürgeyi tek eliyle tuttuğu gibi havaya kaldırır! Flora ise şahane bir çizgi roman okuru olduğu için bu durumu yadırgamaz, Ulysses’i alıp eve götürür.

Böylece, romantik ama bir o kadar da sahici bu tatlı ikilinin, neticesinde birbirlerine derin bir sevgiyle bağlanacakları maceraları başlamış olur. Kendini karamsar ilan etmiş, sohbet etmekten pek hoşlanmayan, genellikle yalnız başına zaman geçiren Flora ile süpürgeden çıktığından beri uçabilen, daktilo kullanabilen Ulysses türlü badireler atlatırlar. Her süper kahraman hikâyesinde olduğu gibi bir düşman belirir önce. Flora’nın aşk romanı yazarı annesi, evde bir sincap olmasından hiç hoşlanmaz; ondan kurtulmak üzere eski kocası yani Flora’nın babası George’u görevlendirince de aranan düşman bulunmuş olur. Tuhaf kadındır Bayan Buckman. Sigarayı bıraktığı için ağzında lolipopla daktilo başında durmadan romanlarıyla meşgul olur. Flora, annesinin, bir kitabının telif ücretiyle aldığı çoban kızı formundaki lambayı kendisinden daha çok sevdiğini düşünmektedir. Hafta sonları görüştüğü babası da en az annesi kadar “tuhaf”tır Flora’nın. Fazlasıyla naif, düzgün bir adamdır; fakat hiç gülümsemez, bir de sürekli aynı repliği tekrar eder. Anne babasının ayrılığı Flora’yı elbette etkilemiştir ama en çok annesinin ilgisizliği canını yakar. Hikâyenin en “tuhaf”, bir o kadar da şairane, sempatik kahramanlarından, Flora’nın hiç beklemediği bir anda hayatına giren William Spiver da annesiyle sorunları olan bir çocuktur. Gerçek midir bilinmez, kendi deyişi ile travma kaynaklı geçici körlük yaşamaktadır. William ile Flora’nın arasında şaşırtıcı, insanın içini ısıtan bir arkadaşlık gelişecektir.

Hikâyeyi anlatmaya burada son vermek gerekiyor ki kitaba haksızlık olmasın. Çünkü Flora ve Ulysses’in Resimli Maceraları salt macerasıyla anılacak bir kitaptan çok daha fazlası. Kate DiCamillo öyküsünü öyle ustalıkla anlatıyor ki, kurgu akıp giderken kahramanlar birbirlerine temas ettikçe değişiyor, umutlanıyor, gerçekten gülümsemeye başlıyorlar. Hepi topu minicik bir sincapla birlikte pek çok ilişkideki düğümün usulca çözülmeye başlamasıyla, aslında birbirlerini seven insanların üzerlerindeki yağmur bulutlarının yok olup gitmesiyle bu sıra dışı macera bambaşka bir boyut, edebi bir nitelik kazanıyor.

Bir de Ulysses’in süper güçlerini kullandığı bölümlerin bant karikatürlerle anlatılması var ki, kitaba benzersiz bir renk katıyor. K. G. Campbell’ın çizgileriyle hikâyenin olmazsa olmazı çizgi romanlara orijinal bir selam gönderilmiş. Flora ve Ulysses’in Resimli Maceraları, biçimiyle de, niteliğiyle de, ince mizahı, bant karikatürleri, inandırıcı kahramanları, kararında macerasıyla DiCamillo’yu tanıyan tanımayan okurların aklında kendine kalıcı bir yer arayacaktır.

Flora ve Ulysses’in Resimli Maceraları Kate Dicamillo Resimleyen: K. G. Campbell Türkçeleştiren: Müge Kocaman Özçelik Pegasus Yayınları, 240 sayfa
Flora ve Ulysses’in Resimli Maceraları
Kate Dicamillo
Resimleyen: K. G. Campbell
Türkçeleştiren: Müge Kocaman Özçelik
Pegasus Yayınları, 240 sayfa

Müge Kocaman Özçelik

Show More