İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Gönlümüzün galibi, nilüfer çiçekleri

Nice masala konu olan, efsanelerin kahramanı nilüfer çiçeği, bu kez modern bir masalın konusu. Göl Çiçekleri, bu muazzam çiçeğin hikâyesini bambaşka bir hale bürümüş. Pek çok kültürde ruhun saflığını simgeleyen bu çiçeğin anlatacakları var…

Yazan: Gökçe Gökçeer

Öyle bir ülke düşünün ki çiçeklerin bolluğundan yeni arayışlara girişilmiş. Her renk ve her boyda çiçeklerin kokuları da birbirinden tamamen farklı ve özelmiş. Masal bu ya padişah artık bu çiçekleri görmekten sıkılmış. Aslında bunu kibarca dile getirmiş bana sorarsanız. ‘’Hepsi güzel ama her gün aynı çiçekleri görmek de bir yere kadar!’’ dememiş, ama bunu demeye getirmiş! Yarışma düzenlenmiş bu çiçekli ülkede. Amaç daha önce hiç görülmemiş bir çiçek yetiştirmek!
Pek çokları sevinirken, göl kenarında ninesiyle yaşayan genç kız da elbet çok heyecanlanmış ve burada dâhil olmuş masala. Asıl kahramanımız da oymuş. En güzel renkli, en güzel kokulu çiçeği bulmak için tüm çiçekleri koklamış, okşamış, sevmiş… Tabii ki bu genç kız en güzel çiçeği yetiştirmeyi başarmış. Gölün karşı kıyısında yaşayan komşu bile fark etmiş bu heyecanı ve merakla gidip keşfe çıkmış. Kıskançlıktan çalınca bir dalını çiçeğin, olanlar olmuş. Ne genç adam bir çiçeğe kavuşabilmiş ne de geride kalan çiçek kırık dalıyla hayata tutunabilmiş.

Gölde açan hayaller
Genç adam saksıyı göle atmış. Pes etmiş çünkü zorla güzellik olmayacağını, bir çiçeğin bile gönlü olmadan büyüyüp çiçek açmayacağını anlamış. Biri gölün derinliklerinde, diğeri camın kıyısında kuruyuveren çiçekler, hem sahiplerine hem okuyanlara hüzün vermiş. Bir gün, gölün derinliklerinde yaşayan tohumlar, genç kızın gözyaşlarıyla bir anda büyüyüp nilüfer çiçeklerine dönüşüvermiş.
Uzun lafın kısası, padişah en sonunda göl çiçeklerinin yaratıcısı bu genç kıza Çiçek Sultan adını vermiş. Masalı okuyanlar ise kızın adının Nilüfer olduğunu tam burada öğrenmiş. Sonrası… Malum, mutlu son!
Daha önce üç baskı yapan ve çok beğenilen bir kitap Göl Çiçekleri. 2003 yılında Tudem Edebiyat Ödülleri’nde ikinci olmuş. Ve şimdi gözden geçirilmiş yeni baskısıyla Tudem tarafından yayımlandı. Çiğdem Güneş’in metnini Mavisu Demirağ’ın çizgileri renklendiriyor.
Masal sevenler için sürprizli değilse de dingin bir okuma deneyimi olabilir.

kd_14

Göl Çiçekleri Çiğdem Gündeş Resimleyen: Mavisu Demirağ Tudem Yayınları, 28 sayfa
Göl Çiçekleri
Çiğdem Gündeş
Resimleyen: Mavisu Demirağ
Tudem Yayınları, 28 sayfa
Show More