İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Haydi çocuklar mutfağa!

Yazan: Toprak IŞIK

Mutfak işinin kadına özgü görülmesi, toplumsal cinsiyet açısından önemli bir eksiklik. Özellikle çocuklara yazılmış kitaplarda, bu bakışın desteklenmesi bir yana yıkılması yönünde çabalara ihtiyacımız var.

Minik Aşçılar Atölyesi-Tatlı Tarifler çocukları mutfağa çağıran bir kitap… Onları orada, dili, verdiği tarifler kadar tatlı bir abla bekliyor: Aslıhan Kostak… İrem Çağırgan’ın da çizgilerinin aynı lezzette olduğunu hemen söyleyeyim.

Aralarına sohbetlerle hikâyeler serpiştirilmiş bir sürü pasta ve kurabiye tarifi… Krem şokolayı da unutmayalım. Kanepeye uzanıp ilk sayfadan son sayfaya kadar molasız okunacak bir kitap değil bu. Eminim yazar okurlarını önlerinde önlükleri, kafalarında aşçı şapkaları ve ellerinde eldivenleri ile una bulanmış biçimde hayal ediyordur. Uygulama gerektiren bir kitap Minik Aşçılar Atölyesi. Dolayısıyla bir kerede okunmamalı ama çok kerede okunduktan sonra da bir kenara bırakılmamalı. Bu pastaları her yapışta tarifler üzerinden gidilmeli.

Aslıhan Kostak, minik aşçıları mutfağa çağırırken tek başına yapmayacakları şeyleri de her defasında hatırlatıyor. Kesici, yakıcı, çarpıcı aletlere karşı önlem almak şart elbette.

Keşke bu ülkede kadın erkek herkes, kültürümüzün muhteşem bir rengi olan mutfağımızın değerini yeterince bilse. Tatlısından tuzlusuna, acısından ekşisine hiçbir lezzetimiz kaybolmasın diye çabalasa… Yetinmese, taş üstüne taş koyup mutfağımızın daha da gelişmesi içi yaratıcılığını kullansa… Minik Aşçılar Atölyesi bu açıdan doğru yerde duruyor. Buna karşın onda da kadı kızındaki kadar bir kusur var.

Aslıhan Kostak atölyeye yalnızca kızları çağırıyor. Kitap boyunca da hep onlarla konuşuyor. Bunu, “Sevgiyle Renklenmiş Kalpli Kurabiyeler” tarifinin ilk iki paragrafında, kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya koyuyor.

Şimdiye kadar sadece erkeklerin okuyacağı düşünülerek yazılmış o kadar çok kitap var ki önümüzdeki elli yıl boyunca kadın yazarların biz erekleri yok sayarak yazmasına müstehakız. Ne var ki burada mesele, herhangi bir kitapta yazarın hemcinslerine öncelik vermesi şeklinde yorumlanamaz. Mutfak işinin kadına özgü görülmesi, toplumsal cinsiyet açısından önemli bir eksiklik. Özellikle çocuklara yazılmış kitaplarda, bu bakışın desteklenmesi bir yana yıkılması yönünde çabalara ihtiyacımız var.

Kuşkusuz atölyedeki minik hanımların çoğu, büyüdüklerinde aşçılık dışında bir meslek sahibi olacaklar. Hayat arkadaşlarının da mutfağa girmesi işlerini kesinlikle kolaylaştıracaktır. Ya da şöyle söylemeli: Bizim öylesine muhteşem bir mutfağımız var ki bunu koruyup ileri taşıma sorumluluğunu sadece kadınlara yükleyemeyiz. Bu yüzden Minik Aşçılar Atölyesi’nin sayfalarını minik beyler de
çevirsinler ve güzelim pastaları sadece
yemeyi değil, yapmayı da öğrensinler.

 

 

 

Minik Aşçılar Atölyesi – Tatlı Tarifler
Aslıhan Kostak
Resimleyen: İrem Çağırgan
Final Kültür Sanat Yayınları, 64 sayfa
Show More