İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çimenlere basıp koşalım, zıplayıp bulutlara dokunalım!

Çocuk yayıncılığının kült isimlerinden olan Eric Carle’ın Kuraldışı Çocuk’tan çıkan son kitabı Tepeden Tırnağa, bizi bu bahar günlerinde bahçelere, parklara koşturacak, harekete geçirtecek motivasyonlarla dolu.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Çocuğun büyüme evresinde olmazsa olmaz süreçlerden biri olan “oyun dönemi”nin, çocuk adına yeterince doyurucu geçmesi, oyuncaklar kadar kitaplarla ve fiziksel aktivitelerle desteklenmesi çok önemli. “Oyun dönemi”nde ebeveynlerin çocuğa eşlik etmesinin de sürecin verimliliğini arttırdığı biliniyor. Daha önce yayımlanan çoğu kitabında bu konuya hassasiyet gösterdiğine tanık olduğumuz, kitapları dünya çapında yüz milyonun üzerinde satan yazar ve illüstratör Eric Carle, Kuraldışı Çocuk’tan çıkan son kitabı Tepeden Tırnağa’da da bu duruşunu koruyor. Carle, yine çocukları oyuna teşvik edecek, onları çevreleriyle ve ebeveynleriyle yakınlaştıracak etkinliklere ön adım oluyor.

İlk okuma kitaplarından biri olarak kütüphanede kendine yer bulabilecek bir kitap olan Tepeden Tırnağa’nın her sayfası başka bir hayvana ayrılmış durumda. Carle, bu kitabında bir okuma deneyiminden çok, eğlenceli bir etkinlik deneyimi vaat ediyor. Öyle ki her yeni sayfada yeni bir hayvan, fiziksel bir meydan okumayla dikiliyor karşımıza. Fiziksel meydan okuma dediysem, gözünüz korkmasın. Kitabın 2 yaştan itibaren önerildiğini düşünürsek, söz konusu aktivitelerin sadece minik okurların bedenlerindeki cevheri keşfetmelerine yarayacak dozda olduğunu tahmin edebiliriz. Söz gelimi, bir penguen başını yana çevirebilmesiyle övünüp okura, “Sen de döndürebilir misin?” sorusuyla kafa tutuyor ya da bir timsah kalçalarını kıvırabilmesiyle övünüyor.  Kitap, önerdiği aktiviteler kadar Carle’ın keyifli çizimleri ve göz alıcı renkleriyle de dikkat çekiyor.

Carle’ın önerdiği bu aktiviteleri tabi ki evde yapmak da mümkün lakin bu kitabı, güneşin gülen yüzünü iyiden iyiye gösterdiği şu günlerde parklara, bahçelere koşmak için bir fırsat olarak değerlendirmek en güzeli. Özellikle, çocukların giderek sokaklardan ve bahçelerden uzaklaşıp, pencerelerin ardında, duvarların arasında büyümeyi bekledikleri şu dönemlerde Eric Carle’in vesile olduğu bu ön adım, büyük kıymet taşıyor. Tepeden Tırnağa’nın sayesinde çocukların toprağa basabileceği, yeni kuşlarla tanışıp çiçeklerin ve kelebeklerin renklerini keşfedebileceği, bulutları kuzulara benzetebilecekleri bir bahar temenni eder, iyi eğlenceler dilerim.

Tepeden Tırnağa Yazan ve Resimleyen: Eric Carle Türkçeleştiren: Nil Gün Kuraldışı Çocuk, 32 sayfa
Tepeden Tırnağa
Yazan ve Resimleyen: Eric Carle
Türkçeleştiren: Nil Gün
Kuraldışı Çocuk,
32 sayfa

 

Show More