İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bazen erimemek mümkün…

Erimesinler diye güneşin ulaşamayacağı en kör noktaya diktiğimiz; kaşkollarla berelerle sarıp sarmaladığımız; havuç, zeytin gibi yiyeceklerle beslediğimiz kardan adamların, bütün çocukların kış kutsalı olduğunu söylemeye gerek yok herhalde!

Yazan: Banu Bozdemir

Elimde tam yetmiş yaşında ve yüzlerce kitap yazmış Yunanistanlı Eugene Trivizas imzalı, Kardan Adam ve Küçük Kız kitabı var. Çocuk kitabı söz konusu olunca, yaş ve yaşanmışlıklar nasıl da fantastik bir torbanın içinde iyice karışıyor!

Kitap tam bir kış kitabı ve kardan adamlar üzerine! Erimesinler diye güneşin ulaşamayacağı en kör noktaya diktiğimiz; kaşkollarla berelerle sarıp sarmaladığımız; havuç, zeytin gibi yiyeceklerle beslediğimiz kardan adamların, bütün çocukların kış kutsalı olduğunu söylemeye gerek yok herhalde! Belediye başkanının kızı Marina da aynı dertlerden muzdarip! Şehir meydanına yaptığı ve adını Tirtir koyduğu kardan adamının erimesini istemiyor, hatta Tirtir’den bu konuda söz alıyor. Ama onun erimemesi için kendisinin değil de kardan adamın çabalaması, hikâyeyi fantastik ve uzun bir yol macerasına çeviriyor. Ama Marina’nın merakı, endişeleri ve umudu, bu yolculuğa tat katan etmenler!

Hikâyenin başlangıç kısmındaki Korkusuz Süvari Heykeli, Oscar Wilde’in Mutlu Prens’ine ufacık bir selam gibi duruyor. Korkusuz Süvari Heykeli kibirli şekilde, kardan adamları ve çocukları; daha doğrusu kimseyi sevmiyor. Ama bizim Tirtir’i sinir ederek Kuzey Kutbuna doğru zorlu bir yolculuğa çıkmasını sağlayan da ta kendisi! Kitabın asıl yapmak istediği de bu zaten! Hayatta bir amaç belirleyip onu denemeye girişmek! Tabii bizim Tirtir’in yolu bir hayli maceralı! Marina’nın ona hediye ettiği yüzüğün, aralarındaki dostluğu diri tutan tılsım olduğu da kesin!

Kitabın ayrıntılara dalan ve macerayı körükleyen dili, bizi kardan adamın var olma mücadelesinin içine çekiveriyor. Aslında yol hikâyeleri biraz böyle, John Lennnon’ın ünlü lafı “Hayat biz planlar yaparken başımızdan geçenler” gibi değil midir?

Kitap çizim olayını da kısıtlı ve siyah beyaz tutarak, hayal gücüne fazlaca vurgu yapmaya çalışmış. Okurun hayal gücünden, Tirtir’e yaşanılası bir dünya yaratmak istenmiş gibi duruyor.

Yazar, Korkusuz Süvari’ye kitabın bir yerinde şöyle söyletiyor: “Bu dünyada heykeller, insanlar ve kardan adamlar vardır.” Kardan adamların çabucak eriyen hayatlarından ders çıkarmamızı istiyor sanki. Hikâyenin devamında mesajı çok net; yaşam koşullarını doğru oluşturursan, kardan adam da olsan hayatta kalırsın! Ve sevdiklerine, yanlarında olmasan bile ayakta kalarak sevgini ifade edebilirsin!

Altın Kitaplardan Ari Çokona çevirisiyle çıkan Kardan Adam ve Küçük Kız, uzakta da kalınsa dostluk ateşinin her daim yanacağını anlatan bir kitap.

Kardan Adam ve Küçük Kız Evgene Trivizas Resimleyen: Nuran Balcı Özekçin Türkçeleştiren: Ari Çokona Altın Kitaplar, 88 sayfa
Kardan Adam ve Küçük Kız
Evgene Trivizas
Resimleyen:
Nuran Balcı Özekçin
Türkçeleştiren: Ari Çokona
Altın Kitaplar, 88 sayfa
Show More