İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Elma içinde sarı kız

Kılıktan kılığa girip, bir şovmen ruhuyla hayvanlar dünyasına dalan sarı elma kurdunun bilmeceleri karşısında çocukların bir hayli düşünecekleri, büyük resimler arasında keyifle cevabı arayacakları aşikar.

Yazan: Banu Bozdemir

Ressam olmasının avantajıyla kendi yazdıklarını resimleyebilen yazarlardan Can Göknil. Kitaplarının bir kısmı okul öncesi çocuklar için hazırlandığından, görsellik metinlerden daha fazla ilgimizi çekiyor. Uçanbalık Yayınları tarafından yeniden basılan Kurtçuğun Hayvan Bilmeceleri de resimleriyle göze çarpan bir bilmece kitabı!
Kılıktan kılığa girip, bir şovmen ruhuyla hayvanlar dünyasına dalan sarı elma kurdunun bilmeceleri karşısında çocukların bir hayli düşünecekleri, büyük resimler arasında keyifle cevabı arayacakları aşikar. Göknil, kurtçuğu bir sirk perdesinin arkasından soruyor gibi resmetmiş. Arkadaşları olan iki maymun da “görüyorum, duyuyorum” havasında cevap arıyorlar bu muzip bilmecelere. Tabii çocukların, büyüklerin de yardımıyla önemli bir detayı kaçırmayacaklarını umut ediyoruz. Bilmecelerin cevapları; kurtçuğumuzun şekilden şekile girmesiyle, çizimlerde veriliyor. Yani kurtçuktan, bol yünlü bir koyun ya da zıplamak üzere olan bir kaplumbağa çıkmaz diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tüm bunlar Göknil’in kitabı çekici ve farklı hale getirmek için düşündüğü güzel detaylar.
Tabii en çok da kurtçuğun kendisine dair bilmecesi ilgi çekici. “Elma içinde sarı kız” diyerek kitabın açılışını ve kapanışını yine kendisiyle yapıyor sarı kurtçuk! Minikler de bir açılan bir kapanan sirk perdesinin arkasında cevapları bulmak için resimlere dikkatlice bakıyorlar. Bu büyük ve soft çizimler, onları masal dünyasından gerçeklere taşırken bilmece bildirmece dünyasının da kapılarını aralamış oluyor.
Kitabın bilmece yanı, bir geleneğin aktarımı, dil zenginliği ve kelimelerin farklı anlamları üzerine çocuklara erken deneyim de sunuyor. Çizimler de bu algıyı kolaylaştırıcı şekilde tasarlandığı için sahne, çocuklarla sarı kurtçuğun şovuna kalıyor. Mesela balık için “elde kayan, suda parlayan,” diyerek balık hakkında da dolaylı bilgiler sunmuş oluyor! Ya da dalda durup elde durmayanın kim olduğunu sorarak kısa bir an kuşların dünyasına sokuyor çocukları…
Can Göknil mitolojiye ve yerel kültüre ilgi duyan uluslararası bir sanatçı. Resimlerindeki ve kitap çizimlerindeki renklerin softluğu, çocuk dünyası için yumuşak detaylar yaratıyor ve çocuklar o dünyanın içinde takılmaktan mutlu oluyor diye düşündürtüyor.

Kurtçuğun Hayvan Bilmeceleri Yazan ve Resimleyen: Can Göknil Uçanbalık Yayınları, 32 sayfa
Kurtçuğun Hayvan Bilmeceleri
Yazan ve Resimleyen:
Can Göknil
Uçanbalık Yayınları, 32 sayfa
Show More