İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kuşlarla kucaklaşın, böceklerle barışın!

Marianne Riemann’ın Final Kültür Sanat Yayınlarından çıkan kitabı Tuna Teyzenin Evi Kıpır Kıpır, ormanın ortasında “yaşayan” bir ev tasvir ediyor. Riemann bu tasvirle, çocukları doğaya bir adım daha yaklaştırıyor ve yaşayan türler olarak aramızdaki mesafeleri kaldırıyor.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Çocukluğunuzun bir öğleden sonrasını hatırlayın. Odanın zeminine vuran dikdörtgen şeklindeki gün ışığını… Halının üzerine uzanmışsınız. Ya o gün ışığının içinde yüzüyorsunuz ya halının desenlerinden bir masal diyarı yaratıyorsunuz kafanızda ya da babaannenizin terliğini araba yapmışsınız, o desenlerin üzerinde maceradan maceraya sürüyorsunuz. Yanımızda hiç oyuncak götürmesek de delicesine eğlendiğimiz, hayallere daldığımız, her köşesinde başka dünyalar yaratmayı başardığımız evlerdir “babaanne” evleri. Ben “babaanne” diyorum ama bu kişiden kişiye değişir tabii ki. Siz en sevdiğiniz evi koyun oraya.
Final Kültür Sanat Yayınlarından çıkan Tuna Teyzenin Evi Kıpır Kıpır, tam da bahsettiğim bu çocukluk anlarının lezzetinde bir kitap. Tuna teyze, ormanın içinde görünürde yapayalnız, ama esasında tüm orman ile iç içe yaşıyor. İsimsiz kahramanımızın ziyareti sayesinde bizim de konuk olduğumuz Tuna teyzenin evi, ormanın ortasında, kuşlarla, sincaplarla, arılarla ve kelebeklerle kuşatılmış, pencerelerinden upuzun ağaç dallarının uzandığı, işte tam da bu sebepten “kıpır kıpır” bir ev. Yani ormanın ortasında doğayla mücadele etmek yerine onun bir parçası olmayı başarmış bir ev.
Marianne Riemann’ın şiirsel anlatımıyla ipek gibi akan kitap, güzel bir uyku öncesi masalı anlatmanın çok ötesinde bir sorumluluk taşıyor; çocukların doğayla temas etme noktasında yaşadığı korkuları ortadan kaldırıyor. Adeta insanların hayvanlar ve bitkilerle kendi aralarına çekmeye çalıştığı setleri yıkıyor ve doğada kimsenin kimseden üstün olmadığını anımsatıyor. Bu anlamda, çoğunlukla bu yargıları çocuklarına aşılayan ebeveynlerde de bir aydınlanma yaratabilecek kuvvette bir kitap. Riemann, sincaplarla dost olup kelebeklerle empati kurabildiğimiz bir evren vaat ediyor bizlere, daha ne?
Bodrumunda yarasaların, tavan arasında kırlangıçların yaşadığı, yemek masasında uğur böceklerinin gezinebildiği bu ev tasviri, Miriam Bröllos’un leziz çizgileriyle tamamlanıyor. Eserin Türkçesini ise Genç Osman Yavaş’a borçluyuz. Kitabın sonunda bir de etkinlik sayfaları çıkıyor karşımıza. Bunlar, hem kitabı daha çok içselleştirmek hem de öğrenilenleri pekiştirmek adına pek faydalı. Tuna Teyzenin Evi Kıpır Kıpır, taşıdığı tüm iyi niyetlerin yanında, okuyucusuna güzel bir öykü anlattıktan sonra “şimdi sıra sende!” diyebilen bir kitap.

Tuna Teyzenin Evi Kıpır Kıpır Marianne Riemann Resimleyen: Miriam Bröllos Türkçeleştiren: Genç Osman Yavaş Final Kültür Sanat Yayınları, 32 sayfa
Tuna Teyzenin Evi Kıpır Kıpır
Marianne Riemann
Resimleyen: Miriam Bröllos
Türkçeleştiren:
Genç Osman Yavaş
Final Kültür Sanat Yayınları,
32 sayfa
Show More